Print

Οδοιπορικό στη Προύσα

Συντάκτης: Δέσποινα Γρηγοριάδου.

{idkey=4313b0[url=http%3A%2F%2Fwww.neoikairoi.gr%2Fdata%2Findex.php%2Farticles%2Fodoiporiko-sto%2F1685-odoiporiko-sthn-proussa][title=%CE%9F%CE%B4%CE%BF%CE%B9%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CF%83%CF%84%CE%B7+%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1][desc=]}{cmp_start idkey=2223[url=http%3A%2F%2Fwww.neoikairoi.gr%2Fdata%2Findex.php%2Farticles%2Fodoiporiko-sto%2F1685-odoiporiko-sthn-proussa][title=%CE%9F%CE%B4%CE%BF%CE%B9%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CF%83%CF%84%CE%B7+%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1][desc=]}

Το ερέθισμα να σας γράψω για την κυριολεκτικά πανέμορφη Προύσα ήταν…  μία Τούρκικη καλογυρισμένη σειρά που δυστυχώς σταμάτησε και λεγόταν: “Instanbullu gelin”…  που σημαίνει: Νύφη από την Κωνσταντινούπολη.

Δυστυχώς δεν έχω πολλές παραστάσεις από αυτή την πανέμορφη και καθαρή πόλη, διότι μείναμε μόνο δύο μέρες και ο άντρας μου είχε πυρετό προφανώς από ίωση, την οποία αντιμετώπισε με χάπια που μας έδωσε ένας ευγενέστατος φαρμακοποιός, που …ομολογουμένως μόνο που τον έβλεπες σου ενέπνεε εμπιστοσύνη!

Του πήρε τον σφυγμό, τον θερμομέτρησε, μου έδωσε τα χάπια και μου είπε: «- Νέος άνδρας είναι, σε ένα εικοσιτετράωρο θα είναι απολύτως καλά!» 

Ήταν καλοκαίρι του 1982 και από την Κωνσταντινούπολη πήγαμε στην Προύσα -Σμύρνη -Αϊβαλί και μετά … απέναντι στη Μυτιλήνη όπου μας είχε στείλει … με μετάθεση ο κύριος Τσοχατζόπουλος!

      

Τις δύο μέρες λοιπόν που μείναμε στην Προύσα ο Ηλίας την έβγαλε στη βεράντα του ξενοδοχείου, που ήταν κτισμένο σε ύψωμα μέσα στο δάσος με θέαση όλη την πόλη της Προύσας και εγώ προσπάθησα να τη γυρίσω μόνη μου όσο μπορούσα!

Τα ελαχιστότατα Τουρκικά που έχω από ακούσματα, αλλά βασικά τα Γαλλικά για τους πιο ηλικιωμένους και τα Αγγλικά για τους νεότερους με βοηθούν πάντα στις «εξερευνήσεις» μου στην Τουρκία.

Η Προύσα είναι ονειρεμένη με τόσα πάρκα και τόσο πολύ πράσινο που διαθέτει! Πράσινο συντηρημένο, περιποιημένο! Έχει γύρω στα 3 εκατομμύρια κατοίκους και είναι πληθυσμιακά η τέταρτη πόλη της Τουρκίας.

Οφείλω δε να τονίσω ότι … τα γαλανά μάτια που είδα ήταν πολλά και υπέροχα και αυτό κάτι λέει,…  για σκεφτείτε το!

… Εννοώ από πλευράς καταγωγής!

   

Το πρώτο που έκανα ήταν να πάω στο «Σκεπαστό παζάρι» και ομολογώ πως τα είδη είναι πολύ καλύτερα από το Kapali Garci=σκεπαστή αγορά της Πόλης!

Είναι κρίμα να πάει κανείς στην Προύσα και να μην αγοράσει μπουρνούζια από φίνο Αιγυπτιακό βαμβάκι, είναι… βελούδο! Είναι κρίμα να μην αγοράσει έστω… ένα κομμάτι ολομέταξο ύφασμα για να ράψει μία μπλούζα.

Είναι κρίμα να μην αγοράσει μία παλιά αγκράφα ζώνης όπως εγώ ή ένα ασημένιο καλοδουλεμένα βραχιόλι. Δεν είναι ακριβά!

Είναι δε κρίμα να μη φάει κανείς στη Προύσα Iskender Kebap και Kestane Sekeri= γκλασαρισμένα κάστανα.

Ακολουθώντας  έναν group επισκέφτηκα το Πράσινο τζαμί (Yesil Camii) και τα Μαυσωλεία των Σουλτάνων που θεωρούσαν οι Σουλτάνοι την Bursa (τουρκιστί) ιερή πόλη.

Δεν πρόφτασα να πάω στο Ουλού που είναι το χιονοδρομικό κέντρο.

Θα πήγαινα αλλά θα αργούσα πολύ και ο Ηλίας θα ανησυχούσε.

Η δικτατορία φαινόταν καθαρά με δυο –δυο τους στρατιώτες σαν τους Χιώτες να γυρίζουν τριγύρω από τους ξένους!

Είδα από μακριά την Πανεπιστημιούπολη Ουλουντάγ, η αυτοβιομηχανία δε είναι το νούμερο ένα του εμπορίου της  Προύσας.

Έπρεπε να γυρίσω στο ξενοδοχείο, οι άλλοι  στο γκρουπ συνέχισαν για τα Μουδανιά που είναι το επίνειο.

Από πλευράς ιστορίας… η λέξη (ονομασία) Προύσα βγήκε από τον βασιλιά Προύσιο και ίσως αξίζει να προσθέσω πως ο δημιουργός του Καραγκιόζη ήταν Προυσιώτης.

Επίσης Προυσιώτες ήταν οι αείμνηστοι: Μανώλης Ανδρόνικος και Κάρολος Κουν.

Στο πρόγραμμα έχω τώρα… να επισκεφτώ την Καππαδοκία, να δούμε πότε θα καταφέρω να πάω!

Έχετε την αγάπη μου!

Δ. Γ.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Δέσποινα Γρηγοριάδου
Author: Δέσποινα ΓρηγοριάδουEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και φοίτησε στην Ελληνο-Γαλλική Σχολή Calamari παίρνοντας δίπλωμα Γαλλικής από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή. Εργάστηκε στη ΔΕΗ και στις πολυεθνικές εταιρίες Intertab S.A. και Gretoba S.A. Κατόπιν διορίστηκε ως μεταφράστρια-διερμηνέας στο ΥΠΕΧΩΔΕ με 22 χρόνια υπηρεσία. Ιδρυτικό μέλος της ΔΑΚΕ και επίτιμο μέλος της National Geographic Society. Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά και ολίγα Γερμανικά τα οποία και θα ολοκληρώσει στο εντατικό τμήμα σπουδών του Goethe. Τελείωσε με άριστα Ιστορία Τέχνης στο Athens College of Fine Arts του University of Bolton, Ιστορία Τέχνης μη-Δυτικών Χωρών, Χρωματολογία-Ζωγραφική, έκανε ένα χρόνο Δημόσιες Σχέσεις και τέλος Εικαστικό Κόσμημα στη ΧΕΝ Γλυφάδας. Αρθρογραφεί στο εφημεριδοπεριοδικό "Νέοι Καιροί εν Αιγίω".


{cmp_end}{idkey=4313b1[url=http%3A%2F%2Fwww.neoikairoi.gr%2Fdata%2Findex.php%2Farticles%2Fodoiporiko-sto%2F1685-odoiporiko-sthn-proussa][title=%CE%9F%CE%B4%CE%BF%CE%B9%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CF%83%CF%84%CE%B7+%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1][desc=]}

Συνεργάτες

                                                

 

         ΑΙΓΙΟ   ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ                Classy & Fabulous

                             

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος