Διεθνής Κουζίνα....Λαχανικά και τυρί για τις ζέστες!

Διεθνής Κουζίνα

 

Κατ’ ευθείαν στο ψητό…
κι’ η Δίαιτα από Δευτέρα!

«Σεμινάριο» Γαστρονομικής Κουλτούρας και Γευσιγνωσίας
για απαιτητικούς μερακλήδες!!!

 

Λαχανικά και τυρί για τις ζέστες!

 

 Φίλες και φίλοι μου!

Όταν κάνει πολύ ζέστη η ιδανικότερη τροφή είναι τα λαχανικά με φέτα και ενδιαμέσως φρούτα. Το κρέας (πρωτεΐνες) ναι μεν ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μας, αλλά μας έρχεται λίγο βαρύ στο κατακαλόκαιρο.

… Και ψάρια δεν υπάρχει λόγος να τρώμε λιπαρά και τηγανισμένα!

Σήμερα λοιπόν θα σας δώσω 2 καλοκαιρινές συνταγές!

1)Μπριάμ πολίτικο με κουκουνάρια και φέτα, ένα νοστιμότατο πιάτο, υγιεινό που τρώγεται και κρύο.

2) Τυρόπιτα με πράσο που την παίρνουμε μαζί μας και στη θάλασσα και η συνταγή απ’ ότι ξέρω είναι η ίδια και στην Ελλάδα και στη Πόλη.

Αξίζει δε να πω πως το καλοκαίρι μπορούμε να βρούμε και εκτός εποχής λαχανικά σε κατάστημα κατεψυγμένων, που είναι πιο φρέσκα κι από τα φρέσκα, διότι μόλις τα κόψουν τα καταψύχουν!

1)Υλικά για το μπριάμ στο φούρνο

3 μελιτζάνες
4 καρότα
8 μικρά κολοκυθάκια
2 πατάτες
4 ντομάτες
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 πιπεριές
4 σκελίδες σκόρδο
λίγο μαϊντανό και λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές σούπας κουκουνάρια
150 gr. φέτα τριμμένη

Αλάτι, πιπέρι
15 κ.σ. ελαιόλαδο

Παρασκευή

Αφού τα πλύνουμε κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια (φέτες) τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τις πατάτες, τις ντομάτες, τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές και το σκόρδο. Μετά βάζουμε τα κουκουνάρια, τον δυόσμο και τον μαϊντανό.
Τα αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε το μισό λάδι. Τα στρώνουμε όμορφα στο ταψί. Ρίχνουμε τη φέτα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λαδάκι και πιπερώνουμε. Ψήνουμε το φαγητό μας στους 180ο βαθμούς για μια ώρα!

2)Υλικά για την τυρόπιτα με πράσο

Για ζύμη

800 gr. αλεύρι
1 ½ πακέτο βούτυρο
μαργαρίνη (400 gr)
400 gr. νερό
καλαμποκέλαιο
λίγο αλάτι
λίγο ξυδάκι

Για τη γέμιση

1200 gr. πράσο με λίγο σπανάκι ζεματισμένα
500 gr. τυρί φέτα
πιπέρι
2 αυγά 

Παρασκευή

Βάζουμε το νερό στο μίξερ και προσθέτουμε το αλατάκι, το καλαμποκέλαιο, το ξίδι και το αλεύρι. Ζυμώνουμε μία απλή ζύμη. Τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια, ρίχνουμε αλευράκι στο πάγκο και ανοίγουμε το ένα κομμάτι της ζύμης σε ένα φύλλο 30*40(όχι λεπτό).
Βουτυρώνουμε το φύλλο μας σε φάκελο για να εγκλωβίσουμε το βούτυρο.
Το βάζουμε στη κατάψυξη, ώσπου να ανοίξουμε το άλλο φύλλο με την ίδια διαδικασία.
Βγάζουμε το πρώτο από τη κατάψυξη και το ανοίγουμε πάλι.

Το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί.


Εν τω μεταξύ έχουμε ζεματίσει το πράσο και το σπανάκι που ήδη έχουν κρυώσει. Προσθέτουμε το τυρί σε μικρά κομμάτια, λίγο πιπέρι και τα αυγά, ανακατεύουμε πολύ καλά και απλώνουμε τη γέμιση στο φύλλο. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο και το τοποθετούμε προσεκτικά πάνω στη γέμιση.
Κλείνουμε τη πίτα, τη βουτυρώνουμε και τη ραντίζουμε με λίγο νεράκι. Ψήνουμε στους 250ο C για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και μετά στους 200ο C για άλλα 15 λεπτά.
Θα δείτε πως θα μάθετε να κάνετε αυτή τη πίτα σε μισή ωρίτσα και είναι κάτι που τρώγεται όλες τις ώρες. Τα παιδιά δε τρελαίνονται διότι το πράσο δίνει μία γλυκάδα.

Καλά μαγειρέματα φίλες μου!

Με την αγάπη μου

Δέσποινα Γρηγοριάδου

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Δέσποινα ΓρηγοριάδουEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.


Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.

-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».

-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.

-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).

-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.

-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.

-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.

-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.

-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.

-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.

-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.

-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).

-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!

-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS(University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.

-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.

-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.

-Από μικρό παιδί δούλευε(παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.


Εκτύπωση