Το αβέβαιο μέλλον με την απλή αναλογική δεν το βλέπω ως απειλή αλλά ως ευκαιρία διαπιστώσεων στα αυτοδιοικητικά.

Αφορμή για το άρθρο μου αυτό πήρα από τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον αείμνηστο Δήμαρχο- Συγγραφέα και ιστορικό αυτής της πόλης Γεώργιο Παναγόπουλο που έγιναν πρόσφατα με την συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θανατό του.

 

Η πόλη αυτή αξιώθηκε μετά τον Γ. Παναγόπουλο να έχει και ένα ακόμη Δήμαρχο τον Α. Μέγαρη που άφησαν και οι δύο έργο για τους δημότες. Επειδή σήμερα έχουμε τα πεπραγμένα όλων των μετέπειτα Δημάρχων θα μπορούσαμε να πούμε ότι κανένας, από αυτούς δεν κατάφερε να αφήσει τίποτα σημαντικό πίσω του. Και αυτό οφείλεται στην ικανότητα, στην δημιουργία «μαγαζιών» και στην εμμονή κάποιων να παίρνουν σύνταξη από τα δημαρχιακά έδρανα. Αν οι δημότες δεν κλείσουν με την ψήφο τους αυτά τα μαγαζάκια δεν πρόκειται φίλοι μου να δούμε Δημάρχους της εμβέλειας Παναγόπουλου- Μέγαρη. Και όταν αναφέρομαι σε μαγαζιά, δεν μπαίνω στις μεθοδεύσεις αποκλεισμού νέων και ικανών ατόμων και στην επικράτηση των φελλών, αλλά σε αυτή καθ’ εαυτή την λειτουργικότητα της εξυπηρέτησης του Δημότη. Θα σας αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

α) Μία αίτηση που πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο στις 20/4 και απ’ ότι πληροφορήθηκα από αρμόδια υπάλληλο η αίτηση αυτή έφθασε στα χέρια του χρεωθέντος στις 27/4. Αν λοιπόν φανταστεί κανείς ότι η απόσταση πρωτοκόλλου και Δημαρχίας είναι 200 μέτρα τότε μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Δηλαδή επτά μέρες για να διανύσει 200 μέτρα η αίτηση.

β) Πρωτοκόλλησα μια άλλη αίτηση στις 25/4(9876) με αίτημα να μου γνωρίσουν τις δαπάνες που καταβλήθηκαν από τον Δήμο την τελευταία 20ετία για την αντιμετώπιση των σκουπιδιών και της μεταφοράς τους ανά έτος. Με δεύτερο ερώτημα ζητούσα να μου γνωρίσουν την ακίνητη και κινητή περιουσία του Δήμου. Δεν πήρα καμιά απάντηση. Υπέβαλα νέα αίτηση για το ίδιο θέμα στις 11-06-2018(13855). Πάλι δεν πήρα απάντηση. Συνέχισα με τρίτη αίτηση στις 25-10-2018(25211). Μέχρι σήμερα σιγή ιχθύος.

Και βέβαια για όλη αυτή την κατάσταση δεν φταίει ο Δήμαρχος. Αυτή είναι δουλειά των αντιδημάρχων. Φαίνεται όμως ότι μερικούς δεν τους απασχολούν αυτά τα θέματα. Μόνος σκοπός η υπεράσπιση των μαγαζιών τους και ο μισθός στις αρχές κάθε μήνα. Εδώ θα πρότεινα να μην πληρώνονται και να δούμε πως οι υποψηφιότητες από 300% θα κατέβαιναν στο 10%. Όλη την ημέρα ασχολούνται με τα like στο facebook που δεν είναι τίποτα άλλο από μια ψευδαίσθηση κοινωνικότητας.

Πάμε τώρα στην απλή αναλογική. Ο σημερινός Δήμαρχος από μια πλειάδα συμβούλων έμεινε με τους μισούς βάσει του προηγούμενου Νόμου. Για φανταστείτε με την απλή αναλογική ο Δήμαρχος θα έχει περιορισμένο αριθμό συμβούλων που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορούν να του εξασφαλίσουν κυβερνησιμότητα. Τι θα γίνει τότε λοιπόν; Ο κάθε αγύρευτος θα αναδεικνύεται ρυθμιστής της κατάστασης. Πολύ φοβάμαι ότι αυτός δεν θα είναι Δήμαρχος αλλά κολαούζο του κάθε εκβιαστή. Γι’ αυτό λέμε ότι τώρα η ποιότητα των εκλεγομένων πρέπει να είναι τέτοια για να συνηγορεί σε συνεναιτικές προοπτικές.

Φίλοι μου για σκεφτείτε ο Δήμαρχος που θα εκλεγεί να χάσει στην πορεία και 3 ή 4 συμβούλους, τι έχει να γίνει. Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Βέβαια ο Δήμαρχος δεν πρέπει να τα παίρνει όλα, πρέπει να τα βρίσκει και με τους χαμένους που εκπροσωπούν άλλες ιδέες. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να υπερβαίνει σε καθοριστικά θέματα της δυνατότητας του Δημάρχου να εφαρμόζει το πρόγραμμα του.

Τελικά κοινή διαπίστωση είναι ότι βάλαμε την προπέλα στην πλώρη και το καράβι αντί να πάει μπροστά πηγαίνει πίσω.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Ηλίας ΑσπρούκοςEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας από πατέρα βέρο Aιγιώτη και από μητέρα παλιάς οικογένειας της Ακράτας (Κουμπή).

Είναι παντρεμένος με την Μεταφράστρια – Διερμηνέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και Ιστορικό Τέχνης Δέσποινα Φ. Γρηγοριάδου από την Θεσσαλονίκη.

Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό International Master of Business Administration (Liverpool Hope University). Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Παπαδόπουλο, Οικονομολόγο με Master of Business Administration.

Η Χριστίνα είναι στέλεχος στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και εκδότρια του εφημεριδοπεριοδικού «Νέοι Καιροί εν Αιγίω». Έχει δύο κόρες, την Μαριάννα και την Ηλιάνα που γεννήθηκαν το 2007 και το 2013 αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη.

Υπηρέτησε στην Αεροπορία και έγινε επάξια Έφεδρος Ανθυποσμηναγός, αποφοιτήσας 2ος από τη ΣΕΑΠ Ηρακλείου, κι ας ήταν Αεροπόρος.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Προϊστάμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ με υπευθυνότητα το Πράσινο Λεκανοπεδίου Αττικής με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας και παράλληλα του είχε ανατεθεί ο συντονισμός των μεγάλων έργων πρασίνου πανελλαδικά και η στερέωση των πρανών των Εθνικών δρόμων από τις διαβρώσεις.

Υπηρέτησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ επί 35 χρόνια.

Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Δημοσίων Έργων ως και Ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διετέλεσε Κοσμήτωρ του ROTTARY CLUB Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Εκλέχθηκε για 14η συνεχή φορά πανελλαδικά με συντριπτική πλειοψηφία στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Υπήρξε ο μακροβιότερος αιρετός εκπρόσωπος στο Ανώτατο Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο σε όλα τα Υπουργεία από συστάσεως του θεσμού αυτού.

Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ΕΚΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από μακροχρόνια θητεία στη θέση του προέδρου. Του απενεμήθηκε από τις Οργανώσεις αυτές τιμητική διάκριση – πλακέττα για το πολύπλευρο έργο του.

Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δευτεροβαθμίου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, Γενικός Γραμματέας της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος στην Εκτελεστική της ΔΑΚΕ Δ.Τ. πανελλαδικά, Ενεργό Μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ)

Διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού της ΝΔ (τιμής ένεκεν).

Υπήρξε Απόφοιτος Σχολής Στελεχών ΝΔ.

Υπήρξε Μέλος Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ο.Κ.Ε.)της ΝΔ στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1982.

Είναι ο Μελετητής και Επιβλέπων του περιβάλλοντα χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλογρέζας.

Είναι ο Συντάκτης προδιαγραφών & ανάλυσης τιμών εργασιών περιβάλλοντος.

Έχει εκτελέσει οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα σε πληγείσες περιβαλλοντικά περιοχές, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και επαρχιακό τύπο.

Διετέλεσε Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ με απόφαση του Προέδρου.

Έχει διακρίσεις από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τις μελέτες πρασίνου – περιβάλλοντος και στερεώσεις πρανών.

Τέθηκε επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για το Περιβάλλον στην Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Ελλάδας και χωρών της ΕΟΚ.

Έχει δώσει συνεντεύξεις για το περιβάλλον σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και επαρχιακών καναλιών και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο, καθώς και σε έγκριτα περιοδικά.

Διαβάστε περισσότερα στο προσωπικό του ιστότοπο http://www.asproucos.gr


Εκτύπωση

Συνεργάτες

Δήμος Αιγιαλείας Ραδιοσυχνότητα ΔΗΚΕΠΑ
Αίγιο-Αιγιάλεια Λιμενικό Ταμείο Αιγίου Classy & Fabulous Aigiorama.gr, τα πάντα για την Αιγιάλεια
                    

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος