Η καρέκλα η δημαρχιακή ποιον περιμένει;

Πριν λίγες μέρες άνοιξα μια κουβέντα με έναν Αιγιώτη νέο επιστήμονα, ο οποίος ζει εδώ και κάποια χρόνια στο εξωτερικό.

Έμεινα άναυδος όταν άκουσα τις ιδέες του και για το πώς με μικρά πράγματα μπορεί να αλλάξει η εικόνα όλης της Αιγιάλειας. Λίγο πριν το τέλος της συζήτησής  μας  του πρότεινα να κατέβει υποψήφιος για να υλοποιήσει τις ιδέες του. Εκείνος μου αντέτεινε σε σχεδόν έντονο ύφος… Που να πάω όταν υπάρχουν άλλοι πριν από μένα που έχουν καπαρώσει τη θέση αυτή; Στην αρχή γέλασα μετά το σκέφτηκα λίγο καλύτερα.

Πράγματι είχε ένα δίκιο αυτό το παιδί αν  αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους δουλεύουν μηχανισμοί. Μεγάλος οργανισμός της Αιγιάλειας απασχολεί 200 άτομα στη βιομηχανική του δραστηριότητα, έχει 6000 οργανωμένα μέλη μέσα στα πλαίσια της Αιγιάλειας  και  15000 μέλη στην ευρύτερη περιοχή Πελοποννήσου και Ιονίων νήσων, όλος αυτός ο μηχανισμός έχει πάρει φωτιά και λειτουργεί με κάθε τρόπο και μέσο για συγκεκριμένο μελλοντικό υποψήφιο, ταυτόχρονα κομματικοί μηχανισμοί δύο κομμάτων δουλεύουν και εκείνοι πυρετωδώς. Και για να μην παρεξηγηθώ θα πρέπει να επισημάνω την αναγκαιότητα της συνύπαρξης αυτού του οργανισμού για την περιοχή. Έχει σώσει το ανθρώπινο δυναμικό του με την βοήθεια που του παρέχει ποικιλοτρόπως. Χωρίς την ύπαρξή τους σήμερα οι αγρότες θα είχαν βγει στους δρόμους με όλα τα επακόλουθα.

 Παρατηρώντας κανείς τα στοιχεία αυτά και κάνοντας ένα μικρό παραλληλισμό με την εκλογική δύναμη του υποψηφίου την προηγούμενη 8ετία, βλέπει ότι η εκλογική του δύναμη δεν ξεπερνά τους 1200 σταυρούς. Όσο και να σπρώξεις αν το άλογο από μόνο του δεν τραβάει δύσκολα κερδίζεται η κούρσα… έλα όμως που η καρέκλα είναι γλυκιά… ειδικότερα όταν δεν έχεις τι να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Αν ψάξει κανένας το ποσοστό ψήφων αυτών των ανθρώπων στο Αίγιο σε σχέση με αυτό εκτός του Αιγίου θα διαπιστώσει ότι ο αγροτικός πληθυσμός δίνει ένα bonus αρκετά σημαντικό από το ελλειμματικό του κύριου όγκου των ψηφοφόρων του Αιγίου. Δηλαδή άλλοι ξεκινούν με ένα bonus καθοριστικό για την εκλογή τους και άλλοι από το μηδέν. Μπορεί αυτό να είναι νόμιμο αλλά όχι και ηθικό.

 

Με εκείνα και με τα άλλα αντιλαμβάνεται κανείς πως οι δημοτικές εκλογές δεν είναι αποτέλεσμα ικανοτήτων, τρόπου σκέψης, ιδεών, καινοτόμων προτάσεων, ανάπτυξης δράσεων… αλλά μέσον να ικανοποιήσουν κάποιοι την ματαιοδοξία τους, να φαίνονται περισσότερο, να  ακούγονται,  να δείχνουν τα συνολάκια τους και τα κοστουμάκια τους!

 

Όταν λοιπόν κάποιος αρχίζει με μηχανισμούς πίσω του, με κόσμο που τον λιβανίζει, με εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια μικρά και μεγάλα… ποιος να συγκριθεί μαζί του; Πώς να κατέβει ένας άλλος νέος άνθρωπος στην πολιτική που μόνο του όπλο είναι οι ιδέες του και οι γνώσεις του; Κατά το κοινώς λεγόμενο τον φάγανε λάχανο!

 

Πριν λίγο καιρό διάβαζα την βιογραφία του Ινοκέντιου Ρωμανιώλη,  Ιταλός  επαναστάτης της εποχής του συμμετείχε στο κίνημα τον Καρμπονάρων ήρθε στο Αίγιο και έγινε δήμαρχος  από το  1854 έως το 1866. Αν τότε σκέπτονταν οι Αιγιώτες όπως οι σημερινοί, αυτός ο άνθρωπος δεν θα ηγείτο αυτής εδώ της πόλης ποτέ!!!

 

Σήμερα η Αιγιάλεια έχει ανάγκη από καινούργιους ανθρώπους, άφθαρτους πολιτικά με καινοτόμες ιδέες και ορθό τρόπο σκέψης,  που δεν κουβαλάνε βαρίδια- αμαρτίες του παρελθόντος. Αν βρεθούν  οι άνθρωποι αυτοί  τότε το Αίγιο και η Αιγιάλεια θα επανακτήσουν την χαμένη τους Αίγλη!

 

Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία ως τοπική κοινωνία τότε να μη διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν γίνεται τίποτα σ’ αυτό τον τόπο.

Στην περίπτωση αυτή θα είμαστε μια κοινωνία που οι μισοί θα ψήνουν καφέ και οι άλλοι μισοί θα περνάνε τον χρόνο τους πίνοντας ούζα! 

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Ηλίας ΑσπρούκοςEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας από πατέρα βέρο Aιγιώτη και από μητέρα παλιάς οικογένειας της Ακράτας (Κουμπή).

Είναι παντρεμένος με την Μεταφράστρια – Διερμηνέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και Ιστορικό Τέχνης Δέσποινα Φ. Γρηγοριάδου από την Θεσσαλονίκη.

Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό International Master of Business Administration (Liverpool Hope University). Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Παπαδόπουλο, Οικονομολόγο με Master of Business Administration.

Η Χριστίνα είναι στέλεχος στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και εκδότρια του εφημεριδοπεριοδικού «Νέοι Καιροί εν Αιγίω». Έχει δύο κόρες, την Μαριάννα και την Ηλιάνα που γεννήθηκαν το 2007 και το 2013 αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη.

Υπηρέτησε στην Αεροπορία και έγινε επάξια Έφεδρος Ανθυποσμηναγός, αποφοιτήσας 2ος από τη ΣΕΑΠ Ηρακλείου, κι ας ήταν Αεροπόρος.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Προϊστάμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ με υπευθυνότητα το Πράσινο Λεκανοπεδίου Αττικής με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας και παράλληλα του είχε ανατεθεί ο συντονισμός των μεγάλων έργων πρασίνου πανελλαδικά και η στερέωση των πρανών των Εθνικών δρόμων από τις διαβρώσεις.

Υπηρέτησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ επί 35 χρόνια.

Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Δημοσίων Έργων ως και Ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διετέλεσε Κοσμήτωρ του ROTTARY CLUB Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Εκλέχθηκε για 14η συνεχή φορά πανελλαδικά με συντριπτική πλειοψηφία στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Υπήρξε ο μακροβιότερος αιρετός εκπρόσωπος στο Ανώτατο Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο σε όλα τα Υπουργεία από συστάσεως του θεσμού αυτού.

Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ΕΚΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από μακροχρόνια θητεία στη θέση του προέδρου. Του απενεμήθηκε από τις Οργανώσεις αυτές τιμητική διάκριση – πλακέττα για το πολύπλευρο έργο του.

Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δευτεροβαθμίου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, Γενικός Γραμματέας της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος στην Εκτελεστική της ΔΑΚΕ Δ.Τ. πανελλαδικά, Ενεργό Μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ)

Διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού της ΝΔ (τιμής ένεκεν).

Υπήρξε Απόφοιτος Σχολής Στελεχών ΝΔ.

Υπήρξε Μέλος Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ο.Κ.Ε.)της ΝΔ στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1982.

Είναι ο Μελετητής και Επιβλέπων του περιβάλλοντα χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλογρέζας.

Είναι ο Συντάκτης προδιαγραφών & ανάλυσης τιμών εργασιών περιβάλλοντος.

Έχει εκτελέσει οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα σε πληγείσες περιβαλλοντικά περιοχές, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και επαρχιακό τύπο.

Διετέλεσε Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ με απόφαση του Προέδρου.

Έχει διακρίσεις από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τις μελέτες πρασίνου – περιβάλλοντος και στερεώσεις πρανών.

Τέθηκε επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για το Περιβάλλον στην Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Ελλάδας και χωρών της ΕΟΚ.

Έχει δώσει συνεντεύξεις για το περιβάλλον σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και επαρχιακών καναλιών και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο, καθώς και σε έγκριτα περιοδικά.

Διαβάστε περισσότερα στο προσωπικό του ιστότοπο http://www.asproucos.gr


Εκτύπωση

Συνεργάτες

Δήμος Αιγιαλείας Ραδιοσυχνότητα ΔΗΚΕΠΑ
Αίγιο-Αιγιάλεια Λιμενικό Ταμείο Αιγίου Classy & Fabulous Aigiorama.gr, τα πάντα για την Αιγιάλεια
                    

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος