Το λιβανιστήρι και η κριτική προσέγγιση στα μεγάλα ζητήματα της πόλης

Αναπτύσσοντας ένα τέτοιο θέμα θα πρέπει να τα πει κανείς έξω από τα δόντια αλλά πάντα μέσα σε ένα πλαίσιο ευπρέπειας και σεβασμού προς τον αναγνώστη.


Το’ χω σκεφθεί εδώ και πολλά χρόνια που αρθρογραφώ, ότι όταν βάλεις τον ιό της φοβίας στο αίμα σου, θα είσαι πάντα χειραγωγημένος. Αν φοβάσαι, δεν θα κάνεις καλά τη δουλειά σου ή αν θέλεις ακόμη καλύτερα, την υποχρέωσή σου. Η δημοσιογραφία στην Ελλάδα έχει πάψει εδώ και χρόνια να είναι λειτούργημα και αποδεικνύεται από τη σύμπραξη που έχουν τα ΜΜΕ και την ευθύνη για όλα όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση. Σκεφτείτε ότι δεν ανακοίνωσαν ποτέ τη γεωμετρική πρόοδο του χρέους, που έδειχνε ότι αναπόφευκτα οδηγούμαστε σε «ναυάγιο».

Ακούσατε ποτέ σε κανένα από τα μεγάλα κανάλια, που κάνουν «σαλονάτη» δημοσιογραφία, να λένε ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε ανεπάρκεια δανεισμού; Το κακό στην Ελλάδα είναι ότι τα ΜΜΕ δεν τα έχουν δημοσιογράφοι, αλλά επιχειρηματίες. Παντού μπαίνει το χρήμα, το οποίο όμως αλλοιώνει, τη φιλοσοφία των Μέσων. Δεν βλέπουμε κάτι καινούργιο, είμαστε οι παλιοί, που κάθε χρόνο αναπαράγουμε όσο καλύτερα μπορούμε τον εαυτό μας.

Το εφημεριδοπεριοδικό μας όμως είναι γνωστό ότι δεν συνιστά επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα και από την αρχή της έκδοσής του στέκεται κριτικά απέναντι στα προβλήματα αυτής της ερειπωμένης πόλης που δεν διαθέτει ούτε μια κεντρική ξενοδοχειακή μονάδα για να φιλοξενήσει τους επισκέπτες.

Και ερχόμαστε τώρα και στην δημαρχιακή μας αρχή. Δυστυχώς στην Ελλάδα οι περισσότεροι δημοτικοί άρχοντες πασχίζουν να έχουν δίπλα τους χαρτογιακάδες και άτομα που δεν μπορούν να τους βοηθήσουν ουσιαστικά αλλά το μόνο που προσφέρουν είναι το «λιβάνισμα». Αυτοί όμως που έχουν ως κύριο όπλο τους το λιβάνισμα σήμερα μπορεί λίγο καιρό νωρίτερα (προεκλογικά) να τους αποκαλούσαν «ιντρικαδόρους», «φασίστες» κ.α. διακοσμητικά επίθετα. Διαβάζω και βλέπω στο ΡαοοδοοΚ τα «καλύτερα λιβανιστήρια» χωρίς καμιά κριτική προσέγγιση στα θέματα. Μήπως νομίζουν οι δημοτικές αρχές ότι αυτό τους βοηθά και προάγει το έργο τους; Διετέλεσα δύο φορές Δ/ντης των γραφείων δυο επιφανών Υπουργών, και σε όλη μου αυτή τη θητεία, έλεγα πάντα την αλήθεια στους πολίτες ενώ στεκόμουν και κριτικά στα θέματά τους και την πολιτική ηγεσία.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Ν. Ζαρντινίδη που μου έλεγε: «Θέλω να μάθω ρε Ηλία, τι τους κάνεις όλους αυτούς που έρχονται για τα αιτήματά τους και φεύγουν όλοι ευχαριστημένοι, χωρίς να τακτοποιούνται ορισμένα από αυτά».

Η αλήθεια με την κριτική προσέγγιση είναι το μυστικό του απαντούσα. Και εκείνος χαμογελούσε ευχαριστημένος. Πάντα δεν είχα ως συνεργάτες ανθρώπους με προσόντα που μπορούσαν να μου δώσουν κάτι καινούργιο, κάτι που δεν είχα σκεφθεί εγώ. Στο γραφείο μου δεν υπήρχαν λιβανιστήρια. Ήταν άγνωστο είδος. Αυτό ήταν και το μυστικό της αντοχής μου σ’ αυτές τις υψηλόβαθμες θέσεις ευθύνης.

Δήμαρχε εμείς σου λέμε τα κακώς κείμενα για να γίνεις καλύτερος σε αντίθεση με άλλους που σε λιβανίζουν για να γίνεις χειρότερος.

Ας σταματήσουν λοιπόν το λιβανιστήρι οι δημοτικές αρχές και κάποια ΜΜΕ. Πάρτε μαζί σας άτομα με προσόντα και ικανότητες που θα βοηθήσουν εποικοδομητικά το έργο σας.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Ηλίας ΑσπρούκοςEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας από πατέρα βέρο Aιγιώτη και από μητέρα παλιάς οικογένειας της Ακράτας (Κουμπή).

Είναι παντρεμένος με την Μεταφράστρια – Διερμηνέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και Ιστορικό Τέχνης Δέσποινα Φ. Γρηγοριάδου από την Θεσσαλονίκη.

Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό International Master of Business Administration (Liverpool Hope University). Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Παπαδόπουλο, Οικονομολόγο με Master of Business Administration.

Η Χριστίνα είναι στέλεχος στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και εκδότρια του εφημεριδοπεριοδικού «Νέοι Καιροί εν Αιγίω». Έχει δύο κόρες, την Μαριάννα και την Ηλιάνα που γεννήθηκαν το 2007 και το 2013 αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη.

Υπηρέτησε στην Αεροπορία και έγινε επάξια Έφεδρος Ανθυποσμηναγός, αποφοιτήσας 2ος από τη ΣΕΑΠ Ηρακλείου, κι ας ήταν Αεροπόρος.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Προϊστάμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ με υπευθυνότητα το Πράσινο Λεκανοπεδίου Αττικής με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας και παράλληλα του είχε ανατεθεί ο συντονισμός των μεγάλων έργων πρασίνου πανελλαδικά και η στερέωση των πρανών των Εθνικών δρόμων από τις διαβρώσεις.

Υπηρέτησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ επί 35 χρόνια.

Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Δημοσίων Έργων ως και Ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διετέλεσε Κοσμήτωρ του ROTTARY CLUB Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Εκλέχθηκε για 14η συνεχή φορά πανελλαδικά με συντριπτική πλειοψηφία στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Υπήρξε ο μακροβιότερος αιρετός εκπρόσωπος στο Ανώτατο Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο σε όλα τα Υπουργεία από συστάσεως του θεσμού αυτού.

Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ΕΚΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από μακροχρόνια θητεία στη θέση του προέδρου. Του απενεμήθηκε από τις Οργανώσεις αυτές τιμητική διάκριση – πλακέττα για το πολύπλευρο έργο του.

Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δευτεροβαθμίου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, Γενικός Γραμματέας της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος στην Εκτελεστική της ΔΑΚΕ Δ.Τ. πανελλαδικά, Ενεργό Μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ)

Διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού της ΝΔ (τιμής ένεκεν).

Υπήρξε Απόφοιτος Σχολής Στελεχών ΝΔ.

Υπήρξε Μέλος Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ο.Κ.Ε.)της ΝΔ στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1982.

Είναι ο Μελετητής και Επιβλέπων του περιβάλλοντα χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλογρέζας.

Είναι ο Συντάκτης προδιαγραφών & ανάλυσης τιμών εργασιών περιβάλλοντος.

Έχει εκτελέσει οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα σε πληγείσες περιβαλλοντικά περιοχές, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και επαρχιακό τύπο.

Διετέλεσε Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ με απόφαση του Προέδρου.

Έχει διακρίσεις από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τις μελέτες πρασίνου – περιβάλλοντος και στερεώσεις πρανών.

Τέθηκε επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για το Περιβάλλον στην Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Ελλάδας και χωρών της ΕΟΚ.

Έχει δώσει συνεντεύξεις για το περιβάλλον σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και επαρχιακών καναλιών και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο, καθώς και σε έγκριτα περιοδικά.

Διαβάστε περισσότερα στο προσωπικό του ιστότοπο http://www.asproucos.gr


Εκτύπωση