"Καλοπληρωμένοι" ειδικοί σύμβουλοι στην υπηρεσία του Δημάρχου

Ο Μπιλ Κλίντον όταν ήρθε στην Ελλάδα για να συναντήσει τον Σαμαρά, κομίζοντας επενδυτικό ενδιαφέρον της ομογένειας, είχε πολύ λιγότερους ειδικούς συμβούλους μαζί του απ’ όσους διαθέτουν οι «καλλικρατικοί» δήμαρχοι. Ο νόμος βεβαίως, δίδει την δυνατότητα στους δημάρχους να έχουν τόσους συμβούλους, όσοι είναι και οι αντιδήμαρχοι του «καλλικρατικού» δήμου.

 

Έμμισθοι όλοι τους, με αρκετά καλούς μισθούς για την οικονομική συγκυρία, με εξειδικευμένο αντικείμενο ανά περίσταση και ανάλογα με τις ανάγκες έκαστου Δήμου. Έτσι στην Αιγιάλεια έχουμε τον οικονομικό σύμβουλο, τον τεχνικό σύμβουλο, το νομικό σύμβουλο, τον επιστημονικό σύμβουλο και εσχάτως έχουμε και τον επικοινωνιακό σύμβουλο. Εάν δεν έχουμε παραλείψει κάποιον, ο συνολικός αριθμός είναι ανάλογος με τον αριθμό των αντιδημάρχων και συνθέτουν ένα πάζλ ειδικών συμβούλων που, υποτίθεται, ότι υποβοηθούν και διευκολύνουν το έργο του δημάρχου.

Στην κατηγορία αυτή δεν συγκαταλέγεται ο γενικός γραμματέας του Δήμου, αν και κανείς θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι λειτουργεί σαν ένας ακόμα ειδικός σύμβουλος του δημάρχου.
Είθισται μάλιστα, οι ειδικοί σύμβουλοι να είναι όσοι απέτυχαν να εκλεγούν στα ψηφοδέλτια της παράταξης, όσοι ανήκουν στο φιλικό περιβάλλον του δημάρχου ή όσοι βοήθησαν με διάφορους τρόπους στην εκλογική νίκη. Τούτο αλλιώς το λένε στην πιάτσα: Ας βολευτούν και όσοι δεν έγιναν αντιδήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι.

Το σύνολο της αποζημίωσης των ειδικών συμβούλων ανέρχεται στις δέκα και πλέον χιλιάδες ευρώ, μηνιαίως. Χρήματα που ασφαλώς λείπουν από το δημοτικό ταμείο και αν τα αθροίσουμε σε ετήσια βάση ξεπερνούν τις εκατό χιλιάδες ευρώ για έναν Δήμο στα επίπεδα της Αιγιάλειας. Τα λεφτά είναι πάρα πολλά για την εποχή που διανύουμε και αναμφίβολα προκαλούν σοκ και δέος για τον συνταξιούχο που καλείται να πληρώσει Εφορία, χαράτσια και να δει μειωμένη την σύνταξή του. Πρόκληση είναι και για τον μισθωτό που έχασε το 40% των αποδοχών του ή παραμένει απλήρωτος για μήνες.

Όλα αυτά βέβαια δεν αποτελούν μία πρόχειρη και βιαστική κρίση σε σχέση με το κόστος των ειδικών συμβούλων στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά είναι συνυφασμένα με το έργο που επιτελούν και έχουν επιτελέσει ενάμιση χρόνο τώρα. Αν εξαιρέσουμε τον οικονομικό και ίσως το νομικό τομέα, στις άλλες περιπτώσεις θα διαπιστώσουμε μεγάλη αναντιστοιχια παραγομενου έργου και αποζημίωσης. Περισσότερο δηλαδή ο τεχνικός και ο επικοινωνιακός σύμβουλος θα πρέπει να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στο Δήμο και την συνεισφορά τους στον κοινό παρονομαστή της δημοτικής αρχής.

Όσοι νομίζουν ότι αρκεί ο τίτλος του ειδικού συμβούλου δημάρχου κάνουν τεράστιο λάθος. Η προσφορά και η συνεισφορά θα κριθούν από το αποτέλεσμα και στον ενάμιση χρόνο της δημοτικής θητείας δεν είδαμε αξιόλογα αποτελέσματα στους δύο παραπάνω τομείς. Για την Ελλάδα της κρίσης και για την Αυτοδιοίκηση που ψάχνει τον ρόλο της στη νέα εποχή, το κόστος των ειδικών συμβούλων είναι πάρα πολύ βαρύ στους ώμους των φορολογούμενων δημοτών. Ας αποδείξουν το αντίθετο, αν κάνουμε λάθος...

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Ηλίας ΑσπρούκοςEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας από πατέρα βέρο Aιγιώτη και από μητέρα παλιάς οικογένειας της Ακράτας (Κουμπή).

Είναι παντρεμένος με την Μεταφράστρια – Διερμηνέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και Ιστορικό Τέχνης Δέσποινα Φ. Γρηγοριάδου από την Θεσσαλονίκη.

Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό International Master of Business Administration (Liverpool Hope University). Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Παπαδόπουλο, Οικονομολόγο με Master of Business Administration.

Η Χριστίνα είναι στέλεχος στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και εκδότρια του εφημεριδοπεριοδικού «Νέοι Καιροί εν Αιγίω». Έχει δύο κόρες, την Μαριάννα και την Ηλιάνα που γεννήθηκαν το 2007 και το 2013 αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη.

Υπηρέτησε στην Αεροπορία και έγινε επάξια Έφεδρος Ανθυποσμηναγός, αποφοιτήσας 2ος από τη ΣΕΑΠ Ηρακλείου, κι ας ήταν Αεροπόρος.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Προϊστάμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ με υπευθυνότητα το Πράσινο Λεκανοπεδίου Αττικής με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας και παράλληλα του είχε ανατεθεί ο συντονισμός των μεγάλων έργων πρασίνου πανελλαδικά και η στερέωση των πρανών των Εθνικών δρόμων από τις διαβρώσεις.

Υπηρέτησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ επί 35 χρόνια.

Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Δημοσίων Έργων ως και Ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διετέλεσε Κοσμήτωρ του ROTTARY CLUB Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Εκλέχθηκε για 14η συνεχή φορά πανελλαδικά με συντριπτική πλειοψηφία στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Υπήρξε ο μακροβιότερος αιρετός εκπρόσωπος στο Ανώτατο Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο σε όλα τα Υπουργεία από συστάσεως του θεσμού αυτού.

Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ΕΚΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από μακροχρόνια θητεία στη θέση του προέδρου. Του απενεμήθηκε από τις Οργανώσεις αυτές τιμητική διάκριση – πλακέττα για το πολύπλευρο έργο του.

Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δευτεροβαθμίου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, Γενικός Γραμματέας της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος στην Εκτελεστική της ΔΑΚΕ Δ.Τ. πανελλαδικά, Ενεργό Μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ)

Διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού της ΝΔ (τιμής ένεκεν).

Υπήρξε Απόφοιτος Σχολής Στελεχών ΝΔ.

Υπήρξε Μέλος Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ο.Κ.Ε.)της ΝΔ στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1982.

Είναι ο Μελετητής και Επιβλέπων του περιβάλλοντα χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλογρέζας.

Είναι ο Συντάκτης προδιαγραφών & ανάλυσης τιμών εργασιών περιβάλλοντος.

Έχει εκτελέσει οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα σε πληγείσες περιβαλλοντικά περιοχές, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και επαρχιακό τύπο.

Διετέλεσε Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ με απόφαση του Προέδρου.

Έχει διακρίσεις από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τις μελέτες πρασίνου – περιβάλλοντος και στερεώσεις πρανών.

Τέθηκε επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για το Περιβάλλον στην Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Ελλάδας και χωρών της ΕΟΚ.

Έχει δώσει συνεντεύξεις για το περιβάλλον σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και επαρχιακών καναλιών και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο, καθώς και σε έγκριτα περιοδικά.

Διαβάστε περισσότερα στο προσωπικό του ιστότοπο http://www.asproucos.gr


Εκτύπωση

Συνεργάτες

Δήμος Αιγιαλείας Ραδιοσυχνότητα ΔΗΚΕΠΑ
Αίγιο-Αιγιάλεια Λιμενικό Ταμείο Αιγίου Classy & Fabulous Aigiorama.gr, τα πάντα για την Αιγιάλεια
                    

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος