Η Δημοτική περιουσία στα αζήτητα!

Οι Δημότες περιμένουν την αξιοποίησή της προς όφελος των εργαζόμενων γυναικών και αναξιοπαθούντων.

Βράδυ Σαββάτου βγήκα μια βόλτα στο κέντρο του Αιγίου, ανάμεσα στο χειμωνιάτικο κρύο και την ερημιά του δρόμου καθώς περπατούσα, έβλεπα διάφορα κτίρια εγκαταλελειμμένα… Κτίρια που άλλοτε έσφυζαν από ζωή τώρα να είναι λίγο πριν την κατεδάφιση. Ένα- ένα από αυτά άρχισα να τα ανακαλώ στη μνήμη μου, την πορεία των ιδιοκτητών τους, τη σφραγίδα που άφησαν όλοι αυτοί στην κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική ζωή του τόπου, το έργο που παρέδωσαν τις επόμενες γενιές και ….εκεί που έκανα αυτές τις σκέψεις, θυμήθηκα ότι άφησαν και τα οικήματα τους στον τότε Δήμο Αιγίου.

Σπίτια νεοκλασικά, οικήματα και κτίσματα μένουν στα αζήτητα, όχι γιατί τσακώνονται οι κληρονόμοι, αλλά γατί ο Δήμος Αιγιαλείας στον οποίο ανήκουν τα έχει εγκαταλείψει στην φθορά του χρόνου.

Προς στιγμή μου πέρασε από το νου πως θα ήταν όλα αυτά αν δεν ήταν σπίτια και οικήματα φαντάσματα.

Πηγαίνοντας στο δρόμο για το σπίτι πήρα τηλέφωνο έναν φίλο πολιτικό Μηχανικό που ήμασταν παλιά μαζί στο υπουργείο, άρχισα να του αναφέρω όλα όσα ένιωσα στην έρημη και μελαγχολική πόλη. Τότε αυτός μου είπε δύο απλά πράγματα, που θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει διαχρονικά η εκάστοτε δημοτική αρχή.

Πολιτική βούληση χρειάζεται για να γίνει η πόλη σου καλύτερη τίποτα άλλο, μεράκι και όρεξη για δουλειά αγαπητέ φίλε Ηλία. Τι θες να πεις; Τον ρώτησα … Πήρα την παρακάτω απάντηση «Κάθε φορά που ο Δήμος αναθέτει κάποιο έργο σε εργολάβο να του βάζει ανταποδοτικό τέλος έτσι ώστε να ανακατασκευάζει και κάποιο από τα οικήματα αυτά ή ένα μέρος από αυτά. Λίγα –λίγα κάθε φορά να δεις πως θα γινόντουσαν πιο όμορφα από πρώτα όλα αυτά τα οικήματα».

Και προσθέτω εγώ το ίδιο μπορεί να γίνει και εκ των υστέρων βέβαια. Εάν δεν θέλεις να πάρεις προμήθεια έχεις μεγάλες πιθανότητες να αναγκάσεις(στριμώξεις) τον εργολάβο με μεγάλες εργολαβίες να σου κάνει μία «εξυπηρέτηση», φτιάχνοντας και αξιοποιώντας ένα μικρό, γι’ αυτόν πρόσθετο έργο μηδενικής αξίας. Αν αναλογιστεί κανείς πόσες εργολαβίες έχει περπατήσει ο Δήμος, όχι μόνο τελευταία αλλά και παλαιότερα θα είχε κάνει πολλούς παιδικούς σταθμούς, οίκους φροντίδας ηλικιωμένων και πολλές άλλες ιστορίες της καθημερινότητας. Έτσι θα απαλλάσσαμε τον φίλο αντιδήμαρχο, Σ. Βαρδάκη να σπάει το κεφάλι του για να βρει ακίνητα για παιδικούς σταθμούς που θα ανακούφιζαν την εργαζόμενη γυναίκα-δημότη αυτού του Δήμου. Δεν ξέρω αν η ΔΕΥΑ π.χ. πλήρωσε τα ενοίκια παραμονής της στο ακίνητο Μπερούκα για να πάνε αυτά τα χρήματα σε ευαγείς σκοπούς κατά την επιθυμία του διαθέτη. Και αν τα πλήρωσε που πήγαν;

Έγινε κάποια ανακατασκευή εκεί που σήμερα πάσχει από υδραυλικά; Αυτά είναι τα ερωτήματα του απλού δημότη.

Ποιος ασχολείται με όλα αυτά τα ζητήματα; Ξέρει ο Δημότης ποια είναι η ακίνητη περιουσία του Δήμου σήμερα; Πολύ φοβάμαι ότι ούτε ο ίδιος ο Δήμος μπορεί να απαντήσει και σε αυτό το ερώτημα.

Το Δημαρχείο έχει καταντήσει διαχρονικά σε ένα κλειστό κλαμπ και ο δύσμοιρος δημότης έχει μαύρα μεσάνυχτα. Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε τρεις μήνες θα πρέπει ο Δήμος να εκδίδει τα πεπραγμένα του και αθροίζοντας ο πολίτης όλα τα τρίμηνα της δημαρχιακής θητείας να μπορεί να ξέρει εμπεριστατωμένα αν μπορεί να εμπιστευθεί ξανά την κάθε δημοτική αρχή.

Η αλήθεια είναι πως οι σκέψεις αυτές με απασχόλησαν πολύ. Άραγε αν υπήρχε κάποιος να αγαπάει την περιοχή μας αληθινά, αν υπήρχε έστω και ένας αντιδήμαρχος – έργων, των ΕΡΓΩΝ κυριολεκτικά - και όχι των λόγων και του φαίνεσθαι, να νοιάζεται περισσότερο για την προβολή της πόλης και λιγότερο για την αυτοπροβολή του και κυρίως να έχει δίψα για επίτευξη συλλογικών στόχων και όχι προσωπικών… ε ναι τότε μπορεί κάτι να βλέπαμε, μπορεί να απολαμβάναμε τα οφέλη αυτών των κληροδοτημάτων.

Πόσες δομές θα μπορούσαν να έχουν στεγαστεί σε αυτά τα οικήματα έχει σκεφθεί ποτέ κανείς; Από κέντρα απασχόλησης παιδιών μέχρι ΚΑΠΗ και τόσα άλλα… ο Δήμος Αιγιαλείας θα ήταν πρότυπο και σημείο αναφοράς και για άλλους Δήμους της χώρας.

Σκέπτομαι όλους αυτούς που άφησαν τους κόπους μια ζωής, την πατρογονική τους περιουσία στο Δήμο με σκοπό να αξιοποιηθεί και να απολαμβάνουν οφέλη οι δημότες … και αντί για αυτό να χαραμίζεται και να φθείρεται. Σαφώς και θα μπορούσαν να την έχουν αφήσει σε ένα ίδρυμα ή έναν κοινωφελή οργανισμό ανά την χώρα όμως αυτοί επέλεξαν να τιμήσουν τον τόπο τους… Το ζήτημα όμως είναι πως ο τόπος τους δεν τους τιμά και αφήνει το έργο τους να πηγαίνει προς κατεδάφιση. Ας ελπίσουμε κάποτε όλα αυτά τα οικήματα να αξιοποιηθούν και να παραδοθούν στους δημότες.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Ηλίας ΑσπρούκοςEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας από πατέρα βέρο Aιγιώτη και από μητέρα παλιάς οικογένειας της Ακράτας (Κουμπή).

Είναι παντρεμένος με την Μεταφράστρια – Διερμηνέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και Ιστορικό Τέχνης Δέσποινα Φ. Γρηγοριάδου από την Θεσσαλονίκη.

Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό International Master of Business Administration (Liverpool Hope University). Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Παπαδόπουλο, Οικονομολόγο με Master of Business Administration.

Η Χριστίνα είναι στέλεχος στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και εκδότρια του εφημεριδοπεριοδικού «Νέοι Καιροί εν Αιγίω». Έχει δύο κόρες, την Μαριάννα και την Ηλιάνα που γεννήθηκαν το 2007 και το 2013 αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη.

Υπηρέτησε στην Αεροπορία και έγινε επάξια Έφεδρος Ανθυποσμηναγός, αποφοιτήσας 2ος από τη ΣΕΑΠ Ηρακλείου, κι ας ήταν Αεροπόρος.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Προϊστάμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ με υπευθυνότητα το Πράσινο Λεκανοπεδίου Αττικής με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας και παράλληλα του είχε ανατεθεί ο συντονισμός των μεγάλων έργων πρασίνου πανελλαδικά και η στερέωση των πρανών των Εθνικών δρόμων από τις διαβρώσεις.

Υπηρέτησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ επί 35 χρόνια.

Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Δημοσίων Έργων ως και Ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διετέλεσε Κοσμήτωρ του ROTTARY CLUB Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Εκλέχθηκε για 14η συνεχή φορά πανελλαδικά με συντριπτική πλειοψηφία στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Υπήρξε ο μακροβιότερος αιρετός εκπρόσωπος στο Ανώτατο Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο σε όλα τα Υπουργεία από συστάσεως του θεσμού αυτού.

Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ΕΚΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από μακροχρόνια θητεία στη θέση του προέδρου. Του απενεμήθηκε από τις Οργανώσεις αυτές τιμητική διάκριση – πλακέττα για το πολύπλευρο έργο του.

Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δευτεροβαθμίου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, Γενικός Γραμματέας της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος στην Εκτελεστική της ΔΑΚΕ Δ.Τ. πανελλαδικά, Ενεργό Μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ)

Διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού της ΝΔ (τιμής ένεκεν).

Υπήρξε Απόφοιτος Σχολής Στελεχών ΝΔ.

Υπήρξε Μέλος Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ο.Κ.Ε.)της ΝΔ στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1982.

Είναι ο Μελετητής και Επιβλέπων του περιβάλλοντα χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλογρέζας.

Είναι ο Συντάκτης προδιαγραφών & ανάλυσης τιμών εργασιών περιβάλλοντος.

Έχει εκτελέσει οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα σε πληγείσες περιβαλλοντικά περιοχές, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και επαρχιακό τύπο.

Διετέλεσε Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ με απόφαση του Προέδρου.

Έχει διακρίσεις από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τις μελέτες πρασίνου – περιβάλλοντος και στερεώσεις πρανών.

Τέθηκε επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για το Περιβάλλον στην Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Ελλάδας και χωρών της ΕΟΚ.

Έχει δώσει συνεντεύξεις για το περιβάλλον σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και επαρχιακών καναλιών και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο, καθώς και σε έγκριτα περιοδικά.

Διαβάστε περισσότερα στο προσωπικό του ιστότοπο http://www.asproucos.gr


Εκτύπωση

Συνεργάτες

Δήμος Αιγιαλείας Ραδιοσυχνότητα ΔΗΚΕΠΑ
Αίγιο-Αιγιάλεια Λιμενικό Ταμείο Αιγίου Classy & Fabulous Aigiorama.gr, τα πάντα για την Αιγιάλεια
                    

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος