Οι αγορές πατάνε «φρένο» στο successstory Τσίπρα

Στα ύψη τα ομόλογα, «βυθίστηκε» κάτω από τις 700 μονάδες το Χρηματιστήριο

 

 Το πόσο απέχουν από την πραγματικότητα οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την έξοδο από τα μνημόνια και οι στόχοι για έξοδο στις αγορές έδειξαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου προσέγγισε το 4,67% όταν στις 21 Αυγούστου, μέρα λήξης του τρίτου προγράμματος διάσωσης, ήταν στο 4,22% και στις 9 Αυγούστου η απόδοση παρέμενε κάτω απ’ το 4%.

Ο στόχος ώστε να ανοίξει ο δρόμος δοκιμαστικής έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου και να γίνει το πρώτο βήμα για επιστροφή σε μια «ομαλοποιημένη» χρηματοδοτική κατάσταση ήταν μία απόδοση γύρω στο 3,5%. Ανάλογη είναι η εικόνα στο σύνολο των ελληνικών χρεογράφων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου να έχει προσεγγίσει πλέον το επίπεδο του 3,7%.

 «Κόκκινη κάρτα»

Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός κλάδος στο Χ.Α. έχει δεχθεί σφυροκόπημα, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης FTSE, απ’ τις 815,11 μονάδες που είχε βρεθεί στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 9ης Αυγούστου, να βρεθεί την 21η Αυγούστου στις 698 μονάδες και τώρα να κινείται στην περιοχή των 648 μονάδων. Κάτω από τις 700 μονάδες και σε επίπεδα που είχε να δει από τον Απρίλιο του 2017 «βυθίστηκε» το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επιδίδονται στο τέλος σε ακόμα ένα κρεσέντο, σπάζοντας κάθε ενδοσυνεδριακή άμυνα που επιχειρήθηκε. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε