Μαρμελάδα μανταρίνι και Madarincello

Αγαπημένες μου φίλες, σήμερα θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με το πεντανόστιμο φρούτο αυτής της εποχής, το μανταρίνι.


 

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

Πρέπει να’ χουμε μία μεγάλη κατσαρόλα, μία τάβλα κοπής, ένα μαχαίρι, 1 ξύλινη κουτάλα και βαζάκια.

Υλικά

2 κιλά μανταρίνια ή κλημεντίνες
2 κιλά ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού

Παρασκευή

  • Πλένουμε πολύ καλά τα μανταρίνια, αφαιρούμε το κοτσάνι τους και τα κόβουμε με τη φλούδα τους στις 4.
  • Σε νερό που βράζει ρίχνουμε μέσα τα φρούτα, τα αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις και τα σουρώνουμε.
  • Γεμίζουμε ξανά τη κατσαρόλα με νερό και τα ξαναζεματίζουμε για να φύγει η πικρίλα.
  • Τα σουρώνουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και αν υπάρχουν κουκούτσια τα βγάζουμε.
  • Ψιλοκόβουμε τα μανταρίνια σε τετραγωνάκια.
  • Για ένα φλιτζάνι μανταρίνια, ρίχνουμε και ένα φλιτζάνι ζάχαρη.
  • Τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα για να βγάλουν τα φρούτα τον χυμό τους και να λιώσει η ζάχαρη, ανακατεύοντας τακτικά.
  • Για 10 λεπτά βράζουμε τη μαρμελάδα, ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κάτσει για 24 ώρες.
  • Την επόμενη βράζουμε τη μαρμελάδα άλλα 5 λεπτά και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Μετά την βάζουμε στα αποστειρωμένα βαζάκια κλείνοντας τα καλά.

 

Madarincello

Υλικά

20 ολόκληρα μανταρίνια
10 ολόκληρα μανταρίνια για τον χυμό τους
20 γαρύφαλλα
2 κιλά ζάχαρη
3 λίτρα νερό
350 ml βότκα ή τσίπουρο
3-4 φύλλα αρμπαρόριζα

 

Παρασκευή

  • Πλένουμε πολύ καλά τα μανταρίνια και τα τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα σε 15-20 σημεία.
  • Καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο και το βάζουμε σε γυάλινο βάζο.
    Συνεχίζουμε έτσι και στα υπόλοιπα μανταρίνια.
  • Παίρνουμε τον χυμό από τα 10 μανταρίνια (τα στραγγίζουμε και ρίχνουμε τον χυμό τους μέσα στη γυάλα.
  • Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
    Προσθέτουμε και το σιρόπι στη γυάλα και ρίχνουμε κομμένο σε φέτες 3 μανταρίνια.
  • Κλείνουμε καλά τη γυάλα για 30 μέρες.
    Σε 30 μέρες αφαιρούμε τα μανταρίνια και προσθέτουμε τη βότκα ή το τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) , την αρμπαρόριζα και γεμίζουμε μπουκάλια γυάλινα τα οποία αφήνουμε 20 μέρες στο ψυγείο. Μετά τις 20 μέρες το liqueur με μανταρίνια είναι έτοιμο, το madarincello μας.

(Η συνταγή είναι καθαρά Πολίτικη,
είναι της κ. Maria Ekmektsioglou)

Τώρα που έχει ωραία μανταρίνια να τη φτιάξετε για να την απολαμβάνετε όλο τον χρόνο!

Καλά Χριστούγεννα.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Δέσποινα ΓρηγοριάδουEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.


Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.

-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».

-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.

-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).

-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.

-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.

-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.

-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.

-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.

-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.

-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.

-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).

-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!

-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS(University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.

-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.

-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.

-Από μικρό παιδί δούλευε(παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.


Εκτύπωση

Συνεργάτες

Δήμος Αιγιαλείας Ραδιοσυχνότητα ΔΗΚΕΠΑ
Αίγιο-Αιγιάλεια Λιμενικό Ταμείο Αιγίου Classy & Fabulous Aigiorama.gr, τα πάντα για την Αιγιάλεια
                    

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος



</