Print

Οδοιπορικό στο Grasse (=Γκρας) της Προβηγκίας

Συντάκτης: Δέσποινα Γρηγοριάδου.

Αυτό το ταξίδι ήταν πραγματικά αξέχαστο!

Είχαμε πάει με τη μητέρα μου στην Καζανμπλάνκα όπου έμενε μία παιδική της φίλη! (Για τις ομορφιές του Μαρόκου θα σας γράψω σε άλλο οδοιπορικό!)

Η κ. Έλλη είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα στη Νίκαια (=Nice) όπου διέμενε ως φοιτητής ο γιος της!

Ήταν λοιπόν μεγάλη πρόκληση για μας να μη πεταχτούμε με το αεροπλάνο μέχρι τη Νίκαια. Εξ άλλου στη Γαλλική Ριβιέρα… δεν είχα πάει ποτέ και το είχα μεράκι! 

Print

Οδοιπορικό στα Τίρανα

Συντάκτης: Δέσποινα Γρηγοριάδου.

Σήμερα φίλοι μου θα βρεθούμε στα Τίρανα, μία πόλη υπό ακμή μετά τη πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Το αποφασίσαμε ξαφνικά, ούτως ή άλλως είναι 40 λεπτά με το αεροπλάνο από τη Θεσσαλονίκη και βρίσκεις στο κέντρο της πόλης ξενοδοχείο από 30€ έως 60€ με ωραιότατο πρωινό.

Το νόμισμα τους είναι το Λεκ και το αεροδρόμιο των Τιράνων είναι η Nënë Tereza. Από πλευράς ιστορίας τα Τίρανα ιδρύθηκαν από τον Sulejman Bargjini, αλλά χτίστηκαν από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 520 μ.Χ. ο οποίος ερχόταν συχνά στο Δυρράχιο και στα Τίρανα.

Print

Οδοιπορικό στην Αδριανούπολη

Συντάκτης: Δέσποινα Γρηγοριάδου.

Το κάθε οδοιπορικό που κάνω φίλοι μου, είναι και διαφορετικό, δηλ. διαφορετικού πολιτισμού και κουλτούρας ο τόπος που επισκέπτομαι, συνεπώς ανάλογα με τον πλούτο που διαθέτει στα παραπάνω και ανάλογα αν είναι προβεβλημένο το μέρος… είναι μακροσκελές ή μη το άρθρο μου! Τη προηγούμενη φορά που το οδοιπορικό ήταν στη πόλη του Zalzbourg της Αυστρίας,… ομολογώ πως δεν ήξερα τι να πρωτογράψω… με αποτέλεσμα το κείμενό μου να φθάσει τις 2 γεμάτες σελίδες!

Σήμερα που θα σας περιγράψω την Αδριανούπολη (Edirne), .........

Print

Οδοιπορικό στο Ζάλτσμπουργκ

Συντάκτης: Δέσποινα Γρηγοριάδου.

Αγαπημένοι μου!

Σας προσφωνώ έτσι και το εννοώ γιατί το λιγότερο που’ χω να πω είναι ότι τιμάτε τα γραφόμενά μου σχεδόν μια 10ετία.

Παλαιότερα σε εφημερίδα του Αιγίου που πρόσκειται φιλικά απέναντί μας, σας έγραψα ένα εμπεριστατωμένο οδοιπορικό στην Αυστρία και εστιάστηκα εύλογα περισσότερο στη Βιέννη που έχει και τα περισσότερα ενδιαφέροντα και τη ξέρω καλά γιατί έμεινα πολύ καιρό.

Για το πανέμορφο όμως Ζάλτσμπουργκ δεν σας έγραψα κι’ ας είναι πόλη-μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Print

Οδοιπορικό στην Βενετία......της Ελλάδας

Συντάκτης: Νέοι Καιροί εν Αιγίω.

 Ομορφιά βγαλμένη από καρτ ποστάλ: Αυτή είναι η μικρή Βενετία της Ελλάδας

Αλλοι την παρομοιάζουν με νερένια πόλη, άλλοι την αποκαλούν μικρή Βενετία της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα είναι ένα μικρό, πυκνοκατοικημένο νησάκι στη μέση της ήρεμης λιμνοθάλασσας που συνδέεται με τη ξηρά με δύο πέτρινα τοξωτά γεφύρια του 19ου αιώνα μήκους 300 μέτρων.

Print

Οδοιπορικό στο Μόναχο

Συντάκτης: Νέοι Καιροί εν Αιγίω.

Αγαπημένοι μου φίλοι!

Σήμερα θα σας γράψω για την πρωτεύουσα της Βαυαρίας το Μόναχο που καλώς ή κακώς η Ελλάδα έχει δεσμούς λόγω Όθωνος, που νεαρό παλικαράκι ήλθε στην Ελλάδα με πολλούς αξιωματούχους του συνοδεία, οι οποίοι παντρεύτηκαν Ελληνίδες και έτσι κάποιοι Έλληνες έχουν γερμανικά επίθετα όπως: Κάρτερ, Έβερτ κ.λ.π. 

Print

Οδοιπορικό στη Βενετία

Συντάκτης: Δέσποινα Γρηγοριάδου.

 Η Βενετία είναι πόλη χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Βρίσκεται στην ομώνυμη ελώδη Λιμνοθάλασσα που απλώνεται κατά μήκος της ακτογραμμής μεταξύ των εκβολών των ποταμών Πάδου (Πο) και Πιάβε. Η Βενετία είναι φημισμένη για την ομορφιά της τοποθεσίας της, την αρχιτεκτονική της και τα έργα τέχνης της. Ολόκληρη η πόλη είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μαζί με τη λιμνοθάλασσά της. 

Το όνομα προέρχεται από τον αρχαίο λαό των Βένετων, που κατοίκησαν την περιοχή από τον 10ο αιώνα π.Χ. Η πόλη υπήρξε στην ιστορία πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Βενετίας. Είναι γνωστή ως «Γαληνοτάτη», «Βασίλισσα της Αδριατικής», «Πόλη του Νερού», «Πόλη των Μασκών», «Πόλη των Γεφυρών», «Επιπλέουσα Πόλη» και «Πόλη των Καναλιών».

Print

Τείχος και ιερό αποκαλύφθηκαν στην ανασκαφή της αρχαίας Φενεού

Συντάκτης: Νέοι Καιροί εν Αιγίω.

Aμφιπρόσωπο τείχος πλάτους 3,20 μ. αποκάλυψαν η συστηματική ανασκαφική έρευνα και οι εκτεταμένες εργασίες αποψίλωσης, κατά το πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα συνεργασίας «Αρχαία Φενεός», που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και ολοκληρώθηκε αυτό το μήνα.

Το τείχος διατρέχει ολόκληρη τη βόρεια κλιτή της Ακρόπολης σε συνολικό μήκος 230 μ. και σε μέγιστο σωζόμενο ύψος 4,50 μ. 

Η οχύρωση ενισχύεται με τέσσερις ημικυκλικούς πύργους, διαμέτρου 5,50 μ., όπως και έναν κάτοψης τριών τετάρτων του κύκλου, κυμαινόμενης διαμέτρου από 5,90 έως 6,00 μ. (Πύργοι Π1 – Π5).

Συνεργάτες

                                                

 

         ΑΙΓΙΟ   ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ                Classy & Fabulous

                             

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος