Να σταματήσουν οι όποιες συνομιλίες με τον κάθε Ακιντζί και να μπει ένα τέλος στο θέατρο σκιών της Κύπρου

Γράφει ο Ηλίας Ασπρούκος - Περιβαλλοντολόγος

Συμπληρώνουμε ήδη 45 χρόνια διακοινοτικών συνομιλιών και το μόνο που έχουμε επιτύχει είναι η εδραίωση και η αναβάθμιση της τουρκικής κατοχής. Εδώ φίλοι μου δεν υπάρχει διακοινοτικό θέμα, αλλά πρόβλημα παράνομης εισβολής, κατοχής και εποικισμού-εθνοκάθαρσης από την πλευρά της Τουρκίας. Για τον παραπάνω λόγο πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι συνομιλίες με τον Ακιντζί και κάθε Ακιντζί.

Η προσδοκία προς την Τουρκία να δείξει καλή θέληση αποτελεί γεωπολιτική αφέλεια και μάλιστα επικίνδυνη. Αντ’ αυτού ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης με την συνδρομή του ΑΚΕΛ, συνεχίζει να συζητάει με τον εχθρό…

Η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει την Αμμόχωστο δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Εκείνο που δεν γίνεται σαφές είναι εάν η Τουρκία πασχίζει για τα δικαιώματα των Τουρκο-Κυπρίων ή για τα ενεργειακά οφέλη. Η κίνηση της Αμμοχώστου ισοδυναμεί με επέκταση της Τουρκικής κατοχής στο νησί καθότι η περιοχή αυτή προοριζόταν για εγκατάσταση Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ.

Τελικά φίλοι μου, τι αντιπροσωπεύει ο Ακιντζί στο Κράτος της Κύπρου που είναι ενταγμένο στην ΕΕ και έχει οριοθετημένη την ΑΟΖ του. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ο Αναστασιάδης υποβαθμίζει το αξίωμά του, από Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εκπρόσωπο της Ελληνοκυπριακής κοινότητας της Κύπρου. Θα μου πείτε τώρα όμως: Καλά ρε φιλαράκι χωρίς συνομιλίες πως θα λυθεί το ζήτημα; Πως θα φύγουν τα Τουρκικά στρατεύματα. Πως θα ενώσουμε ξανά την πατρίδα μας και θα πάρουμε πίσω τα σπίτια και τις περιουσίες μας;

Δυστυχώς τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκειται να γίνει γιατί οι Τούρκοι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν. Η Άγκυρα διακηρύσσει το δικό της «Διεθνές Δίκαιο» αλλά Τούρκα (γαλάζια πατρίδα) και αν δεν αντιληφθούμε έγκαιρα τις πραγματικές προθέσεις της θα ζήσουμε προσεχώς μια νέα τραγωδία ιστορικών διαστάσεων.

Οι δημόσιες- απόλυτα ορθές-δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, περί κατάργησης του καθεστώτος των εγγυήσεων και αποχώρησης των στρατευμάτων από το νησί έχουν προκαλέσει κύματα μαζικής Τουρκικής υστερίας σε βάρος της Ελλάδος. Όμως, τα δικαιώματα της Τουρκίας ως «εγγυήτριας δύναμης» είναι αδιαπραγμάτευτα;

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Ηλίας ΑσπρούκοςEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας από πατέρα βέρο Aιγιώτη και από μητέρα παλιάς οικογένειας της Ακράτας (Κουμπή).

Είναι παντρεμένος με την Μεταφράστρια – Διερμηνέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και Ιστορικό Τέχνης Δέσποινα Φ. Γρηγοριάδου από την Θεσσαλονίκη.

Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό International Master of Business Administration (Liverpool Hope University). Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Παπαδόπουλο, Οικονομολόγο με Master of Business Administration.

Η Χριστίνα είναι στέλεχος στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και εκδότρια του εφημεριδοπεριοδικού «Νέοι Καιροί εν Αιγίω». Έχει δύο κόρες, την Μαριάννα και την Ηλιάνα που γεννήθηκαν το 2007 και το 2013 αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη.

Υπηρέτησε στην Αεροπορία και έγινε επάξια Έφεδρος Ανθυποσμηναγός, αποφοιτήσας 2ος από τη ΣΕΑΠ Ηρακλείου, κι ας ήταν Αεροπόρος.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Προϊστάμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ με υπευθυνότητα το Πράσινο Λεκανοπεδίου Αττικής με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας και παράλληλα του είχε ανατεθεί ο συντονισμός των μεγάλων έργων πρασίνου πανελλαδικά και η στερέωση των πρανών των Εθνικών δρόμων από τις διαβρώσεις.

Υπηρέτησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ επί 35 χρόνια.

Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Δημοσίων Έργων ως και Ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διετέλεσε Κοσμήτωρ του ROTTARY CLUB Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Εκλέχθηκε για 14η συνεχή φορά πανελλαδικά με συντριπτική πλειοψηφία στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Υπήρξε ο μακροβιότερος αιρετός εκπρόσωπος στο Ανώτατο Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο σε όλα τα Υπουργεία από συστάσεως του θεσμού αυτού.

Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ΕΚΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από μακροχρόνια θητεία στη θέση του προέδρου. Του απενεμήθηκε από τις Οργανώσεις αυτές τιμητική διάκριση – πλακέττα για το πολύπλευρο έργο του.

Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δευτεροβαθμίου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, Γενικός Γραμματέας της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος στην Εκτελεστική της ΔΑΚΕ Δ.Τ. πανελλαδικά, Ενεργό Μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ)

Διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού της ΝΔ (τιμής ένεκεν).

Υπήρξε Απόφοιτος Σχολής Στελεχών ΝΔ.

Υπήρξε Μέλος Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ο.Κ.Ε.)της ΝΔ στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1982.

Είναι ο Μελετητής και Επιβλέπων του περιβάλλοντα χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλογρέζας.

Είναι ο Συντάκτης προδιαγραφών & ανάλυσης τιμών εργασιών περιβάλλοντος.

Έχει εκτελέσει οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα σε πληγείσες περιβαλλοντικά περιοχές, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και επαρχιακό τύπο.

Διετέλεσε Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ με απόφαση του Προέδρου.

Έχει διακρίσεις από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τις μελέτες πρασίνου – περιβάλλοντος και στερεώσεις πρανών.

Τέθηκε επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για το Περιβάλλον στην Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Ελλάδας και χωρών της ΕΟΚ.

Έχει δώσει συνεντεύξεις για το περιβάλλον σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και επαρχιακών καναλιών και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο, καθώς και σε έγκριτα περιοδικά.

Διαβάστε περισσότερα στο προσωπικό του ιστότοπο http://www.asproucos.gr


Εκτύπωση

Συνεργάτες

Δήμος Αιγιαλείας Ραδιοσυχνότητα ΔΗΚΕΠΑ
Αίγιο-Αιγιάλεια Λιμενικό Ταμείο Αιγίου Classy & Fabulous Aigiorama.gr, τα πάντα για την Αιγιάλεια
                    

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος