Μελιτζανόπιτα & Μηλόπιτα νηστίσιμα

 Διεθνής Κουζίνα

 

Κατ’ ευθείαν στο ψητό…

κι’ η Δίαιτα από Δευτέρα!

 «Σεμινάριο» Γαστρονομικής Κουλτούρας και Γευσιγνωσίας 

για απαιτητικούς μερακλήδες!!!

 Από τη: Δέσποινα Γρηγοριάδου

Αγαπημένες μου φίλες, 

κρατείστε αυτές τις δύο συνταγές και σας διαβεβαιώνω πως δεν θα καταλάβαιτε ότι νηστεύετε, είναι δύο πίτες πεντανόστιμες. Η μεν μελιτζανόπιτα τρώγεται ως κυρίως φαγητό, η δε μηλόπιτα… όλες τις ώρες!

Μελιτζανόπιτα νηστίσιμη

                          Υλικά ζύμης                                 Υλικά γέμισης

                           1 κ. αλεύρι                               1500 gr. μελιτζάνες

                       300 gr. Μαργαρίνη                        3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
                        500 ml. Νερό                                     400 gr. πράσα                                                   10 gr. αλάτι                                    λάδι για το άχνισμα

                          20 ml. ξύδι                              αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό
                   20 mg. Καλαμποκέλαιο                     ½ ποτηράκι του καφέ ρύζι

 

Παρασκευή

Σοτάρουμε στο τηγάνι με λάδι τα ψιλοκομμένα πράσα και κρεμμύδια.

Ρίχνουμε τις μελιτζάνες σε κυβάκια και όλα μαζί τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Μετά ρίχνουμε το αλατοπίπερο και το μαϊντανό και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Ρίχνουμε στο μίξερ το χλιαρό νερό, το αλάτι, το ξίδι, το καλαμποκέλαιο και λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει αφράτη η ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη, ανοίγουμε φύλλο. Χωρίζουμε το βούτυρο σε 2 κομμάτια τα οποία και βάζουμε ένα σε κάθε φύλλο όταν τα ανοίγουμε. Τοποθετούμε το ένα φύλλο στο βουτυρωμένο ταψί και απλώνουμε τη γέμιση, από πάνω ρίχνουμε και το ρύζι για να τραβήξει τα υγρά της γέμισης. Ρίχνουμε από πάνω το άλλο φύλλο, διπλώνουμε τα πλαϊνά, χαράζουμε τη πίτα, την ραντίζουμε με λίγο νεράκι. Αρχικά τη ψήνουμε 250ο C για ένα τέταρτο και όταν ροδίσει άλλα 15 λεπτά στους 200 οC.

Μηλόπιτα νηστίσιμη

                               Υλικά ζύμης                                                 Υλικά γέμισης

                            500 gr. αλεύρι                                                 4 μήλα τριμμένα

                     1 φλ. του τσαγιού ηλιέλαιο                                     1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
         1 φλ. του τσαγιού πορτοκαλάδα με ανθρακικό           1 φλ. τσαγιού καρύδια χονδροκομμένα
                        ξύσμα πορτοκαλιού                                            1 κουτ. γλυκού κανέλα

                                                                                                   λίγο γαρύφαλλο

 Παρασκευή

Μέσα σ’ ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε την πορτοκαλάδα, τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και τα ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε στη ζύμη και το ξύσμα.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε ένα ταψί Νο 30 και απλώνουμε τη ζύμη μας που έχουμε ανοίξει φύλλα. Κρατούμε λίγη ζύμη για το επάνω μέρος.
Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα τριμμένα μήλα, τα χονδροκομμένα καρύδια, τη κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε αυτή τη γέμιση πάνω από τη ζύμη στο ταψί μας.
Με τη ζύμη που έμεινε βάζουμε το επάνω φύλλο και ψήνουμε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45΄περίπου.

Φίλες μου, να τις φτιάξετε,
δεν θα το μετανιώσετε! 

Καλοφάγωτες οι πίττες! 

Έχετε την αγάπη μου 

Δ. Γ.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Δέσποινα ΓρηγοριάδουEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.


Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.

-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».

-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.

-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).

-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.

-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.

-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.

-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.

-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.

-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.

-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.

-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).

-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!

-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS(University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.

-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.

-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.

-Από μικρό παιδί δούλευε(παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.


Εκτύπωση

Συνεργάτες

Δήμος Αιγιαλείας Ραδιοσυχνότητα ΔΗΚΕΠΑ
Αίγιο-Αιγιάλεια Λιμενικό Ταμείο Αιγίου Classy & Fabulous Aigiorama.gr, τα πάντα για την Αιγιάλεια
                    

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος