Αναζητώντας τη Δημοτική Περιουσία !

Από τον Ηλία Δημ. Ασπρούκο
- Περιβαλλοντολόγο

 

Κυριακάτικο πρωί στο συννεφιασμένο Αίγιο μια παρέα Αιγιωτών απολαμβάνουμε στα ψηλά αλώνια τον καφέ μας, μέσα στ’ άλλα κάποιος κάνει μια ερώτηση «μήπως ξέρει κάποιος να μου πει ποια είναι η Δημοτική περιουσία;». Όλοι στην ομήγυρη κοιταχτήκαμε μεταξύ μας με αμηχανία. Χρόνια μέσα στο Αίγιο ακούγαμε κουβέντες αλλά τον ακριβή αριθμό ποσού ή περιουσιακών στοιχείων ποτέ δεν τον μάθαμε.

Στην ερώτηση του συνδαιτυμόνα μας  κανένας δεν μπορούσε να απαντήσει, επικράτησε για λίγο απόλυτη ησυχία, σε λίγο πήρα τον λόγο και είπα, ο μόνος όλα αυτά τα χρόνια που ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα των κληροδοτημάτων είναι ο σημερινός Δήμαρχος. Όλα τα προηγούμενα χρόνια όλα αυτά περνούσαν στα ψιλά γράμματα ή και στα μουλωχτά κανένας δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τη Δημοτική περιουσία, καμιά δημοτική αρχή δεν έψαξε να βρει τι είναι αυτά που έχει στην ιδιοκτησία της; σε ποιο ποσό ανέρχονται τα μετρητά; Ποτέ κανείς δεν νοιάστηκε να ψάξει λίγο παραπάνω διαθήκες ή να προσπαθήσει να αξιοποιήσει την δημοτική περιουσία προς όφελος της πόλης. Από βερμπαλισμό να φάνε και οι κότες, ουσία όμως μηδενική. 

Μέχρι που ο νυν Δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος με την ιδιότητά του τη συμβολαιογραφική και τη συνδρομή του σύμβουλου του Βασίλη Κωστάρα ο οποίος ήταν γνώστης του αντικειμένου κατάφεραν να ολοκληρώσουν το κληρονομητήριο του Γ. Οικονόμου και να φθάσει στα ταμεία του δήμου Αιγιάλειας το ποσό των 600.000 ευρώ. 

Όμως η δημοτική περιουσία δεν είναι μόνο αυτά είναι πολλά περισσότερα κινητά, ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί… Ποιοι δήμαρχοι διαχρονικά ασχολήθηκαν με όλα αυτά; Ποιοι τα αξιοποίησαν; Πόσοι νοιάστηκαν να δώσουν υπόσταση στα κληροδοτήματα και να τα θέσουν στην υπηρεσία των δημοτών; Πότε κανείς δεν είδε συνολικά την δημοτική περιουσία, όλοι την έβλεπαν τμηματικά… Πετούσαν πυροτεχνήματα για την δήθεν αξιοποίηση της ενώ κατ’ ουσίαν δεν ασχολούνταν σοβαρά. Σπίτια εγκαταλελειμμένα στο έλεος του Θεού μαθαίνω ότι ανήκουν στο Δήμο, κάποια μισογκρεμισμένα στο κέντρο του Αιγίου με έκπληξη ενημερώνομαι πως δημοτική περιουσία λογίζονται, μετρητά, διαμερίσματα κλπ. να μην αναφερθώ καν σε αυτά ποτέ κανείς δεν νοιάστηκε να ενδιαφερθεί γι' αυτά. 

Ο Αιγιώτικος λαός στην άγνοια ζει και αυτός, ποτέ δεν έμαθε ή ποτέ δεν νοιάστηκε να μάθει τι του αναλογεί; Ποτέ δεν ενημερώθηκε για τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου Αιγιαλείας, ποτέ δεν έγινε έλεγχος για τη χρήση αυτών. Ο τόπος μας ρημάζει ενώ θα μπορούσε να ακμάζει αν όλα όσα έχει στη διάθεσή του ο Δήμος τα είχε αξιοποιήσει κατάλληλα. Ακίνητα προς αξιοποίηση υπάρχουν εκείνο που λείπει είναι σωστή μελέτη και υποδομή και κυρίως μεράκι και αγάπη για την Αιγιάλεια … Με οδηγούς αυτά η Αιγιάλεια μπορεί να αλλάξει μορφή και τα ταμεία του Δήμου να δουν χρήματα.

 

Υ.Γ: Εύχομαι σύντομα να ενημερωθούμε για το ύψος της δημοτικής περιουσίας και τον τρόπο διαχείρισης της … Μια καλή αρχή έγινε από το νυν Δήμαρχο ευχή όλων μας να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση και να αξιοποιήσει κάποια από αυτά έτσι ώστε να απαλλαγεί από τα περιττά ενοίκια που επιβαρύνουν το δήμο!!! 

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Ηλίας ΑσπρούκοςEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας από πατέρα βέρο Aιγιώτη και από μητέρα παλιάς οικογένειας της Ακράτας (Κουμπή).

Είναι παντρεμένος με την Μεταφράστρια – Διερμηνέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και Ιστορικό Τέχνης Δέσποινα Φ. Γρηγοριάδου από την Θεσσαλονίκη.

Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό International Master of Business Administration (Liverpool Hope University). Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Παπαδόπουλο, Οικονομολόγο με Master of Business Administration.

Η Χριστίνα είναι στέλεχος στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και εκδότρια του εφημεριδοπεριοδικού «Νέοι Καιροί εν Αιγίω». Έχει δύο κόρες, την Μαριάννα και την Ηλιάνα που γεννήθηκαν το 2007 και το 2013 αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη.

Υπηρέτησε στην Αεροπορία και έγινε επάξια Έφεδρος Ανθυποσμηναγός, αποφοιτήσας 2ος από τη ΣΕΑΠ Ηρακλείου, κι ας ήταν Αεροπόρος.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Προϊστάμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ με υπευθυνότητα το Πράσινο Λεκανοπεδίου Αττικής με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας και παράλληλα του είχε ανατεθεί ο συντονισμός των μεγάλων έργων πρασίνου πανελλαδικά και η στερέωση των πρανών των Εθνικών δρόμων από τις διαβρώσεις.

Υπηρέτησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ επί 35 χρόνια.

Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Δημοσίων Έργων ως και Ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διετέλεσε Κοσμήτωρ του ROTTARY CLUB Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Εκλέχθηκε για 14η συνεχή φορά πανελλαδικά με συντριπτική πλειοψηφία στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Υπήρξε ο μακροβιότερος αιρετός εκπρόσωπος στο Ανώτατο Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο σε όλα τα Υπουργεία από συστάσεως του θεσμού αυτού.

Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ΕΚΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από μακροχρόνια θητεία στη θέση του προέδρου. Του απενεμήθηκε από τις Οργανώσεις αυτές τιμητική διάκριση – πλακέττα για το πολύπλευρο έργο του.

Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δευτεροβαθμίου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, Γενικός Γραμματέας της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος στην Εκτελεστική της ΔΑΚΕ Δ.Τ. πανελλαδικά, Ενεργό Μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ)

Διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού της ΝΔ (τιμής ένεκεν).

Υπήρξε Απόφοιτος Σχολής Στελεχών ΝΔ.

Υπήρξε Μέλος Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ο.Κ.Ε.)της ΝΔ στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1982.

Είναι ο Μελετητής και Επιβλέπων του περιβάλλοντα χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλογρέζας.

Είναι ο Συντάκτης προδιαγραφών & ανάλυσης τιμών εργασιών περιβάλλοντος.

Έχει εκτελέσει οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα σε πληγείσες περιβαλλοντικά περιοχές, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και επαρχιακό τύπο.

Διετέλεσε Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ με απόφαση του Προέδρου.

Έχει διακρίσεις από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τις μελέτες πρασίνου – περιβάλλοντος και στερεώσεις πρανών.

Τέθηκε επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για το Περιβάλλον στην Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Ελλάδας και χωρών της ΕΟΚ.

Έχει δώσει συνεντεύξεις για το περιβάλλον σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και επαρχιακών καναλιών και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο, καθώς και σε έγκριτα περιοδικά.

Διαβάστε περισσότερα στο προσωπικό του ιστότοπο http://www.asproucos.gr


Εκτύπωση

Συνεργάτες

Δήμος Αιγιαλείας Ραδιοσυχνότητα ΔΗΚΕΠΑ
Αίγιο-Αιγιάλεια Λιμενικό Ταμείο Αιγίου Classy & Fabulous Aigiorama.gr, τα πάντα για την Αιγιάλεια
                    

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος