Όταν ο καθρέπτης … δεν σου απαντά !...

Από τον Ηλία Δημ. Ασπρούκο
Περιβαλλοντολόγο

 Πριν λίγες μέρες έπεσε στα χέρια μου ένα άρθρο πρώην βουλευτή και πολλές φορές υπουργού. Το διάβασα επανειλημμένος και με μεγάλη προσοχή. Το μελέτησα αρκετά και καλά. Οι απόψεις του σε πολλά σημεία συμπορεύονταν με τις δικές μου. Στην ουσία είχε δίκιο, μιλούσε για τα κλειστά λόμπι της πολιτικής και για το γεγονός ότι οι παλιοί δεν ανοίγουν τις πόρτες στους νέους. Ναι θα απαντήσω ισχύει αυτό όπως ίσχυε πάντα. 

Οι νέοι άνθρωποι φέρνουν αέρα ανανέωσης, όταν κουβαλάνε στις αποσκευές του μυαλού και της ψυχής τους το νέο και το άφθαρτο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 

Βουλευτές από την μεταπολίτευση και μετά κυρίως στην Αχαΐα συμπεριφέρονταν λες και είχαν φέρει την βουλευτική έδρα από το σπίτι τους. Με έπαρση και απίστευτο κυνισμό έκλειναν την πόρτα κατάμουτρα σε κάθε νέο άνθρωπο που εμφορείτο από απόψεις προοδευτικές. Για το μόνο που νοιάζονταν ήταν μήπως και… δυσαρεστήσουν την κομματική τους πελατεία. Μετρούσαν κεφάλια ανά οικογένεια, ψήφους παιδιών, εγγονιών και λοιπών συγγενών. Κύριο μέλημά τους ήταν πόσους και κάτω από ποια τρικ θα βολέψουν στο δημόσιο και τα κέρδη που θα τους επέφερε αυτή τους η επιλογή. Στήριζαν Δημάρχους από φόβο μήπως και… χάσουν την πελατεία τους. Μάλιστα δεν δίσταζαν να πουν «Όχι δεν στηρίζω αυτόν για δήμαρχο αύριο θα τον βρω μπροστά μου ως βουλευτή» η ωμότητα και η κυνικότητα τους περίσσευε.

Έτσι τα χρόνια πέρασαν, ο κρατισμός έγινε τρόπος σκέψης και ζωής. Τα πάντα έγιναν ρημαδιό, η ζωή μας άλλαξε και τα χρόνια που ήλθαν δύσκολα πολύ πιο δύσκολα από όσο όλοι μας μπορούσαμε να φανταστούμε. Έλα όμως που οι πρακτικές αυτές για τα καλά κρατούν.

Η πολιτική λειτουργεί σαν ένα μικρό λόμπι, δεν δέχεται εύκολα την ανανέωση, τους άξιους πολλές φορές και τις αξίες παραγκωνίζει, ενώ θέτει σε πρώτο πλάνο άλλα αξιακά κριτήρια. Έχουμε δει άλλωστε πολλές φορές να εκλέγονται πρόσωπα τα οποία είχαν κομματικό στρατό, πρόσωπα τα οποία ήταν λαϊκιστές ή ακόμα χειρότερα οπορτουνιστές. Φθάσαμε στο έσχατο σημείο κι όμως μυαλό ουδέποτε μπήκε στο κεφάλι. Αν δεν ήσουν ή αν δεν είσαι ενταγμένος σε μια ομάδα κομματαρχών καριέρα δεν κάνεις, αν δεν έχεις κληρονομήσει κάποιο όνομα ή δεν έχεις μηχανισμούς μην περιμένεις να εκλεγείς. Όσο για τους ανθρώπους του πνεύματος … δυστυχώς με μεγάλη λύπη παρατηρώ πως οι περισσότεροι καπελώνονται από ανθρώπους του οινοπνεύματος, της νύχτας και της ψευτομαγκιάς. Οι δήθεν κάνουν καριέρα, οι έρποντες και γλείφοντες ανεβαίνουν ψηλά. Εκείνοι που πραγματικά αξίζουν ανεβαίνουν από τις σκάλες, ενώ οι άλλοι με τον ανελκυστήρα και γρήγορα. Στην εποχή μας όλα γίνονται γρήγορα, καριέρες, πολιτικές, πρακτικές, όνειρα και επιθυμίες διπλωμένα σε μια κόλα χαρτί που πολλές φορές και οι ίδιοι που τα βιώνουν όλα αυτά δεν ξέρουν ή καλύτερα δεν μπορούν να διαχωρίσουν που σταματάει η πραγματικότητα και που αρχίζει το παραμύθι. Φτιάχνουν το δικό τους μικρόκοσμο, ζουν μέσα σε αυτό και αποκόπτονται από την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Καιρός να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Γιος πολιτικού που ποτέ δεν βγήκε στην αγορά εργασίας και κατευθείαν από κολλέγιο μπήκε στη βουλή, για να μην χάσει την κομματική πελατεία του πατέρα του! Πως μπορεί να νιώσει τις ανάγκες μιας περιοχής η οποία μαστίζετε από την ανεργία; 

Πατέρας πολιτικός ο οποίος εμφορείται από τον κρατισμό… Πως θα μπορούσε να μεταδώσει τις αρχές και τις αξίες του φιλελευθερισμού και του καλώς εννοούμενου ανταγωνισμού της ελεύθερης αγοράς στο παιδί του;

Όταν οι δοσοληψίες είναι κομμάτι της πολιτικής ζωής τότε δύσκολα μένει ζωτικός χώρος για κάθε τι το νέο. Πριν λοιπόν μιλήσουμε όλοι για τα κλειστά λόμπι και για το γεγονός ότι η πολιτική δεν ανοίγει τις πόρτες της στους νέους ας κοιταχτούμε καλά στον καθρέπτη μας … Ποιους στηρίξαμε όλα αυτά τα χρόνια και γιατί; Τι παράδειγμα δώσαμε στη νέα γενιά; Τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και εμπρός για να ανατρέψουμε τις λάθος επιλογές μας και να διορθώσουμε τις παραλείψεις μας … Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τη πολιτική ζωή … Η αυτοκριτική ποτέ δεν έβλαψε κανέναν!… 

Ο πολίτης χρειάζεται εργάτες του φωτεινού που μπορούν να δώσουν διέξοδο στο φως και όχι αυτούς που ζουν για να απολαμβάνουν το παραμύθι τους.

Όλοι οι δημοτικοί άρχοντες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν φεύγει η επικαιρότητα από ένα θέμα δεν επιτρέπεται να παίρνει μαζί της και την προσοχή τους (βλέπε σκουπίδια) και το αβέβαιο μέλλον δεν θα πρέπει να το βλέπουν ως απειλή αλλά ως ευκαιρία!!!

«Σήμερα λοιπόν κανένας καλός δεν πάει να πολιτευθεί» μας λένε.

Συμφωνώ, δεν μας λένε όμως γιατί δεν πάει…

Είναι απλό. Γιατί οι  μόνιμοι μνηστήρες δεν τους αφήνουν για να μη διακόψουν το παραμύθι που ζουν.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Ηλίας ΑσπρούκοςEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας από πατέρα βέρο Aιγιώτη και από μητέρα παλιάς οικογένειας της Ακράτας (Κουμπή).

Είναι παντρεμένος με την Μεταφράστρια – Διερμηνέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και Ιστορικό Τέχνης Δέσποινα Φ. Γρηγοριάδου από την Θεσσαλονίκη.

Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό International Master of Business Administration (Liverpool Hope University). Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Παπαδόπουλο, Οικονομολόγο με Master of Business Administration.

Η Χριστίνα είναι στέλεχος στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και εκδότρια του εφημεριδοπεριοδικού «Νέοι Καιροί εν Αιγίω». Έχει δύο κόρες, την Μαριάννα και την Ηλιάνα που γεννήθηκαν το 2007 και το 2013 αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη.

Υπηρέτησε στην Αεροπορία και έγινε επάξια Έφεδρος Ανθυποσμηναγός, αποφοιτήσας 2ος από τη ΣΕΑΠ Ηρακλείου, κι ας ήταν Αεροπόρος.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Προϊστάμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ με υπευθυνότητα το Πράσινο Λεκανοπεδίου Αττικής με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας και παράλληλα του είχε ανατεθεί ο συντονισμός των μεγάλων έργων πρασίνου πανελλαδικά και η στερέωση των πρανών των Εθνικών δρόμων από τις διαβρώσεις.

Υπηρέτησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ επί 35 χρόνια.

Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Δημοσίων Έργων ως και Ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διετέλεσε Κοσμήτωρ του ROTTARY CLUB Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Εκλέχθηκε για 14η συνεχή φορά πανελλαδικά με συντριπτική πλειοψηφία στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Υπήρξε ο μακροβιότερος αιρετός εκπρόσωπος στο Ανώτατο Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο σε όλα τα Υπουργεία από συστάσεως του θεσμού αυτού.

Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ΕΚΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από μακροχρόνια θητεία στη θέση του προέδρου. Του απενεμήθηκε από τις Οργανώσεις αυτές τιμητική διάκριση – πλακέττα για το πολύπλευρο έργο του.

Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δευτεροβαθμίου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, Γενικός Γραμματέας της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος στην Εκτελεστική της ΔΑΚΕ Δ.Τ. πανελλαδικά, Ενεργό Μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ)

Διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού της ΝΔ (τιμής ένεκεν).

Υπήρξε Απόφοιτος Σχολής Στελεχών ΝΔ.

Υπήρξε Μέλος Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ο.Κ.Ε.)της ΝΔ στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1982.

Είναι ο Μελετητής και Επιβλέπων του περιβάλλοντα χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλογρέζας.

Είναι ο Συντάκτης προδιαγραφών & ανάλυσης τιμών εργασιών περιβάλλοντος.

Έχει εκτελέσει οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα σε πληγείσες περιβαλλοντικά περιοχές, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και επαρχιακό τύπο.

Διετέλεσε Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ με απόφαση του Προέδρου.

Έχει διακρίσεις από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τις μελέτες πρασίνου – περιβάλλοντος και στερεώσεις πρανών.

Τέθηκε επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για το Περιβάλλον στην Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Ελλάδας και χωρών της ΕΟΚ.

Έχει δώσει συνεντεύξεις για το περιβάλλον σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και επαρχιακών καναλιών και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο, καθώς και σε έγκριτα περιοδικά.

Διαβάστε περισσότερα στο προσωπικό του ιστότοπο http://www.asproucos.gr


Εκτύπωση

Συνεργάτες

Δήμος Αιγιαλείας Ραδιοσυχνότητα ΔΗΚΕΠΑ
Αίγιο-Αιγιάλεια Λιμενικό Ταμείο Αιγίου Classy & Fabulous Aigiorama.gr, τα πάντα για την Αιγιάλεια
                    

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος