Η Μητροπόλεως που μετατρέπεται σε… χείμαρρο, Της γριάς το μεσοχείμωνο... Έργο της θυμήθηκε

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ζούμε στην Ελλάδα τη Χώρα της προχειροδουλειάς. Έλεγε τη δεκαετία του 90 ο Γ. Δαλιανίδης, περνάει η ΔΕΗ, σκάβει ένα λάκκο κάνει τη δουλεία της τον σκεπάζει όπως όπως και φεύγει. Μετά από λίγες μέρες να σου και ο ΟΤΕ άλλο λάκκο, πάλι το ίδιο πρόχειρα τον καλύπτει, φεύγει και αυτός. Έπειτα η ΔΕΥΑ και στο τέλος ο κοσμάκης παίρνει βάρκα για να περάσει το δρόμο μιας και οι λακκούβες μετατρέπονται σε ποτάμι. 

Καθ΄ημάς τώρα δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας ή να έχει ιδιαίτερες γνώσεις έτσι ώστε να διαπιστώσει ότι η ανάπλαση της Μητροπόλεως μοιάζει με της Άρτας το γεφύρι. Ολημερίς το κτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν. Δύο δεκαετίες τώρα τόσο η Κλ. Οικονόμου όσο και η Μητροπόλεως έχουν μπει σε πρόγραμμα ανάπλασης.

Μόνο που... Ανάπλαση δεν μπορείς να πεις τόσες κακοτεχνίες μαζί. Άρχισαν να σκάβουν τη Μητροπόλεως χειμωνιάτικα, με μια πρόχειρη ματιά και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις παρατηρεί κανείς. Σε μια νεροποντή τι πρόκειται να γίνει; Ας μη το σκεφτόμαστε καλύτερα... Έπειτα βάση τίνος σχεδίου προχωρούν; Μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν χαρτογράφηση ή βαρούν και ότι πάρει η πρώτη; Τέλος ο δρόμος της Μητροπόλεως από τις μέχρι τώρα εργασίες φαίνεται να μικραίνει... Ωραία, λαμπρά. Τέτοια ανάπλαση έχει άραγε ανάγκη το Αίγιο;

Όποιο κι αν ρώτησα για την ανάπλαση της Μητροπόλεως, η πρώτη του αντίδραση είναι ένα χαμόγελο και μετά με ρωτούν: «Δεν κατάλαβα, τι έκαναν εκεί, αυτό χρειάζεται σήμερα το Αίγιο;».

Δεν έχουμε σοβαρή ξενοδοχειακή μονάδα, δεν έχουμε πάρκιγκ κι όλη η Μητροπόλεως είναι διπλοπαρκαρισμένη, δεν έχουμε φέρυ-μποτ για να περάσουμε απέναντι, δεν έχουμε δρόμους χωρίς λακκούβες, αυτό ήταν που μας μάρανε. Ξόδεψαν τόσα χρήματα και τι έκαναν; Ξανάφτιαξαν τα πεζοδρόμια, μετέτρεψαν το πλάτος του δρόμου σε κατάσταση που ευνοεί καταστρεπτικές πλημμύρες για τα καταστήματα και ιδίως αυτά που βρίσκονται στο κάτω μέρος. Δεν μιλάμε για τυχόν βλάβη στον ηλεκτροφωτισμό. Τότε είναι που το τοπίο θα μοιάζει σαν βομβαρδισμένο. Άντε πάλι το στένεμα στο επάνω μέρος απέναντι από την Eurobank.

Τίνος ιδέα ήταν; Σ’ αυτόν πρέπει να προταθεί το βραβείο NOBEL. Όποιος έρχεται με κατεύθυνση προς τα πάνω κινδυνεύει να αγκαλιάσουν οι ζάντες του το πεζοδρόμιο και είναι μια ανορθογραφία και κακοποίηση του ευρύτερου χώρου.

Στο ίδιο μήκος κόμματος κινείται και το έργο της παραλιακής. Χωρίς να έχουν χρήματα, καταστρέφουν την υφιστάμενη κατάσταση, φτωχοποιούν τους καταστηματάρχες και μετατρέπουν την παραλιακή ζώνη σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Είναι λυπηρό αυτό, γιατί η παραλία ήταν το έργο που οραματίστηκε ο συντάκτης αυτού του κειμένου όταν ήταν Δ/ντης του γραφείου του τότε Υπουργού Δημοσίων Έργων Ν. Ζαρντινίδη που διέθεσε τότε ένα σοβαρότατο ποσό για την κατεδάφιση των αποθηκών.

Τα ερωτήματα που τίθενται έχουν καθαρά ρητορικό χαρακτήρα. Αφού απαντήσεις δεν πρόκειται να δοθούν ποτέ και από κανέναν. Ας ελπίσουμε μόνο επειδή ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά να μην ζημιωθούν από όλα αυτά για μια ακόμα φορά κυρίως οι ήδη από τη λιτότητα πληγωμένοι καταστηματάρχες της Μητροπόλεως. 

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Ηλίας ΑσπρούκοςEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας από πατέρα βέρο Aιγιώτη και από μητέρα παλιάς οικογένειας της Ακράτας (Κουμπή).

Είναι παντρεμένος με την Μεταφράστρια – Διερμηνέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και Ιστορικό Τέχνης Δέσποινα Φ. Γρηγοριάδου από την Θεσσαλονίκη.

Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό International Master of Business Administration (Liverpool Hope University). Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Παπαδόπουλο, Οικονομολόγο με Master of Business Administration.

Η Χριστίνα είναι στέλεχος στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και εκδότρια του εφημεριδοπεριοδικού «Νέοι Καιροί εν Αιγίω». Έχει δύο κόρες, την Μαριάννα και την Ηλιάνα που γεννήθηκαν το 2007 και το 2013 αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη.

Υπηρέτησε στην Αεροπορία και έγινε επάξια Έφεδρος Ανθυποσμηναγός, αποφοιτήσας 2ος από τη ΣΕΑΠ Ηρακλείου, κι ας ήταν Αεροπόρος.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Προϊστάμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ με υπευθυνότητα το Πράσινο Λεκανοπεδίου Αττικής με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας και παράλληλα του είχε ανατεθεί ο συντονισμός των μεγάλων έργων πρασίνου πανελλαδικά και η στερέωση των πρανών των Εθνικών δρόμων από τις διαβρώσεις.

Υπηρέτησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ επί 35 χρόνια.

Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Δημοσίων Έργων ως και Ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διετέλεσε Κοσμήτωρ του ROTTARY CLUB Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Εκλέχθηκε για 14η συνεχή φορά πανελλαδικά με συντριπτική πλειοψηφία στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Υπήρξε ο μακροβιότερος αιρετός εκπρόσωπος στο Ανώτατο Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο σε όλα τα Υπουργεία από συστάσεως του θεσμού αυτού.

Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ΕΚΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από μακροχρόνια θητεία στη θέση του προέδρου. Του απενεμήθηκε από τις Οργανώσεις αυτές τιμητική διάκριση – πλακέττα για το πολύπλευρο έργο του.

Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δευτεροβαθμίου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, Γενικός Γραμματέας της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος στην Εκτελεστική της ΔΑΚΕ Δ.Τ. πανελλαδικά, Ενεργό Μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ)

Διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού της ΝΔ (τιμής ένεκεν).

Υπήρξε Απόφοιτος Σχολής Στελεχών ΝΔ.

Υπήρξε Μέλος Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ο.Κ.Ε.)της ΝΔ στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1982.

Είναι ο Μελετητής και Επιβλέπων του περιβάλλοντα χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλογρέζας.

Είναι ο Συντάκτης προδιαγραφών & ανάλυσης τιμών εργασιών περιβάλλοντος.

Έχει εκτελέσει οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα σε πληγείσες περιβαλλοντικά περιοχές, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και επαρχιακό τύπο.

Διετέλεσε Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ με απόφαση του Προέδρου.

Έχει διακρίσεις από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τις μελέτες πρασίνου – περιβάλλοντος και στερεώσεις πρανών.

Τέθηκε επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για το Περιβάλλον στην Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Ελλάδας και χωρών της ΕΟΚ.

Έχει δώσει συνεντεύξεις για το περιβάλλον σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και επαρχιακών καναλιών και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο, καθώς και σε έγκριτα περιοδικά.

Διαβάστε περισσότερα στο προσωπικό του ιστότοπο http://www.asproucos.gr


Εκτύπωση

Συνεργάτες

Δήμος Αιγιαλείας Ραδιοσυχνότητα ΔΗΚΕΠΑ
Αίγιο-Αιγιάλεια Λιμενικό Ταμείο Αιγίου Classy & Fabulous Aigiorama.gr, τα πάντα για την Αιγιάλεια
                    

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος