Κολυμπητό πλακάκι πάνω σε βηματισμό γάτας! Γιατί δεν το έκαναν από την αρχή;

Γεννά ερωτηματικά η τεχνική της ανάπλασης όταν δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ σε 4 χρόνια για να τελειώσει το έργο.

 

Η ολοκλήρωση της επισκευής της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου Αιγίου γεννά πολλά και αμείλικτα ερωτηματικά σε σχέση με όσα προηγήθηκαν σ’ αυτό το πολύπαθο σήριαλ που έζησε το Αίγιο τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Πεντακόσια μέτρα δρόμου ξεκίνησαν στις αρχές του 2002 και χρειάστηκε να περάσουν τρεις δημοτικές θητείες και ισάριθμοι δήμαρχοι για να στρωθούν με πλακάκι σε υπόστρωμα τσιμέντου με ειδικό κονίαμα.
Κυρίαρχο και αναπάντητο για την ώρα είναι το ερώτημα «Γιατί αυτό δεν το έκαναν από την αρχή»; Γιατί δηλαδή χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια και να δαπανηθούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ προκειμένου να καταλήξουμε σήμερα (εν έτει 2012) σ’ αυτό το αποτέλεσμα; Τις πταίει;

Στο αμείλικτο ερώτημα καλούνται να απαντήσουν πολιτικά πρόσωπα και δημοτικοί παράγοντες που διαχειρίστηκαν το έργο της ανάπλασης όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, σαφώς επίσης οι επιβλέποντες του έργου και φυσικά οι κατά καιρούς κατασκευαστές. Αν υποθέσουμε, και δεν έχουμε λόγους να αμφιβάλλουμε, ότι αυτό προέβλεπε η αρχική μελέτη του έργου, δηλαδή την «κολυμπητή» μέθοδο της πλακόστρωσης, τότε γιατί δεν εφαρμόστηκε πιστά και σωστά πριν από εφτά - οκτώ χρόνια; Γιατί έπρεπε να βιώσουμε αυτό το ατελείωτο και απίστευτο σήριαλ για πεντακόσια τετραγωνικά στο κεντρικότερο σημείο της πόλης;

Ακόμα και σήμερα όμως, που ο κεντρικός οδικός άξονας του Αιγίου πλακοστρώθηκε για 4η φορά στην σύγχρονη ιστορία της αγοράς, η δημοτική αρχή εγείρει ζήτημα «χρήσης του δρόμου». Φοβάται με άλλα λόγια για την αντοχή του οδοστρώματος και ανοίγει...θέμα για ήπια κυκλοφορία ή ακόμα και πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου προκειμένου να διαφυλάξει την ανάπλαση...της ανάπλασης...ω ανάπλαση!

Το υλικό στρώσης του οδοστρώματος δεν άλλαξε, όμως άλλαξε η τεχνοτροπία του έργου. Το 20μελές συνεργείο που εργάστηκε στην επισκευή του δρόμου χρησιμοποίησε το ίδιο φθαρμένο υλικό και πάνω σε υπόστρωμα από τσιμέντο ενισχυμένο με ειδικό κονίαμα, πλακόστρωσε το ιστορικό κέντρο του Αιγίου πάνω σε καλύτερες και πιο στέρεες βάσεις. Έτσι τουλάχιστον θέλουμε να ελπίζουμε. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και ταυτόχρονα εμπνευστής του έργου πριν από μια δεκαετία περίπου, δήλωσε ότι αυτή την φορά η ανάπλαση θα αντέξει για εκατό χρόνια! Από την πλευρά του ο Δήμαρχος χαρακτήρισε το έργο «φανταστικό», όμως πριν προλάβει ο αλέκτωρ να λαλήσει τρεις, ο Δήμαρχος άνοιξε ζήτημα για ... πεζοδρόμηση. Με άλλα λόγια, ναι, ίσως, μπορεί να αντέξει για εκατό χρόνια αλλά καλού κακού ας πατάμε στα νύχια για να μην χαλάσει ξανά η Κλεομένους Οικονόμου!

Ο ιδανικός συνδυασμός για την αντοχή του έργου είναι το κολυμπητό πλακάκι πάνω σε βηματισμό γάτας! Με τις ευθύνες όμως τι θα γίνει; θα μπουν κι αυτές, όπως έμαθε να λέει μέχρι και ο Τσίπρας, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ή θα βρεθεί επιτέλους κάποιος δημοτικός παράγοντας να αξιώσει την απόδοση πολιτικών και άλλων ευθυνών σε όσους συντέλεσαν στην αλόγιστη δαπάνη δημοσίου χρήματος πάνω σ’ ένα έργο που χρειάστηκε πέντε επισκευές για να φτάσει στη σημερινή του μορφή;

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Νέοι Καιροί εν ΑιγίωEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Εκτύπωση