Η "Γαλήνη" έπεσε στα λιμνάζοντα πολιτικά και δημοτικά νερά

Στα συρτάρια επενδυτικό σχέδιο 2 εκατομμυρίων ευρώ για κεντρικό ξενοδοχείο στο Αίγιο!

 

Κενό γράμμα, αποδεικνύονται οι εξαγγελίες περί ανάπτυξης και ανόρθωσης της οικονομίας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την χώρα. Πολιτικοί και δημοτικοί παράγοντες αναδεικνύουν κατά καιρούς τη σημασία της ανάπτυξης για την ανάκαμψη της οικονομίας χωρίς όμως να συνοδεύουν με πράξεις τις εξαγγελίες τους και έτσι η ανάπτυξη παραμένει το μεγάλο ζητούμενο για όλους.
Η Αιγιάλεια χόρτασε πια από υποσχέσεις και κούφια λόγια περί ανάπτυξης. Τι να το κάνεις το νέο και μεγάλο λιμάνι όταν λείπουν οι χερσαίες υποδομές που θα καλύψουν τις ανάγκες μίας αυξανόμενης εμπορικής και τουριστικής κίνησης.

Τι να τις κάνεις τις τουριστικές μαρίνες και τα μεγάλα σκάφη στο Αίγιο όταν απουσιάζει εκείνη η κατάλληλη και σύγχρονη τουριστική υποδομή μέσα στη πόλη που θα φιλοξενήσει τους «νέους» τουρίστες.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ υπόσχονται πολιτικοί και δημοτικοί παράγοντες χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα στην τοπική οικονομία αφού ο οικονομικός ιστός έσπασε απότομα ενώ το «σχέδιο» τουριστικής ανάρθρωσης δεν συνοδεύεται από τις απαραίτητες υποδομές για να υποστηρίξει μία τέτοια προσπάθεια. Το αποτέλεσμα το βιώνουμε όλοι μας καθημερινά στους κεντρικούς δρόμους του Αίγιου, όπου συναντάμε επισκέπτες, επαγγελματίες, να ρωτούν απελπισμένα: Μήπως ξέρετε κάποιο κεντρικό ξενοδοχείο για να μείνουμε το βράδυ;

Η απάντηση είναι γνωστή και απογοητευτική για την οικονομική ζωή της πόλης.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιαφορίας πολιτικών και δημοτικών παραγόντων απέναντι στις προσπάθειες που καταβάλλουν ιδιώτες για την ανάπτυξη της περιοχής, αποτελεί η εταιρεία «Γ. και Α. Θανασούλια Α.Ξ.Τ.Ε.» και δ.τ. «ΓΑΛΗΝΗ Α.Ε.» για να ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου 3299/2004 για την ενίσχυση επενδυτικού σχεδίου με το κίνητρο της επιχορήγησης.

Με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο Φ. Ε. Κ. Αριθμός Φύλλου 2092 στις 29 Σεπτεμβρίου 2009, η παραπάνω εταιρεία υπάγεται στις διατάξεις του σχετικού νόμου, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών, για την ενίσχυση επενδυτικού σχεδίου που αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακής μονάδας τριών αστέρων, δυναμικότητας 31 δωματίων, 59 κλινών στην οδό 1η Μάη 1886 αριθμός 35 του Δήμου Αίγιου, συνολικής επιχορηγούμενης δαπάνης 2.050.000,00 ευρώ, με ποσοστό επιχορήγησης 60%. Με την επένδυση θα δημιουργηθούν 3 νέες θέσεις απασχόλησης ή 3,00 Ε. Μ. Ε.

Η εταιρεία είχε λάβει θετική βεβαίωση επιλεξιμότητας από την 5η Δεκεμβρίου του 2008 ενώ ακολούθησαν οι σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου οικονομικών για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου εντός 5 ετών από την δημοσίευση της απόφασης. Από τότε μέχρι σήμερα, η εταιρεία ακόμα περιμένει... την εφαρμογή των αποφάσεων και την έναρξη των κινήτρων για να προχωρήσει στην υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου.

Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό της αναντιστοιχίας λόγων και έργων από τους πολιτικούς και δημοτικούς παράγοντες που επικαλούνται την ανάπτυξη της χώρας ως μέσο ανόρθωσης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση, αλλά στην ουσία δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να φέ-ρουν την ανάπτυξη.

Έτσι, ένα επενδυτικό σχέδιο άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης και ένα σύγχρονο κεντρικό ξενοδοχείο στο Αίγιο, εξακολουθεί να βρίσκεται στα συρτάρια. Το πρόβλημα δεν είναι η γραφειοκρατία. Το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο διοίκησης. θα χρειαζόταν ένας δυναμικός τοπικός παράγοντας για να πάρει στους ώμους του τέτοια επενδυτικά σχέδια, να τα σπρώξει στα αρμόδια υπουργεία και να δρομολογήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την τουριστική-οικονομική ανάκαμψη της περιοχής. Τέτοιος άνδρας όμως, φαίνεται να μην υπάρχει στα κοινά της πόλης.

Εκτός όμως από τη δημοτική αρχή που περιλαμβάνει και το σύνολο των αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων, οι κ.κ. βουλευτές και πολιτευτές που είναι, τι κάνουν; Τι θα βγουν να πουν αύριο προεκλογικά στις εξέδρες; Ποια η φροντίδα τους για τον τόπο αυτό; Αν νομίζουν ότι απαλλάσσονται κάνοντας μερικές ερωτήσεις στη Βουλή και περιπάτους στη Μητροπόλεως με χαιρετούρες και ψεύτικα χαμόγελα είναι βαθειά, γελασμένοι.
Με την πολιτική αυτή ωθούν τους πολίτες να αναζητήσουν νέα πρόσωπα σήμερα και νέους σχηματισμούς.

Ίσως φίλοι μου η απειρία των νέων μπορεί να οδηγήσει και σε καλύτερα αποτελέσματα.
Το βουλευτιλίκι και το δημαρχιλίκι δεν είναι επάγγελμα είναι προσφορά στον πολίτη και στην πόλη που εκλέ-γονται οι εκάστοται άρχοντες.
Εάν χαθεί και αυτή η έτοιμη ευκαιρία που έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, η πόλη δεν πρόκειται να αποκτήσει ξενοδοχειακή μονάδα στους αιώνες τους άπαντες.

Και έτσι θα βάλουν κατάπλασμα τα λιμάνια και τις μαρίνες. Τα αναπτυξιακά έργα έχουν μια σειρά προτεραιότητας και αυτή τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια.
Δεν φτιάχνεις αντιπλημμυρικά έργα όταν δεν υπάρχει η κατάληξη σε κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο. Αυτά τα διδάχτηκα στα πρώτα γράμματα που έμαθα στο σχολείο μου.

Και όσο η πολιτική και δημοτική σκηνή θα εξακολουθεί να στερείται δυναμικών ανδρών, άλλο τόσο το Αίγιο θα θυμίζει έρημη πόλη με σκοτεινά σοκάκια, καταστήματα και επιχειρήσεις που θα μαραζώνουν , ξένο χρήμα να οδηγείται σε άλλες αγορές και επισκέπτες να ψάχνουν στους κεντρικούς δρόμους και στις παραλίες για να βρουν κατάλυμα...!

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Ηλίας ΑσπρούκοςEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας από πατέρα βέρο Aιγιώτη και από μητέρα παλιάς οικογένειας της Ακράτας (Κουμπή).

Είναι παντρεμένος με την Μεταφράστρια – Διερμηνέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και Ιστορικό Τέχνης Δέσποινα Φ. Γρηγοριάδου από την Θεσσαλονίκη.

Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό International Master of Business Administration (Liverpool Hope University). Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Παπαδόπουλο, Οικονομολόγο με Master of Business Administration.

Η Χριστίνα είναι στέλεχος στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και εκδότρια του εφημεριδοπεριοδικού «Νέοι Καιροί εν Αιγίω». Έχει δύο κόρες, την Μαριάννα και την Ηλιάνα που γεννήθηκαν το 2007 και το 2013 αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη.

Υπηρέτησε στην Αεροπορία και έγινε επάξια Έφεδρος Ανθυποσμηναγός, αποφοιτήσας 2ος από τη ΣΕΑΠ Ηρακλείου, κι ας ήταν Αεροπόρος.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Προϊστάμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ με υπευθυνότητα το Πράσινο Λεκανοπεδίου Αττικής με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας και παράλληλα του είχε ανατεθεί ο συντονισμός των μεγάλων έργων πρασίνου πανελλαδικά και η στερέωση των πρανών των Εθνικών δρόμων από τις διαβρώσεις.

Υπηρέτησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ επί 35 χρόνια.

Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Δημοσίων Έργων ως και Ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διετέλεσε Κοσμήτωρ του ROTTARY CLUB Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Εκλέχθηκε για 14η συνεχή φορά πανελλαδικά με συντριπτική πλειοψηφία στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Υπήρξε ο μακροβιότερος αιρετός εκπρόσωπος στο Ανώτατο Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο σε όλα τα Υπουργεία από συστάσεως του θεσμού αυτού.

Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ΕΚΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από μακροχρόνια θητεία στη θέση του προέδρου. Του απενεμήθηκε από τις Οργανώσεις αυτές τιμητική διάκριση – πλακέττα για το πολύπλευρο έργο του.

Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δευτεροβαθμίου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, Γενικός Γραμματέας της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος στην Εκτελεστική της ΔΑΚΕ Δ.Τ. πανελλαδικά, Ενεργό Μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ)

Διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού της ΝΔ (τιμής ένεκεν).

Υπήρξε Απόφοιτος Σχολής Στελεχών ΝΔ.

Υπήρξε Μέλος Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ο.Κ.Ε.)της ΝΔ στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1982.

Είναι ο Μελετητής και Επιβλέπων του περιβάλλοντα χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλογρέζας.

Είναι ο Συντάκτης προδιαγραφών & ανάλυσης τιμών εργασιών περιβάλλοντος.

Έχει εκτελέσει οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα σε πληγείσες περιβαλλοντικά περιοχές, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και επαρχιακό τύπο.

Διετέλεσε Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ με απόφαση του Προέδρου.

Έχει διακρίσεις από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τις μελέτες πρασίνου – περιβάλλοντος και στερεώσεις πρανών.

Τέθηκε επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για το Περιβάλλον στην Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Ελλάδας και χωρών της ΕΟΚ.

Έχει δώσει συνεντεύξεις για το περιβάλλον σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και επαρχιακών καναλιών και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο, καθώς και σε έγκριτα περιοδικά.

Διαβάστε περισσότερα στο προσωπικό του ιστότοπο http://www.asproucos.gr


Εκτύπωση