Έμεινε μισή, η αρχοντιά της καθαριότητας. Ελλείψεις και αστοχίες στην αποκομιδή του κέντρου και των συνοικιών

Η καθαριότητα, λένε, είναι η μισή αρχοντιά. Η άλλη μισή (αρχοντιά) είναι η ευθύνη της καθαριότητας. Όσοι λοιπόν επωμίζονται με διάφορα αξιώματα και θεσμικές ιδιότητες αυτή την βαριά ευθύνη της καθαριότητας θα πρέπει να είναι περισσότερο φειδωλοί σε όσα λένε και σε όσα πράττουν.
Γιατί η εικόνα μιλάει από μόνη της.

 

Οδός Μητροπόλεως στο τέρμα περίπου, πριν από την πλατεία Περιμετρικής και αριστερά όπως ανεβαίνουμε.
Το πεζοδρόμιο κόντευε κυριολεκτικά να κλείσει από κομμένα κλαριά, πεταμένα αποφάγια και σκουπίδια που έγιναν τροφή για γάτες και σκύλους. Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, άντεξε... σχεδόν δύο μήνες!
Πάμε λίγα τετράγωνα πιο κάτω, ακριβώς έξω από τα Γυμνάσια της πόλης.

Στρώματα, οικοδομικά υλικά, κλαριά, χαρτιά, κουτιά από αλουμίνιο και διάφορα άλλα άχρηστα αντικείμενα γύρω από τους κάδους απορριμμάτων στον πολύ ευαίσθητο χώρο έξω από τα Γυμνάσια Αιγίου, έβλεπε κανείς περαστικός εδώ και αρκετό καιρό με απορία και προβληματισμό για τη δημοτική ευθύνη στην καθαριότητα της πόλης.
Δύο μόνο παραδείγματα που όμως είναι ενδεικτικά για την εικόνα που συναντά κανείς, είτε μόνιμος κάτοικος, είτε περαστικός, από το κέντρο και τις συνοικίες.

Ασφαλώς και δεν γενικεύουμε την κατάσταση και ούτε συμβαίνει παντού το ίδιο φαινόμενο. Όμως η ευθύνη και η αρμοδιότητα της αποκομιδής και εν γένει της καθαριότητας του Δήμου, αποτελούν πολύ λεπτά ζητήματα που χρειάζονται σωστούς και κατάλληλους χειρισμούς και φυσικά προϋποθέτουν τον σχεδίασμά και την εφαρμογή τους από ικανά πρόσωπα.
Μπροστά στο 2ο Γυμνάσιο & 4ο Δημοτικό σχολείο Αιγίου, οδός Παύλου Μελά (Καλλιθέα)

Ο καλός προγραμματισμός και ο άρτιος συντονισμός στην αποκομιδή των απορριμμάτων είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα του τμήματος καθαριότητας του Δήμου που οφείλει -αν μη τι άλλο- να επιδεικνύει την μέγιστη δυνατή ευαισθησία σε κεντρικά σημεία που περνάνε μαθητές των σχολείων της πόλης. Η επισήμανση αυτή με αφορμή την εικόνα που αντικρίζει κανείς έξω από τα Γυμνάσια, θα πρέπει να φτάσει πρώτα στο δημαρχιακό γραφείο και τους ... δεκάδες ειδικούς συμβούλους του Δημάρχου που καλό θα ήταν, να αφήσουν τις δερμάτινες καρέκλες και τις ανούσιες συσκέψεις και να βγουν στους δρόμους της πόλης για να καταγράψουν τα πραγματικά προβλήματα και να δώσουν λύσεις στην καθημερινότητα των δημοτών.

Αυτό είναι το χρέος και η ευθύνη της εκάστοτε δημοτικής αρχής και όχι να κλειστεί στο γυάλινο «κλουβί» της δημοτικής εξουσίας περιμένοντας να έρθει ο πολίτης στο Δημαρχείο και όχι να πάει το... Δημαρχείο στον πολίτη!

Με την πρώτη, καλή ευκαιρία θα επανέλθουμε στο θέμα επειδή άλλωστε μας το ζητά και το αναγνωστικό μας κοινό.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Νέοι Καιροί εν ΑιγίωEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Εκτύπωση