Print

Διεθνής Κουζίνα ΧΑΝΙΩΤΙΚΟΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ & Πανακότα βανίλια με μαρμελάδα λεμόνι

Συντάκτης: Δέσποινα Γρηγοριάδου.

Κατ’ ευθείαν στο ψητό…

κι’ η Δίαιτα από Δευτέρα!

«Σεμινάριο» Γαστρονομικής Κουλτούρας και Γευσιγνωσίας 

για απαιτητικούς μερακλήδες!!!

 Από τη: Δέσποινα Γρηγοριάδου

 Αγαπημένες μου φίλες, 

Ας πάμε σήμερα στη Κρητική κουζίνα φίλες μου για το κυρίως πιάτο μας και στη συνέχεια ας πάμε μέχρι τη Τοσκάνη (που κακώς την παρομοιάζουν με την Αιγιάλεια,… γιατί η Αιγιάλεια είναι ασύγκριτα πιο όμορφη), για να απολαύσουμε μία πανακότα!

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΟΣ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

Υλικά για 4 άτομα

1 κ. μπακαλιάρος παστός

1 κιλό μπάμιες
5 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκκομένα
1 φλ. του τσαγιού λάδι
μέντα, δυόσμος ή αρμπαρόριζα
αλάτι- φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή

  • Κόβουμε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο και τον βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ σε νερό για να ξαρμυρίσει. Αλλάζουμε το νερό 5 φορές.
  • Στο τελευταίο νερό που θα μείνει περισσότερες ώρες, βάζουμε μέντα ή δυόσμο ή αρμπαρόριζα για να πάρει άρωμα.
  • Σε κατσαρόλα σοτάρουμε με ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και τις μπάμιες που έχουμε περάσει με ξίδι για να μην βγάζουν υγρά(αν είναι φρέσκες και μόνο). Προσθέτουμε και λίγο χλιαρό νερό.
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά αν οι μπάμιες είναι φρέσκες και 15 λεπτά αν είναι κατεψυγμένες.
  • Βάζουμε τις μπάμιες σε ταψί και από πάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά.

Photo:Real Taste & Style

Πανακότα βανίλια με μαρμελάδα λεμόνι

Υλικά για περίπου 10 ποτηράκια

250 κρέμα γάλακτος 

25 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
 μισό λοβό βανίλιας
ένα φύλλο ζελατίνας (2,5 γρ.)
100 γραμμάρια καλή μαρμελάδα λεμόνι
30 γραμμάρια αμύγδαλο φιλέ

 

Παρασκευή 

  • Βάλτε σε μία μικρή κατσαρόλα την κρέμα και τη ζάχαρη.
  • Χωρίστε με ένα κοφτερό μαχαίρι κατά μήκος των λοβό της βανίλιας και αφαιρέστε το εσωτερικό του με τη βοήθεια του μαχαιριού.
  • Ρίξτε τους σπόρους και το λοβό μέσα στην κρέμα, ανακατέψτε με το σύρμα των αυγών και βάλτε το μείγμα να βράσει.
  • Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να απορροφήσει το άρωμα της βανίλιας για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, μουλιάστε τη ζελατίνα σε παγωμένο νερό Προσθέστε τη στην ζεστή κρέμα.
  • Ανακατέψτε ζωηρά μέχρι να διαλυθεί καλά. Χωρίστε την κρέμα στα ποτήρια, ένα τρίτο κάτω από το χείλος.
  • Τοποθετήστε τα στο ψυγείο για 2 ώρες. Ψήστε τα αμύγδαλα φιλέ στο φούρνο για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Λίγο πριν τις σερβίρετε, γαρνίρετε κάθε πανακότα με ένα κουταλάκι μαρμελάδα λεμόνι και μερικά αμύγδαλα φιλέ

  Φτιάξτε τα και θα με θυμηθείτε!

 Καλά Χριστούγεννα.  

Δ. Γ.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Δέσποινα Γρηγοριάδου
Author: Δέσποινα ΓρηγοριάδουEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και φοίτησε στην Ελληνο-Γαλλική Σχολή Calamari παίρνοντας δίπλωμα Γαλλικής από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή. Εργάστηκε στη ΔΕΗ και στις πολυεθνικές εταιρίες Intertab S.A. και Gretoba S.A. Κατόπιν διορίστηκε ως μεταφράστρια-διερμηνέας στο ΥΠΕΧΩΔΕ με 22 χρόνια υπηρεσία. Ιδρυτικό μέλος της ΔΑΚΕ και επίτιμο μέλος της National Geographic Society. Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά και ολίγα Γερμανικά τα οποία και θα ολοκληρώσει στο εντατικό τμήμα σπουδών του Goethe. Τελείωσε με άριστα Ιστορία Τέχνης στο Athens College of Fine Arts του University of Bolton, Ιστορία Τέχνης μη-Δυτικών Χωρών, Χρωματολογία-Ζωγραφική, έκανε ένα χρόνο Δημόσιες Σχέσεις και τέλος Εικαστικό Κόσμημα στη ΧΕΝ Γλυφάδας. Αρθρογραφεί στο εφημεριδοπεριοδικό "Νέοι Καιροί εν Αιγίω".


Συνεργάτες

                                                

 

         ΑΙΓΙΟ   ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ                Classy & Fabulous

                             

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος