Εδώ καράβια χάνονται και οι βαρκούλες της ανάπλασης αρμενίζουν!

 

Από τον Ηλία Δημ. Ασπρούκο-
Περιβαλλοντολόγο

 

Με απόφαση του Δήμου πρόκειται να προχωρήσει έργο ανάπλασης που θα συμπεριλαμβάνει την Κλ. Οικονόμου μέχρι τη Ρ. Φεραίου, τη Μητροπόλεως μέχρι τη Σολωμού και φυσικά τη πλατεία Αγίας Λαύρας, με πεζοδρόμηση των δρόμων που την περικλείουν. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια με κονδύλι το οποίο ανέρχεται το ποσό 3.215.000 ευρώ.
(Εδώ μου ήλθε σαν σκέψη ο τίτλος αυτού του άρθρου μου.)

 

Εδώ και πολλά χρόνια οι αναπλάσεις στο κέντρο του Αιγίου μοιάζουν με το γεφύρι της Άρτας ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν… κάθε δημοτική αρχή που αναλαμβάνει την εξουσία κάνει και μια ανάπλαση. Ερωτώ λοιπόν τι θα ήταν ωφέλιμο για την πόλη μια ακόμα ανάπλαση ή να είναι καθαρή; Όσο ωραίο και αν είναι ένα σπίτι αν μέσα σε αυτό κατοικούν κατσαρίδες και τρωκτικά δύσκολα το επισκέπτεσαι… Το ίδιο συμβαίνει και στην πόλη μας … αν δεν είναι καθαρή πως θα γίνει πόλος έλξης επισκεπτών;

 

Επαναλαμβάνω για μια ακόμα φορά, εκείνο που χρειάζεται το Αίγιο και κατ΄ επέκταση όλη η Αιγιάλεια είναι ένα εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων… Είναι το μέσο για να αναπτυχθεί ο τόπος, να υπάρξουν θέσεις εργασίας και το κυριότερο να είναι πάντα η περιοχή μας καθαρή… Ενώ παράλληλα μπορούμε να διαχειριζόμαστε και τα απορρίμματα άλλων δήμων… Τα σκουπίδια αν τα διαχειριστεί κανείς σωστά μπορούν να μετατραπούν σε χρυσάφι. Ας πάρουμε παράδειγμα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και να βάλουμε μπροστά τις μηχανές… Καιρός είναι η Αιγιάλεια να πρωτοπορεί, να δημιουργεί και να αναπτύσσεται με γνώμονα τη προστασία του περιβάλλοντος και των καινοτόμων ιδεών.

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε πρόσεχε να μην επαναληφθείς και πέσεις στην παγίδα των δραστηριοτήτων και σκέψεων των προκατόχων σου. Βάλε μπρος τις μηχανές να λύσεις μόνιμα το θέμα των σκουπιδιών. Άνοιξε το πουγκί και ρίχνε μέσα ότι διαθέσιμο και εξασφαλίσημο έχεις από τον Δήμο και τα προγράμματα. Ξεκίνα έστω και τα θεμέλια και μην επαναπαύεσαι σε προσωρινές λύσεις (Παπανικολού-Αιγείρα) που αδυνατίζουν την δική σου βιτρίνα και κατ’ επέκταση τη βιτρίνα αυτής της πόλης.

Κάνε τη δική σου υπέρβαση γιατί η ιστορία σίγουρα θα διαγράψει όλους τους διαχειριστές που πέρασαν από αυτή την πόλη.

Μην σε παρασύρουν κάποιοι που φροντίζουν για την προσωπική τους προβολή και την δική σου καρέκλα και αδιαφορούν για τα καλούδια της περιοχής. Οι προτεραιότητες ενός Δήμου είναι πολύ μεγάλη υπόθεση και  προϋποθέτουν εμπειρία, γνώσεις και ανάγκες της πόλης. Οι ανάγκες της πόλης αυτή τη στιγμή δεν συνηγορούν στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας που θα φέρουν χωρίς άλλες υποδομές μη ανωμαλία και αναστάτωση στο χώρο αυτό. Μην ακούς κανέναν. Ούτε ΠΑΣΟΚΟΥΣ ούτε Νεοδημοκράτες, ούτε αυτούς με το μακρύ χέρι. Πάτησε πόδι ενάντια στα συμφέροντα και τους εραστές της φτήνιας. Το τρένο των δύο εργοστασίων στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να κάνει στάσεις στο Αίγιο, τίποτα άλλο δεν μας σώζει.

Μεγάλωσα από μικρό παιδί στην οδό Ερμού ο πατέρας μου είχε μαγαζί, κάθε μέρα οι τσέπες του και τα χέρια του ήταν γεμάτα λεφτά… Είμαι περήφανος που είμαι γνήσιος Αιγιώτης και όχι ημιτασιόν. Η Ερμού ήταν ο πιο πολυσύχναστος δρόμος του Αιγίου, τα καλύτερα μαγαζιά της πόλης ήσαν εκεί, πόλος έλξης όλων των κατοίκων των περιχώρων… Σήμερα, η Ερμού μοιάζει ερειπωμένη και εγκαταλειμμένη στη μοίρα της, όμορφα μαγαζιά, καλοφτιαγμένες βιτρίνες χαμογελαστοί και ευπροσήγοροι καταστηματάρχες, όμως η αγοραστική δύναμη πενιχρή… Δεν αμφισβητώ το γεγονός ότι φταίει η οικονομική κρίση όμως ουσιαστικά καμιά δημοτική αρχή δεν νοιάστηκε γι’ αυτήν… Η Ανάπλαση σταματούσε πάντα λίγο πριν την Ερμού, πάντα γινόταν πέριξ αυτής και σε αυτήν ποτέ! Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η Ερμού και όχι η ανάπλαση. Το Αίγιο δεν έχει ανάγκες για βιτρίνες αλλά για ουσία.

 

Αλλά ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους… Μπορείς να χτίσεις σπίτι με παλιά υλικά; Η απάντηση αυτονόητη όχι. Έτσι λοιπόν δεν μπορείς να κάνεις αναπλάσεις τη μία πάνω στην άλλη με προπολεμικά σχέδια… ήρθε η ώρα να δουν όλοι τις πραγματικές ανάγκες αυτής της πόλης και να πράξουν τα δέοντα προς αυτή τη κατεύθυνση… Μια πόλη καθαρή, προσβάσιμη, λειτουργική, σύγχρονη και με κανόνες λειτουργίας… όπου τα καταστήματα, τα περίπτερα και η ίδια η πόλη θα αναδεικνύονται και δεν θα χαντακώνονται με προχειροδουλειές του ποδαριού… Μόνο και μόνο για να γίνουν έργα βιτρίνας.

 

Το ζήτημα είναι να νοιώθεις την καθημερινότητα των συνδημοτών σου και να προσπαθείς να την διορθώσεις, να την κάνεις πιο όμορφη και λειτουργική… όχι να κοιτάς πως θα φτιάξεις τη βιτρίνα ή πως θα παρουσιάσεις έργα για να φανείς λίγους μόλις μήνες πριν τις εκλογές … Εκεί φαίνεται η δεινότητα του σωστού δημοτικού άρχοντα!

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Ηλίας ΑσπρούκοςEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας από πατέρα βέρο Aιγιώτη και από μητέρα παλιάς οικογένειας της Ακράτας (Κουμπή).

Είναι παντρεμένος με την Μεταφράστρια – Διερμηνέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και Ιστορικό Τέχνης Δέσποινα Φ. Γρηγοριάδου από την Θεσσαλονίκη.

Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό International Master of Business Administration (Liverpool Hope University). Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Παπαδόπουλο, Οικονομολόγο με Master of Business Administration.

Η Χριστίνα είναι στέλεχος στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και εκδότρια του εφημεριδοπεριοδικού «Νέοι Καιροί εν Αιγίω». Έχει δύο κόρες, την Μαριάννα και την Ηλιάνα που γεννήθηκαν το 2007 και το 2013 αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη.

Υπηρέτησε στην Αεροπορία και έγινε επάξια Έφεδρος Ανθυποσμηναγός, αποφοιτήσας 2ος από τη ΣΕΑΠ Ηρακλείου, κι ας ήταν Αεροπόρος.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Προϊστάμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ με υπευθυνότητα το Πράσινο Λεκανοπεδίου Αττικής με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας και παράλληλα του είχε ανατεθεί ο συντονισμός των μεγάλων έργων πρασίνου πανελλαδικά και η στερέωση των πρανών των Εθνικών δρόμων από τις διαβρώσεις.

Υπηρέτησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ επί 35 χρόνια.

Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Δημοσίων Έργων ως και Ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διετέλεσε Κοσμήτωρ του ROTTARY CLUB Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Εκλέχθηκε για 14η συνεχή φορά πανελλαδικά με συντριπτική πλειοψηφία στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Υπήρξε ο μακροβιότερος αιρετός εκπρόσωπος στο Ανώτατο Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο σε όλα τα Υπουργεία από συστάσεως του θεσμού αυτού.

Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ΕΚΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από μακροχρόνια θητεία στη θέση του προέδρου. Του απενεμήθηκε από τις Οργανώσεις αυτές τιμητική διάκριση – πλακέττα για το πολύπλευρο έργο του.

Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δευτεροβαθμίου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, Γενικός Γραμματέας της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος στην Εκτελεστική της ΔΑΚΕ Δ.Τ. πανελλαδικά, Ενεργό Μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ)

Διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού της ΝΔ (τιμής ένεκεν).

Υπήρξε Απόφοιτος Σχολής Στελεχών ΝΔ.

Υπήρξε Μέλος Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ο.Κ.Ε.)της ΝΔ στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1982.

Είναι ο Μελετητής και Επιβλέπων του περιβάλλοντα χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλογρέζας.

Είναι ο Συντάκτης προδιαγραφών & ανάλυσης τιμών εργασιών περιβάλλοντος.

Έχει εκτελέσει οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα σε πληγείσες περιβαλλοντικά περιοχές, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και επαρχιακό τύπο.

Διετέλεσε Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ με απόφαση του Προέδρου.

Έχει διακρίσεις από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τις μελέτες πρασίνου – περιβάλλοντος και στερεώσεις πρανών.

Τέθηκε επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για το Περιβάλλον στην Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Ελλάδας και χωρών της ΕΟΚ.

Έχει δώσει συνεντεύξεις για το περιβάλλον σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και επαρχιακών καναλιών και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο, καθώς και σε έγκριτα περιοδικά.

Διαβάστε περισσότερα στο προσωπικό του ιστότοπο http://www.asproucos.gr


Εκτύπωση

Συνεργάτες

Δήμος Αιγιαλείας Ραδιοσυχνότητα ΔΗΚΕΠΑ
Αίγιο-Αιγιάλεια Λιμενικό Ταμείο Αιγίου Classy & Fabulous Aigiorama.gr, τα πάντα για την Αιγιάλεια
                    

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος