Ο Σύρου Μεθόδιος εκ Μαυρικίου Αιγιαλείας 1833-1903

 

Καθηκόντως χρεωστικώς και εις μνημόσυνον αιώνιον αναφερόμεθα εις τον Μακαριστόν και Αείμνηστον Μητροπολίτην Σύρου κυρόν Μεθόδιον, κατά κόσμον Μιχαήλ Παπαναστασόπουλο, καταγώμενον εκ του χωρίου Μαυρίκιον Αιγιαλείας.

 

Ο λόγιος Ιεράρχης συγκαταλέγεται μεταξύ των πολλών και μεγάλων προσωπικοτήτων που ανέδειξε η τοπική Κοινωνία και Εκκλησία μας. Με το πρωτοποριακό για την εποχή του έργο, τίμησε, ανέδειξε και προέβαλε τον τόπο καταγωγής του.

 

Ας είναι η μικρή αυτή αναφορά μας εις τιμήν και έπαινον και εις μνημόσυνον αιώνιον.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

 

Ο Μεθόδιος, τέταρτος κατά σειρά ποιμενάρχης της Σύρου από της απελευθερώσεως του Γένους, κατά κόσμον Μιχαήλ Παπαναστασόπουλος, γεννήθηκε το 1833 στο Μαυρίκι Αιγιαλείας από ευσεβείς γονείς. Μάλιστα ο πατέρας του ήταν λόγιος Ιερέας. Κεκλημένος στη διακονία του μυστηρίου της ιερωσύνης, σε ηλικία μόλις 13 ετών (1846) εντάχθηκε ως δόκιμος στη μοναχική αδελφότητα των Ταξιαρχών, πλησίον της γενέτειράς του. Στις 28 Σεπτεμβρίου 1857 εκάρη μοναχός ονομασθείς Μεθόδιος. Το 1864 χειροτονήθηκε διάκονος. Απ’ εκεί ορμώμενος γράφτηκε στη Ριζάρειο εκκλησιαστική σχολή και μετά την αποφοίτησή του στη θεολογική. Ακολούθως φοίτησε στη φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε και το δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης. Το 1873 διορίστηκε ιεροκήρυκας της αρχιεπισ