Αίμα- χρήμα –ουσίες- διαφθορά- μπίζνες και πολιτική επιρροή

.......συνθέτουν την «αθλητική» ιδέα του ποδοσφαίρου

Το ποδόσφαιρο έχει γίνει μια νέα θρησκεία, είναι κάτι σαν «όπιο των λαών» και ισχυρός παράγοντας δημιουργίας εθνικής υπερηφάνειας.

Μέσα σε μια κοινωνία που βολοδέρνεται στα προβλήματά της και στα αγκομαχητά της για την επιβίωση κάποιοι επινόησαν ως καταπραϋντικό την μπάλα. Τα πάντα και οι πάντες παραμέρισαν στο διάβα της και οι «ήρωες» και «θεοί» με τα διαφημιστικά σωβρακάκια εγκαταστάθηκαν νυχθημερόν στα σπίτια, τα γραφεία και τα εργαστήρια των θρησκευτικών οπαδών.

Για ένα ολόκληρο μήνα, το διαβόητο «Μουντιάλ» κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον δισεκατομμυρίων «φιλάθλων» με την βοήθεια της προπαγάνδας των ΜΜΕ και των πολιτικών. 

Ας θυμηθούμε το «Μουντιάλ» της 16ης Ιουλίου του 1950, όπου η Βραζιλία γνώρισε μια μεγάλη ήττα από την Αργεντινή. Άνθρωποι μελαγχόλησαν, άλλοι αυτοκτόνησαν και γενικά υπήρξε μια συλλογική απόγνωση. Η ζωή του τερματοφύλακα που δέχθηκε το γκολ άλλαξε για  πάντα… εκδιώχθηκε από τα γήπεδα όπου πήγαινε σαν θεατής. Άκουγε τις μητέρες να λένε στα παιδιά τους:

«Βλέπετε αυτόν τον κύριο; Είναι αυτός που έκανε όλη τη Βραζιλία να κλάψει». Αποτέλεσμα ήταν να πεθάνει παρίας, μόνος και παραπεταμένος. Ο ίδιος δήλωσε ότι στη Βραζιλία η ανώτατη ποινή φυλάκισης ήταν 30 χρόνια, ενώ αυτός καταδικάστηκε ισόβια.

Το σκηνικό αυτό μου θυμίζει τις σκηνές που πέταγαν τους Χριστιανούς στις αρένες για να τους ξεσχίσουν τα λιοντάρια. Ένας Βραζιλιάνος συγγραφέας παρομοίασε την ήττα αυτή με την καταστροφή της Χιροσίμα.

Αφήνοντας το Μουντιάλ, ας πάμε στον ποδοσφαιρικό αγώνα Δ. Γερμανίας- Ουγγαρίας το 1954 που έγινε στη Βέρνη της Ελβετίας. Νικητής η Γερμανία που έκανε το θαύμα της με τον Αντί Ντάσλερ, ιδρυτή της Adidas.

Ο κύριος αυτός κατασκεύασε για πρώτη φορά, λίγα ειδικά παπούτσια με καρφιά που βοηθούσαν την σταθερότητα των παικτών της Γερμανίας στο βρεγμένο Τερέν.

Έτσι δημιούργησε την ελπίδα της συλλογικής ανοικοδόμησης της χώρας και βοήθησε να ξεπεραστεί το πεσμένο γερμανικό ηθικό που ήταν στο ναδίρ από την πληγή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτό το άθλημα έχει καταλυτικές επιδράσεις στην ζωή των κοινωνιών με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον.

Ηλίας Δ.Ασπρούκος

 

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Ηλίας ΑσπρούκοςEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας από πατέρα βέρο Aιγιώτη και από μητέρα παλιάς οικογένειας της Ακράτας (Κουμπή).

Είναι παντρεμένος με την Μεταφράστρια – Διερμηνέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και Ιστορικό Τέχνης Δέσποινα Φ. Γρηγοριάδου από την Θεσσαλονίκη.

Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό International Master of Business Administration (Liverpool Hope University). Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Παπαδόπουλο, Οικονομολόγο με Master of Business Administration.

Η Χριστίνα είναι στέλεχος στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και εκδότρια του εφημεριδοπεριοδικού «Νέοι Καιροί εν Αιγίω». Έχει δύο κόρες, την Μαριάννα και την Ηλιάνα που γεννήθηκαν το 2007 και το 2013 αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη.

Υπηρέτησε στην Αεροπορία και έγινε επάξια Έφεδρος Ανθυποσμηναγός, αποφοιτήσας 2ος από τη ΣΕΑΠ Ηρακλείου, κι ας ήταν Αεροπόρος.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Προϊστάμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ με υπευθυνότητα το Πράσινο Λεκανοπεδίου Αττικής με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας και παράλληλα του είχε ανατεθεί ο συντονισμός των μεγάλων έργων πρασίνου πανελλαδικά και η στερέωση των πρανών των Εθνικών δρόμων από τις διαβρώσεις.

Υπηρέτησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ επί 35 χρόνια.

Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Δημοσίων Έργων ως και Ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διετέλεσε Κοσμήτωρ του ROTTARY CLUB Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Εκλέχθηκε για 14η συνεχή φορά πανελλαδικά με συντριπτική πλειοψηφία στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Υπήρξε ο μακροβιότερος αιρετός εκπρόσωπος στο Ανώτατο Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο σε όλα τα Υπουργεία από συστάσεως του θεσμού αυτού.

Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ΕΚΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από μακροχρόνια θητεία στη θέση του προέδρου. Του απενεμήθηκε από τις Οργανώσεις αυτές τιμητική διάκριση – πλακέττα για το πολύπλευρο έργο του.

Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δευτεροβαθμίου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, Γενικός Γραμματέας της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος στην Εκτελεστική της ΔΑΚΕ Δ.Τ. πανελλαδικά, Ενεργό Μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ)

Διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού της ΝΔ (τιμής ένεκεν).

Υπήρξε Απόφοιτος Σχολής Στελεχών ΝΔ.

Υπήρξε Μέλος Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ο.Κ.Ε.)της ΝΔ στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1982.

Είναι ο Μελετητής και Επιβλέπων του περιβάλλοντα χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλογρέζας.

Είναι ο Συντάκτης προδιαγραφών & ανάλυσης τιμών εργασιών περιβάλλοντος.

Έχει εκτελέσει οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα σε πληγείσες περιβαλλοντικά περιοχές, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και επαρχιακό τύπο.

Διετέλεσε Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ με απόφαση του Προέδρου.

Έχει διακρίσεις από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τις μελέτες πρασίνου – περιβάλλοντος και στερεώσεις πρανών.

Τέθηκε επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για το Περιβάλλον στην Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Ελλάδας και χωρών της ΕΟΚ.

Έχει δώσει συνεντεύξεις για το περιβάλλον σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και επαρχιακών καναλιών και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο, καθώς και σε έγκριτα περιοδικά.

Διαβάστε περισσότερα στο προσωπικό του ιστότοπο http://www.asproucos.gr


Εκτύπωση