Μνημεία πόλεων στον ελλαδικό χώρο

Απέναντι από το λιμάνι του χωριού της Ελαφονήσου βρίσκεται η νησίδα Παυλοπέτρι. Μεταξύ της νησίδας Παυλοπέτρι και της παραλίας που έχει το ίδιο όνομα, βρίσκεται η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη που έχει ανακαλυφτεί, το Παυλοπέτρι της εποχής του χαλκού.

Εκτύπωση

Είναι μία πανέμορφη, ξεχωριστή και αρχοντική πόλη που όσες φορές και να πας δεν τη βαριέσαι!

Ξεχωρίζει όχι τόσο γιατί 5 χρόνια ήταν η επίσημη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά για τα μνημεία της και τα αξιοθέατά της!

Εκτύπωση

Τα νησιά Χίο, Σάμο και Μυτιλήνη τ’ αγαπώ πολύ! Τη Χίο διότι από τα Καρδάμηλα της Χίου ήταν η προ-γιαγιά μου Αντιόπη Καρρά, από σόι καραβοκύρηδων που στις μέρες μας οι Καρράδες εξελίχθησαν σε μεγαλο-εφοπλιστές, που ποτέ μου δεν γνώρισα, αλλά… who knows? Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στο μέλλον!

Εκτύπωση

Γράφει: η Δέσποινα Γρηγοριάδου

Με την ευκαιρία του 37ου Πανελληνίου περάσματα στο Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ορειβασίας –Χιονοδρομίας- Αναρρίχησης Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων.

Οι φετινές εκδηλώσεις αναφέρονταν στο Παγκόσμιο έτος βιώσιμου και αειφόρου τουρισμού δηλαδή το 2017, στην επιβίωση του Οδοντωτού Διακοπτού-Καλαβρύτων και στην 98η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού πληθυσμού. 

Εκτύπωση

Η ιστορία των Τρικάλων χάνεται στα βάθη των αιώνων, διότι κατοικήθηκε από το 3.000 π.Χ.

Ονομαζόταν Τρίκκη από την ομώνυμη νύμφη που ήταν κόρη του Πηνειού. Από τον 11ο αι. μ.Χ. λέγεται Τρίκαλα και προέρχεται από το «τρις καλός»!

Πολλοί επιδρομείς πέρασαν, οι Γότθοι, οι Σλάβοι, οι Βούλγαροι, οι Νορμανδοί και τέλος οι Τούρκοι!

Είναι μία πόλη που ανέδειξε πολλές φυσιογνωμίες διότι ιδρύθηκαν και πολλές σχολές σε τοπικό επίπεδο!

Εκτύπωση

Φίλοι  μου!

Η ανάπτυξη στο Νομό Φλώρινας, η πολιτιστική ανάπτυξη άρχισε το 1893 που συνδέθηκε η πόλη της Φλώρινας σιδηροδρομικά με τη Θεσσαλονίκη.

Είναι ένας νομός που έχει από ψαροχώρια στις παραλίες της Μικρής Πρέσπας (τους Ψαράδες) και το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, μέχρι… χιονοδρομική πίστα στο Πισοδέρι.

Στη πόλη βέβαια της Φλώρινας εκείνο που αξίζει περισσότερο είναι ο Ζωολογικός κήπος.

Εκτύπωση

Αγαπημένοι μου!

Αυτή τη φορά ασχοληθήκαμε με την Κυκλαδική Τέχνη, οπότε εύλογα σκέφθηκα να αναφερθούμε στη Σαντορίνη, που από πλευράς επισκεψιμότητας ίσως είναι το πρώτο τουριστικό νησί της Ελλάδας και διοικητικά ανήκει στις Κυκλάδες.

Η Σαντορίνη με το σεληνιακό της τοπίο… ονομαζόταν Θήρα ή Στρογγύλη τα αρχαία χρόνια, και τμήματά της είναι η Νέα Καμένη και η Παλαιά Καμένη.

Η Μινωική έκρηξη του 1613 π. Χ. δημιούργησε τη Καλδέρα. 

Εκτύπωση

Αγαπημένοι μου!

Αυτή τη φορά θα σας ξεναγήσω σ’ ένα αρχοντικό νησί του Ιονίου, το δεύτερο ίσως σε πλεονεκτήματα μετά τη Κέρκυρα και όπως βλέπετε, προσπαθώ να μη πλατιάζω πολύ, για να μη κουράζω τον Αναγνώστη (Εσάς), διότι ο επιδιωκόμενος σκοπός μου είναι να σας ενημερώσω για το που αξίζει να πάτε και ότι αξίζει περισσότερο να δείτε από πλευράς Μνημείων Τέχνης, Ιστορίας και τοποθεσιών. Κάτι σχεδόν παρόμοιο κάνω και με τα οδοιπορικά μου στο εξωτερικό, οπότε ενημερωμένοι θα απολαμβάνετε καλύτερα αυτό που επισκέπτεσθε. 

Εκτύπωση

Η επίσκεψή μας στο Μεσολόγγι μας γέμισε συγκίνηση και τη πόλη αυτή την αποκαλούμε Ιερή Πόλη, γιατί οι θυσίες που έγιναν από τους ελεύθερους πολιορκημένους είναι μοναδικές! 

Πλάι από τη Πύλη των Τειχών είναι ο Κήπος των Ηρώων όπου υπάρχει ένας τύμβος με τα οστά των αγωνιστών και ο τάφος του Μάρκου Μπότσαρη και η Προτομή του Σπύρου Κοντογιάνη

Εκτύπωση

Αγαπημένοι μου Αναγνώστες, σήμερα θα βρεθούμε στους πρόποδες του Βερμίου, σε μια πανέμορφη, καθαρή και ιδιαίτερα νοικοκυρεμένη πόλη ,που από το 1955 ονομάστηκε: ηρωική πόλη για τους αγώνες της! Βρισκόμαστε στη Νάουσα!

Βρίσκεται στη καρδιά της Μακεδονίας μας και απέχει μόλις 90 χιλ. από τη Θεσσαλονίκη, 20 χλμ. από τη Βέροια και 30 χλμ. από την Έδεσσα. Έχει πλουσιότατη βλάστηση και η περιοχή του Αγίου Νικολάου είναι ανακηρυγμένο: τοπίο, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους!

Η περιοχή έχει αξιοποιηθεί τα μέγιστα χάρη στους άξιους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι προέβησαν και σε αδελφοποιήσεις με πόλεις του εξωτερικού!

Εκτύπωση

Σήμερα θα βρεθούμε φίλοι μου στην Αρχόντισσα του Ιονίου, που βεβαίως είναι η Κέρκυρα!

 

Το Κορφιάτικο περιβάλλον είναι έξοχο, έχει τοποθεσίες απερίγραπτα όμορφες, αλλά η στήλη αυτή επικεντρώνεται στα μνημεία μιας πόλης και δευτερευόντως αναφέρομαι σε τοποθετήσεις.

 

Στη Κέρκυρα, η Ενετοκρατία και οι Αγγλογάλλοι άφησαν εξαιρετικά αρχιτεκτονήματα στο νησί! Η αρχαία Ελληνική Μητρόπολη ήταν η Παλαιόπολη, αλλά παρ’ όλο που οι ιστορικοί την αξιολογούν ως θησαυρό,… δεν έγιναν ποτέ οι δέουσες ανασκαφές.

Εκτύπωση

 Σήμερα θα βρεθούμε στην Αρχόντισσα Ερμούπολη της οποίας ο ι πλούτος κάποτε ήταν τεράστιος καi αυτό φαινόταν από το γεγονός ότι ήταν σύνηθες το φαινόμενο ένας Συριανός να στείλει το παιδί του να σπουδάσει στην Ευρώπη, που… τότε ήταν η Γαλλία και η Γερμανία πρώτιστα. 

Πολλά είναι τα μνημεία αυτής της πόλης και αξίζει να τα επισκεφτούμε! 

Εξ άλλου το να πάμε στη Σύρο είναι εύκολο! Είναι η πρώτη και τελευταία στάση που κάνει το καράβι πηγαίνοντας για Τήνο, Μύκονο. 

Εκτύπωση

  • 1
  • 2

Συνεργάτες

Δήμος Αιγιαλείας Ραδιοσυχνότητα ΔΗΚΕΠΑ
Αίγιο-Αιγιάλεια Λιμενικό Ταμείο Αιγίου Classy & Fabulous Aigiorama.gr, τα πάντα για την Αιγιάλεια
                    

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος