Το φέρι δεν συμφέρει την πόλη;

Ferry boat ΑίγιοΚαθοριστική η απουσία του Δήμου στην επαναλειτουργία της πορθμειακής γραμμής Αίγιο - Αγ. Νικόλαος. Ακόμα ηχούν στα αυτιά μας οι εξαγγελίες Δημάρχου και προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αιγίου σχετικά με την επαναλειτουργία της γραμμής Αιγίου - Αγ. Νικολάου.

Όταν πριν από ένα χρόνο περίπου σταματούσε οριστικά και αμετάκλητα δυστυχώς, η δρομολόγηση φέρι - μποτ, βγήκαν δημοσίως ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Εμπορικού να ανακοινώσουν τα σχέδιά τους: Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μία εταιρεία λαϊκής βάσης στην Αιγιάλεια που θα αναλάβει και θα διαχειριστεί την πορθμειακή γραμμή.

Στον έναν και πλέον χρόνο που μεσολάβησε από τότε, η γραμμή του φέρι - μποτ όχι μόνο δεν έγινε εταιρεία λαϊκής βάσης όπως είναι η Μπαρτσελόνα στην Ισπανία, αλλά παραμένει στα αζήτητα της οικονομίας και της ανάπτυξης της περιοχής.

Το Αίγιο βρίσκεται σε τόσο κομβική γεωγραφικά και τουριστικά θέση, που μπορεί ένα μικρομεσαίο φέρι να ενώσει την Πελοπόννησο με την Στερεά Ελλάδα! Η διακοπή της πορθμειακής γραμμής αποτέλεσε ένα ευρύτερο για την βόρεια Πελοπόννησο και την Στερεά, γεγονός, που ισοδυναμούσε με βαρύ πλήγμα στις τοπικές οικονομίες και πισωγύρισμα στην εποχή που οι εμπορικές και άλλες μεταφορές γίνονταν με γαϊδούρια από την προβλήτα του Ρίου!

Το δρομολόγιο Αίγιο - Ναύπακτος, Γαλαξίδι και Ιτέα, έγινε ημερήσια εκδρομή στη Ρούμελη με αφάνταστη ταλαιπωρία στα βουνά και τα λαγκάδια της Στερεός και συγχρόνως αυξημένο κόστος για ταξιδιώτες και επαγγελματίες που εξυπηρετούνται στη συγκεκριμένη διαδρομή.

Η Αιγιάλεια με τις λιγοστές πλέον επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εγχώριων μεταφορών και των εξαγωγών, υπέστησαν ακόμα ένα πλήγμα ενώ βλέπουν δυστυχώς τη σημερινή δημοτική αρχή να απουσιάζει από την διεκδίκηση οριστικής και βιώσιμης λύσης για την επαναδρομολόγηση της γραμμής.

Η ευφάνταστη πράγματι ιδέα της σύστασης εταιρείας λαϊκής βάσης, ήταν μια «τουφεκιά» που έπεσε στον κατάλληλο χρόνο για να...χρυσώσει το χάπι της διακοπής της γραμμής. Όταν έφυγε το φέρι από το λιμάνι Αιγίου, με την πλοιοκτήτρια εταιρεία να επικαλείται το «ασύμφορο» της γραμμής, η κρίση μόλις είχε ξεσπάσει στην χώρα. Η δημοτική αρχή έχασε πολύτιμο χρόνο προκειμένου να παρέμβει έγκαιρα και δυναμικά στην θεσμική διεκδίκηση της επαναδρομολόγησης της γραμμής. Φυσικά και δεν περιμένουμε από το Δήμο να αγοράσει καράβι για τον Αγ. Νικόλαο, ούτε βεβαίως να γίνουμε «εταιρεία λαϊκής βάσης» όπως η Μπάρτσα.

Αυτό όμως που αξιώνουμε από την εκάστοτε δημοτική αρχή είναι να προασπίσει τα συμφέροντα της περιοχής, να διασφαλίσει τα κεκτημένα δεκαετιών για την οικονομία της Αιγιάλειας και σε επόμενο στάδιο να χαράξει «κόκκινες γραμμές» στην υποβάθμιση που μαστίζει τον οικονομικό, εμπορικό και κοινωνικό ιστό της περιοχής.

Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Το φέρι... συμφέρει την Αιγιάλεια. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο...

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Ηλίας ΑσπρούκοςEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας από πατέρα βέρο Aιγιώτη και από μητέρα παλιάς οικογένειας της Ακράτας (Κουμπή).

Είναι παντρεμένος με την Μεταφράστρια – Διερμηνέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και Ιστορικό Τέχνης Δέσποινα Φ. Γρηγοριάδου από την Θεσσαλονίκη.

Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό International Master of Business Administration (Liverpool Hope University). Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Παπαδόπουλο, Οικονομολόγο με Master of Business Administration.

Η Χριστίνα είναι στέλεχος στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και εκδότρια του εφημεριδοπεριοδικού «Νέοι Καιροί εν Αιγίω». Έχει δύο κόρες, την Μαριάννα και την Ηλιάνα που γεννήθηκαν το 2007 και το 2013 αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη.

Υπηρέτησε στην Αεροπορία και έγινε επάξια Έφεδρος Ανθυποσμηναγός, αποφοιτήσας 2ος από τη ΣΕΑΠ Ηρακλείου, κι ας ήταν Αεροπόρος.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Προϊστάμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ με υπευθυνότητα το Πράσινο Λεκανοπεδίου Αττικής με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας και παράλληλα του είχε ανατεθεί ο συντονισμός των μεγάλων έργων πρασίνου πανελλαδικά και η στερέωση των πρανών των Εθνικών δρόμων από τις διαβρώσεις.

Υπηρέτησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ επί 35 χρόνια.

Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Δημοσίων Έργων ως και Ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διετέλεσε Κοσμήτωρ του ROTTARY CLUB Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Εκλέχθηκε για 14η συνεχή φορά πανελλαδικά με συντριπτική πλειοψηφία στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Υπήρξε ο μακροβιότερος αιρετός εκπρόσωπος στο Ανώτατο Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο σε όλα τα Υπουργεία από συστάσεως του θεσμού αυτού.

Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ΕΚΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από μακροχρόνια θητεία στη θέση του προέδρου. Του απενεμήθηκε από τις Οργανώσεις αυτές τιμητική διάκριση – πλακέττα για το πολύπλευρο έργο του.

Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δευτεροβαθμίου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, Γενικός Γραμματέας της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος στην Εκτελεστική της ΔΑΚΕ Δ.Τ. πανελλαδικά, Ενεργό Μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ)

Διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού της ΝΔ (τιμής ένεκεν).

Υπήρξε Απόφοιτος Σχολής Στελεχών ΝΔ.

Υπήρξε Μέλος Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ο.Κ.Ε.)της ΝΔ στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1982.

Είναι ο Μελετητής και Επιβλέπων του περιβάλλοντα χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλογρέζας.

Είναι ο Συντάκτης προδιαγραφών & ανάλυσης τιμών εργασιών περιβάλλοντος.

Έχει εκτελέσει οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα σε πληγείσες περιβαλλοντικά περιοχές, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και επαρχιακό τύπο.

Διετέλεσε Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ με απόφαση του Προέδρου.

Έχει διακρίσεις από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τις μελέτες πρασίνου – περιβάλλοντος και στερεώσεις πρανών.

Τέθηκε επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για το Περιβάλλον στην Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Ελλάδας και χωρών της ΕΟΚ.

Έχει δώσει συνεντεύξεις για το περιβάλλον σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και επαρχιακών καναλιών και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο, καθώς και σε έγκριτα περιοδικά.

Διαβάστε περισσότερα στο προσωπικό του ιστότοπο http://www.asproucos.gr


Εκτύπωση