Διεθνή κουζίνα - Κοκταίηλ

  • ΑΠΟΔΟΣΗ: 25 (5 Μερίδες)

  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 λεπτά

  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 10 λεπτά

  • ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 40 λεπτά

Τα καλύτερα, αφράτα κεφτεδάκια που έχετε δοκιμάσει ποτέ.. έρχονται από την Πολίτικη Κουζίνα, αυτό που τα κάνει ξεχωριστά είναι το πλιγούρι και το πλούσιο άρωμα του δυόσμου!

Εκτύπωση

..... και πρεσβευτής της Ελλάδας στην επιτροπή «χωρίς σύνορα» των Αρχιμαγείρων του κόσμου !

Οταν κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι μαζί του και συνομιλείς, αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι η καθαρότητα του χαρακτήρα του κι η απύθμενη αγάπη του για τη μαγειρική είναι κυρίαρχα στοιχεία του Χρήστου Γκότση. Του αντιπροέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας , πρεσβευτή της Ελλάδας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Chef και συγκεκριμένα στην επιτροπή «χωρίς σύνορα» βοήθεια ανά τον κόσμο αλλά και του διεθνούς κριτή γαστρονομίας για την χώρα μας…

Εκτύπωση

 Golden dawn!

 Φιλαράκια μου αγαπημένα!

Αυτό φιλαράκια μου είναι το ποτό που μπορούμε να απολαύσουμε οπουδήποτε και οποιαδήποτε ώρα!

… και μετά το φαγητό … και το απόγευμα … και προ του φαγητού … και στο σπίτι … και στο bar …  και στη θάλασσα κ.ο.κ.

Για Υλικά θέλουμε:

Εκτύπωση

Κατ’ ευθείαν στο ψητό… κι’ η Δίαιτα από Δευτέρα!

 

 «Σεμινάριο» Γαστρονομικής Κουλτούρας και Γευσιγνωσίας

 

για απαιτητικούς μερακλήδες!!!

Φίλες και φίλοι μου!

Το κρύο μας παραπέμπει στο χιόνι, στο τζάκι, το τζάκι στον ξυλόφουρνο, ο ξυλόφουρνος στο ζεστό φαγητό για τον χειμώνα, ο χειμώνας στους λίγους καστανάδες που απέμειναν και … θέλουν να μας τους στερήσουν και εδώ σταματώ για… να μην παραφερθώ και… συνεχίζω προτείνοντας σας δύο συνταγές-απόλαυση! Μια Γιαννιώτικη που είναι Αγριογούρουνο με κάστανα, πράσα και μήλα και μια Κερκυραϊκή που είναι «Κουνέλι-στιφάδο με κάστανα και ξερά σύκα!
Και για να εξηγούμεθα,… η κάθε κατσαρολιά βγάζει 6-7 μεγαλοπρεπείς μερίδες. 

Εκτύπωση

 Χουνκιάρ μπεγιεντί: Ανατολίτικη υπέρβαση νοστιμιάς – Συνταγή

Χουνκιάρ μπεγιεντί (τουρκ. hünkâr beğendi) ονομάζεται φαγητό της τούρκικης κουζίνας, το οποίο γίνεται με αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας και πουρέ από μελιτζάνες. Το όνομα του φαγητού στην τουρκική γλώσσα σημαίνει “όπως ο Σουλτάνος” ή όπως αρέσει στο Σουλτάνο”, υποδηλώνοντας τη νοστιμιά.

‘Οταν ο Σουλτάνος Μουράτ ο Δ” το 1632 έδειξε κατ’εξαίρεση της συνήθους αυστηρότητάς του, εμφανή ικανοποίηση μπροστά στους τρεμάμενους από την αγωνία μαγείρους του, δοκιμάζοντας το καινούργιο πιάτο, η ανακούφισή τους αποτυπώθηκε στην ονομασία της συνταγής βαφτίζοντας το πιάτο hünkâr beğendi, που μεταφράζεται ελεύθερα ως «ο Σουλτάνος ευχαριστήθηκε».

Εκτύπωση

Είναι κάποια μέρη που γίνονται γνωστά από στόμα σε στόμα. Και κάποια που τα επισκέπτεσαι επειδή τα γνώριζες από πάντα. Είναι όμως κι αυτά τα μέρη που τα ανακαλύπτεις κρυμμένα σε απόμερα σημεία, σε περιοχές λίγο πιο μακρινές από αυτές που συχνάζεις, και σε εκπλήττουν τόσο που αναρωτιέσαι τι έκανες τόσο καιρό πριν τα βρεις.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της περίπτωσης αποδείχτηκε να είναι η “Βλάστη”. Έννοια σου, όχι το χωριό, αν και σίγουρα δεν απέχει και πολύ από τις παραδοσιακές της γεύσεις. Ένα “πιτάδικο” με όλη την έννοια της λέξης, πρόκειται για ένα μαγαζάκι που στέκεται σε μια ανύποπτη γωνία της Παπάφη στην Τούμπα, που εδώ και 23 χρόνια φτιάχνει ίσως το καλύτερο φύλλο της πόλης.

Εκτύπωση

 Ginger grape

Φιλαράκια μου αγαπημένα!

 

Ήλθε η εποχή για ποτάκια και κοκτέιλς επιτέλους! 

Να δουλέψουμε λίγο κι εμείς, να… φλερτάρετε κι’ εσείς στο χώρος μας. Βεβαίως θα σας προτείνω κάτι με ντόπιο προϊόν και είναι απίθανο, μάθετε να το πίνετε και μετονομάστε το σε.. Aigialia’s drink ! 


Υλικά

1 τσαμπί με σταφύλια                           Τοπικό προϊον     
10 cl χυμό κόκκινο σταφυλιών               Τοπικό προϊον
χυμό λεμόνι                                         Τοπικό προϊον 
2   cl κονιάκ ή οινοαπόσταγμα        από… του Μούσκα το παραδοσιακό ποτοπωλείο
2 τζίτζερ oil                                 από… του Μούσκα το παραδοσιακό ποτοπωλείο
και ζαχαρίτσα  

Παρασκευή 

Εκτύπωση

… Επιμένουμε στα Σταφιδομαγειρέματα !

(πάντα με κορινθιακή σταφίδα Αιγιάλειας) 

 Φίλες και φίλοι μου!

Επιμένω στα τοπικά προϊόντα της Αιγιαλιώτικης γης, διότι βλέπω μετά λύπης μου ότι οι περισσότερες νοικοκυρές στο Αίγιο… δεν τα τιμούν στη μαγειρική τους και είναι θλιβερό τη στιγμή που προσπαθούμε να προβάλουμε και να προωθήσουμε τον τόπο μας! Τόσες γιορτές κάναμε το καλοκαίρι. Σκέφθηκα λοιπόν να σας γράψω ένα φαγητό με καθαρά ντόπια υλικά και προϊόντα όπως: κουνέλι, λάδι, κρασί, λεμόνι και σταφίδες και ένα φαγητό –γλυκό που τρώγεται όλες τις ώρες και τη συνταγή μου την έδωσε φίλη μου από την Ακράτα και υπόψη είναι νηστίσιμο! 

Πάμε για μαγείρεμα λοιπόν! 

Εκτύπωση

Για την ζωή του Αγίου Φανουρίου, τον οποίο τιμάμε με αυτή τη νηστίσιμη πίτα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του αγίου, η οποία ήταν μία σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ” τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ” την».

 

Εκτύπωση

Το αγαπημένο ποτό των διακοπών δεν χρειάζεται να είναι εισαγόμενο. Αυτό το καλοκαίρι επιλέγουμε μπύρα... made in Greece! Από την Εύβοια και το Άργος μέχρι τη Σαντορίνη, τη Χίο και την Κέρκυρα, οι μικροζυθοποιίες της χώρας μπαίνουν τα τελευταία χρόνια δυναμικά στο παιχνίδι παράγοντας εξαιρετικά προϊόντα. Δοκιμάστε τις μπύρες που σας προτείνουμε και ανακαλύψτε την αγαπημένη σας! 

Εκτύπωση

                                  Διεθνής Κουζίνα   

 

Κατ’ ευθείαν στο ψητό…
κι’ η Δίαιτα από Δευτέρα!

«Σεμινάριο» Γαστρονομικής Κουλτούρας και Γευσιγνωσίας
για απαιτητικούς μερακλήδες!!!

 

Φίλες και φίλοι μου!
Για λόγους ευγένειας και γιατί ακόμα στη παλιά παραδοσιακή οικογένεια, πρώτα απευθύνονται στις γυναίκες,… η γυναίκα όμως είναι… στη κουζίνα! Στα νέα ζευγάρια βέβαια δεν συμβαίνει αυτό, αλλά στα μεσήλικα ζευγάρια συμβαίνει ακόμα αυτό, και  είναι αιτία καβγά!

Εκτύπωση

Φίλες και φίλοι μου!

Σήμερα θα σας γράψω «μελιτζανοπαρασκευές» απ’ το συνταγολόγιο της γιαγιάς, παρασκευές που γίνονται κατά κόρον στη Τουρκία και Συρία, Λίβανο (baba  ganus)!
Χριστουγεννιάτικες συνταγές σας έγραψα άλλες χρονιές,… ήδη πέρασαν 3χρόνια ζωής που κυκλοφορεί το εφημεριδοπεριοδικό μας!
Βάλτε λοιπόν γάντια, ποδιά και κατ’ ευθείαν στη κουζίνα!

  

Εκτύπωση

Συνεργάτες

Δήμος Αιγιαλείας Ραδιοσυχνότητα ΔΗΚΕΠΑ
Αίγιο-Αιγιάλεια Λιμενικό Ταμείο Αιγίου Classy & Fabulous Aigiorama.gr, τα πάντα για την Αιγιάλεια
                    

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος