Print

Στα κατοικίδια λέμε «ναι»

Συντάκτης: Νέοι Καιροί εν Αιγίω.

 Ωφελούν σοβαρά την υγεία

Τα αγαπημένα κατοικίδια δεν μας κρατούν μονάχα συντροφιά…

Όπως αποδεικνύουν νεότερες έρευνες, ωφελούν σημαντικά την υγεία, ενώ αποτελούν και την καλύτερη ψυχοθεραπεία.

Μήπως λοιπόν αντί για ψυχολόγο να «προσλαμβάνατε» μια … γατούλα; Ή έναν σκυλάκο; Ότι αγαπάτε.

Κάνουν καλό στην καρδιά

Οι ειδικοί λένε πως τα κατοικίδια ηρεμούν τον κάτοχο τους, μειώνοντας το στρες του. Πολλές φορές εξάλλου ζωάκια συμμετέχουν σε προγράμματα ψυχοθεραπείας, καθώς η αφοσίωση και η αγάπη  που δείχνουν μειώνουν το άγχος, την κατάθλιψη και τη μοναξιά του ιδιοκτήτη τους, συμβάλλοντας έτσι και στην άνοδο της αυτοεκτίμησής του. Επιστήμονες που ολοκλήρωσαν 20ετή σχετική μελέτη αποφάνθηκαν πως «οι γάτες είναι εξαιρετικές για την καρδιά!» 

Έρευνες έδειξαν πως παιδιά που γεννιούνται σε σπίτι όπου υπάρχει σκύλος ή γάτα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες! 

Ο κυριότερος τρόπος με τον οποίο ωφελείστε σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου για καρδιοπάθεια, που έχει να κάνει με λιγότερη παχυσαρκία και χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης. Πως; Μελέτη του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου (American Heart Association), στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από 5.200 ενήλικες, έδειξε ότι όσοι είχαν στο σπίτι κάποιο ζωάκι ήταν πιο δραστήριοι σωματικά, κάτι που αποδίδει τεράστιο όφελος στην υγεία. 

Η ίδια μελέτη έδειξε πως οι άνθρωποι που ποτέ στη ζωή τους δεν είχαν γάτα έχουν 40 περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα. Άλλες πάλι έρευνες έδειξαν πως για ανθρώπους που έχουν σκύλο και παθαίνουν έμφραγμα οι πιθανότητες επιβίωσής τους είναι εξαιρετικά υψηλές. 

Αντίο, στρες!

Πολλοί ψυχίατροι στις Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν σε όσους πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη να πάρουν σκύλο. Και αυτό γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη βιώνουν έλλειψη αγάπης στη ζωή τους. Τα σκυλιά όμως, καθώς εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους και αγαπούν άνευ όρων τους ιδιοκτήτες τους, «θεραπεύουν». Και το ακόμα πιο παράξενο; Αυτό ισχύει ακόμα και για άτομα που η συμπεριφορά τους προς τα ζωάκια δεν είναι και απολύτως σωστή.

Τέλος, τα κατοικίδια ωφελούν και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Καθώς η κοινωνικοποίηση αποτελεί βασικό γνώρισμα της ανθρώπινης φύσης, το γεγονός ότι ένας σκυλάκος, για παράδειγμα, σας «αναγκάζει» να βγείτε στον… κόσμο για τις βόλτες του σας κάνει αυτομάτως πιο υγιείς τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε νοητικό επίπεδο.

Τα αδέσποτα όμως ζώα δεν έχουν την δέουσα αντιμετώπιση και τα κονδύλια που δίνονται στους Δήμους μάλλον πάνε για άλλους σκοπούς.

 

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Νέοι Καιροί εν ΑιγίωEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Συνεργάτες

                                                

 

         ΑΙΓΙΟ   ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ                Classy & Fabulous

                             

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος