Οδοιπορικό

Αγαπημένοι μου Φίλοι,

Αυτή τη φορά η Tarom airlines σε μια ώρα μας πέταξε ευχάριστα από τη Θεσσαλονίκη στο Βουκουρέστι, στη πόλη των Υψηλάντηδων και των Κατακουζηνών. Περί Μολδοβλαχίας ο λόγος λοιπόν, όπου πριν 80 χρόνια η γιαγιά μου ακολούθησε τον παππού μου σε επαγγελματικό του ταξίδι,… με αποτέλεσμα να γυρίσει στη Θεσσαλονίκη και να βρει άρρωστο το μοναδικό της αγοράκι και να παιδεύεται μια ζωή!!!

Εκτύπωση

Σήμερα θα επισκεφτούμε τη Σμύρνη (Izmir στα Τουρκικά) που είναι μία ανάσα από τη Χίο και οι πρώτοι πρόσφυγες που ήλθαν εκεί κυνηγημένοι από τις αλησμόνητες πατρίδες… έπιασαν αμέσως δουλειά στα μαστιχοχώρια!

Εκτύπωση

(με λεπτομερές φωτογραφικό υλικό)

Το Αίγιο είναι παράκτια πόλη της βόρειας Πελοποννήσου και αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αχαΐας, συνδυάζοντας με έναν μοναδικό τρόπο γαλαζοπράσινες ακρογιαλιές και καταπράσινες βουνοπλαγιές.

Μία πλήρως αναβαθμισμένη πόλη,  περιτριγυρισμένη από περιβόλια, από όπου πήρε το όνομά της, διατηρεί ακέραιη την κομψότητά της και περιμένει να την επισκεφθείτε!

Εκτύπωση

Το ερέθισμα να σας γράψω για την κυριολεκτικά πανέμορφη Προύσα ήταν…  μία Τούρκικη καλογυρισμένη σειρά που δυστυχώς σταμάτησε και λεγόταν: “Instanbullu gelin”…  που σημαίνει: Νύφη από την Κωνσταντινούπολη.

Δυστυχώς δεν έχω πολλές παραστάσεις από αυτή την πανέμορφη και καθαρή πόλη, διότι μείναμε μόνο δύο μέρες και ο άντρας μου είχε πυρετό προφανώς από ίωση, την οποία αντιμετώπισε με χάπια που μας έδωσε ένας ευγενέστατος φαρμακοποιός, που …ομολογουμένως μόνο που τον έβλεπες σου ενέπνεε εμπιστοσύνη!

Εκτύπωση

Αυτό το ταξίδι ήταν πραγματικά αξέχαστο!

Είχαμε πάει με τη μητέρα μου στην Καζανμπλάνκα όπου έμενε μία παιδική της φίλη! (Για τις ομορφιές του Μαρόκου θα σας γράψω σε άλλο οδοιπορικό!)

Η κ. Έλλη είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα στη Νίκαια (=Nice) όπου διέμενε ως φοιτητής ο γιος της!

Ήταν λοιπόν μεγάλη πρόκληση για μας να μη πεταχτούμε με το αεροπλάνο μέχρι τη Νίκαια. Εξ άλλου στη Γαλλική Ριβιέρα… δεν είχα πάει ποτέ και το είχα μεράκι! 

Εκτύπωση

Σήμερα φίλοι μου θα βρεθούμε στα Τίρανα, μία πόλη υπό ακμή μετά τη πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Το αποφασίσαμε ξαφνικά, ούτως ή άλλως είναι 40 λεπτά με το αεροπλάνο από τη Θεσσαλονίκη και βρίσκεις στο κέντρο της πόλης ξενοδοχείο από 30€ έως 60€ με ωραιότατο πρωινό.

Το νόμισμα τους είναι το Λεκ και το αεροδρόμιο των Τιράνων είναι η Nënë Tereza. Από πλευράς ιστορίας τα Τίρανα ιδρύθηκαν από τον Sulejman Bargjini, αλλά χτίστηκαν από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 520 μ.Χ. ο οποίος ερχόταν συχνά στο Δυρράχιο και στα Τίρανα.

Εκτύπωση

Το κάθε οδοιπορικό που κάνω φίλοι μου, είναι και διαφορετικό, δηλ. διαφορετικού πολιτισμού και κουλτούρας ο τόπος που επισκέπτομαι, συνεπώς ανάλογα με τον πλούτο που διαθέτει στα παραπάνω και ανάλογα αν είναι προβεβλημένο το μέρος… είναι μακροσκελές ή μη το άρθρο μου! Τη προηγούμενη φορά που το οδοιπορικό ήταν στη πόλη του Zalzbourg της Αυστρίας,… ομολογώ πως δεν ήξερα τι να πρωτογράψω… με αποτέλεσμα το κείμενό μου να φθάσει τις 2 γεμάτες σελίδες!

Σήμερα που θα σας περιγράψω την Αδριανούπολη (Edirne), .........

Εκτύπωση

Αγαπημένοι μου!

Σας προσφωνώ έτσι και το εννοώ γιατί το λιγότερο που’ χω να πω είναι ότι τιμάτε τα γραφόμενά μου σχεδόν μια 10ετία.

Παλαιότερα σε εφημερίδα του Αιγίου που πρόσκειται φιλικά απέναντί μας, σας έγραψα ένα εμπεριστατωμένο οδοιπορικό στην Αυστρία και εστιάστηκα εύλογα περισσότερο στη Βιέννη που έχει και τα περισσότερα ενδιαφέροντα και τη ξέρω καλά γιατί έμεινα πολύ καιρό.

Για το πανέμορφο όμως Ζάλτσμπουργκ δεν σας έγραψα κι’ ας είναι πόλη-μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Εκτύπωση

Συνεργάτες

Δήμος Αιγιαλείας Ραδιοσυχνότητα ΔΗΚΕΠΑ
Αίγιο-Αιγιάλεια Λιμενικό Ταμείο Αιγίου Classy & Fabulous Aigiorama.gr, τα πάντα για την Αιγιάλεια
                    

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος