Οι πλειστηριασμοί γίνονται και… αλλιώς!...

Από τον Ηλία Δημ. Ασπρούκο-

Περιβαλλοντολόγο

Τις προηγούμενες δεκαετίες η απόκτηση ενός σπιτιού ήταν το όνειρο ζωής για να γίνει ένα νέο ξεκίνημα, σήμερα το όνειρο αυτό γίνεται εφιάλτης και κάνει πολλούς Έλληνες δανειολήπτες να χάνουν τον ύπνο τους. Από τα εορτοδάνεια, διακοποδάνεια κλπ των προηγούμενων φθάσαμε να μιλάμε για τεράστια ποσά «κόκκινων δανείων», δάνεια ανεξόφλητα που τείνουν να ρημάξουν τη χώρα. Δυστυχώς, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι αρκετά, όπως και οι ανεξόφλητες δόσεις δανείων, καθώς μιλάμε για μια χώρα που σε αντίθεση με αυτά που λένε τα κομπιούτερς και οι αριθμοί προσπαθώντας να χρυσώσουν το χάπι, τείνει προς την φτωχοποίηση με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο και τη δυστυχία ταβάνι. 

Τώρα πια ακόμα και ο αέρας που αναπνέουμε, ναι ακόμα και αυτός φορολογείται, οπότε εύκολα μπορεί κάποιος να βρεθεί στο δρόμο από το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που ενδεχομένως να διαθέτει. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι 4.000.000 άνθρωποι στη χώρα βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Σεπτέμβριο πρόκειται να λειτουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς. Ο κάθε ενδιαφερόμενος οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε ζωντανή σύνδεση την αρπαγή της κατοικίας του. Για την ακρίβεια, πρόκειται να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα στην οποία θα διεξάγεται εξ ολοκλήρου ο πλειστηριασμός με επιμέλεια των συμβολαιογράφων. Εν συνεχεία, θα δημοσιεύεται στην ίδια σελίδα. Στον πλειστηριασμό θα συμμετέχουν ιδιώτες αλλά και νομικά πρόσωπα που πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα ως υποψήφιοι πλειοδότες. 

Κάθε ακίνητο θα παίρνει έναν κωδικό με τον οποίο θα έχει τη δυνατότητα ο καθένας να παρακολουθεί το εκάστοτε ακίνητο που τον ενδιαφέρει. Επίσης θα μπορούν να συμμετέχουν και κάτοικοι τρίτων χωρών και οι συμβολαιογράφοι θα αναλαμβάνουν την τήρηση των διαδικασιών και της νομιμότητας. Στην ηλεκτρονική αναγγελία θα πρέπει να αναγράφονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν το ακίνητο επίσης θα υπάρχουν φωτογραφίες του ακινήτου. Φυσικά, και ο οφειλέτης θα μπορεί, μέσω ενός κωδικού που θα του στέλνουν στο email του, να παρακολουθεί τη διαδικασία πλειστηριασμού, αλλά χωρίς να έχει τη δυνατότητα να κάνει την οποιαδήποτε ενέργεια.

Απλώς θα παρακολουθεί τις διαδοχικές προσφορές που θα κάνουν οι συμμετέχοντες για το ακίνητο που κάποτε ήταν στην κατοχή του. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για ένα από το πια σκληρά συστήματα πλειστηριασμού και σίγουρα θα υπάρξουν κοινωνικές αδικίες.

Ανυποχώρητοι φαίνεται ότι είναι οι εκπρόσωποι των δανειστών για το θέμα της πώλησης όλων των «κόκκινων» δανείων σε di stress funds, όπως φάνηκε πρόσφατα, που ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και των Θεσμών.

Παρότι κυβερνητική πηγή έλεγε ότι εξαιρέθηκαν τα μικρά επιχειρηματικά και των μικρομεσαίων, πηγές των Θεσμών ξεκαθάρισαν ότι οι δανειστές πιέζουν να μην υπάρχει διαχωρισμός και να «μπουν» και καταναλωτικά- στεγαστικά σε πορεία πώλησης προς τα distress funds, μαζί με τα μεγάλα επιχειρηματικά. Σημειωτέον, το ύψος των « κόκκινων» δανείων φτάνει τα 107 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 35 δισ αφορούν σε νοικοκυριά.

Ακριβώς για να μην υπάρξουν αυτές οι κοινωνικές αδικίες οφείλουν οι κατά τόπους δημοτικές αρχές της χώρας να λάβουν άμεσα τα μέτρα τους. Δεν χρειάζεται κόπος αλλά τρόπος.

Για να επιτευχθεί αυτό μπορούν οι Δήμαρχοι να συστήσουν μια εταιρεία κοινωφελή ειδικού σκοπού, αντί λοιπόν να χτυπάνε τα funds τα ακίνητα να έρχονται σε επαφή οι δημότες με αυτή την εταιρεία και σε κοινή συναίνεση να χτυπάεi το ακίνητο ο Δήμος και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης να δίνει τα χρήματα στο Δήμο και να λαμβάνει πίσω το ακίνητό του ή να δίνει το ποσό της δημοπράτησης εξ αρχής στην εν λόγω εταιρεία και αυτοί να χτυπάνε το ακίνητό του αντ’ αυτού.

Εκεί λοιπόν που θα πάνε τα funds να πάρουν (αγοράσουν) τα κόκκινα δάνεια (ιδίως της Α’ κατοικίες) με το 10% ή 20% αυτό το ποσό να το καταβάλλει οι δανειολήπτης στο Δήμο για να πάρει πίσω την περιουσία του. Δεν νομίζω ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους δανειολήπτες. Θα είναι άξιος της μοίρας του όποιος δεν προτρέξει σε αυτή τη διαδικασία. Βέβαια οι τράπεζες έχουν στην δικαιοδοσία τους το που θα δώσουν τα δάνεια. Θα είναι όμως δύσκολο να τα δώσουν σε ξένα funds και να αγνοήσουν τις αντίστοιχες εταιρείες των τοπικών αρχόντων που θα είναι με τις ίδιες σχεδόν προδιαγραφές με αυτά.

Αντί δηλ. να αγοράζουν τα funds και να πλειστηριάζουν ή να πωλούν με πολύ ψηλότερο τίμημα τα σπίτια του κοσμάκη να τα παίρνει οι Δήμοι με αντίστοιχες των funds δημοτικές εταιρείες αφού οι δανειολήπτες καταβάλλουν στο Δήμο το χαμηλό τίμημα του 10% ή 20%.

Αυτή είναι μια ιδέα στα πλαίσια της οποίας, οι εκάστοτε δημοτικές αρχές να βρίσκονται στο πλευρό των δημοτών τους και να συμβάλουν έτσι ώστε να μη βρεθούν οι άνθρωποι αυτοί χωρίς ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους.

Για να συμβεί αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πολιτική βούληση που θα έχει ο εκάστοτε δήμαρχος για να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ίσως ήρθε η ώρα που η δημοτική αρχή να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο έχοντας λόγο απέναντι στην κεντρική εξουσία.

 

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Ηλίας ΑσπρούκοςEmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά

Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας από πατέρα βέρο Aιγιώτη και από μητέρα παλιάς οικογένειας της Ακράτας (Κουμπή).

Είναι παντρεμένος με την Μεταφράστρια – Διερμηνέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και Ιστορικό Τέχνης Δέσποινα Φ. Γρηγοριάδου από την Θεσσαλονίκη.

Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό International Master of Business Administration (Liverpool Hope University). Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Παπαδόπουλο, Οικονομολόγο με Master of Business Administration.

Η Χριστίνα είναι στέλεχος στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και εκδότρια του εφημεριδοπεριοδικού «Νέοι Καιροί εν Αιγίω». Έχει δύο κόρες, την Μαριάννα και την Ηλιάνα που γεννήθηκαν το 2007 και το 2013 αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη.

Υπηρέτησε στην Αεροπορία και έγινε επάξια Έφεδρος Ανθυποσμηναγός, αποφοιτήσας 2ος από τη ΣΕΑΠ Ηρακλείου, κι ας ήταν Αεροπόρος.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Προϊστάμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ με υπευθυνότητα το Πράσινο Λεκανοπεδίου Αττικής με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας και παράλληλα του είχε ανατεθεί ο συντονισμός των μεγάλων έργων πρασίνου πανελλαδικά και η στερέωση των πρανών των Εθνικών δρόμων από τις διαβρώσεις.

Υπηρέτησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ επί 35 χρόνια.

Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Δημοσίων Έργων ως και Ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διετέλεσε Κοσμήτωρ του ROTTARY CLUB Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Εκλέχθηκε για 14η συνεχή φορά πανελλαδικά με συντριπτική πλειοψηφία στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Υπήρξε ο μακροβιότερος αιρετός εκπρόσωπος στο Ανώτατο Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο σε όλα τα Υπουργεία από συστάσεως του θεσμού αυτού.

Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ΕΚΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από μακροχρόνια θητεία στη θέση του προέδρου. Του απενεμήθηκε από τις Οργανώσεις αυτές τιμητική διάκριση – πλακέττα για το πολύπλευρο έργο του.

Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δευτεροβαθμίου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, Γενικός Γραμματέας της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος στην Εκτελεστική της ΔΑΚΕ Δ.Τ. πανελλαδικά, Ενεργό Μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ)

Διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού της ΝΔ (τιμής ένεκεν).

Υπήρξε Απόφοιτος Σχολής Στελεχών ΝΔ.

Υπήρξε Μέλος Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ο.Κ.Ε.)της ΝΔ στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1982.

Είναι ο Μελετητής και Επιβλέπων του περιβάλλοντα χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλογρέζας.

Είναι ο Συντάκτης προδιαγραφών & ανάλυσης τιμών εργασιών περιβάλλοντος.

Έχει εκτελέσει οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα σε πληγείσες περιβαλλοντικά περιοχές, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και επαρχιακό τύπο.

Διετέλεσε Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ με απόφαση του Προέδρου.

Έχει διακρίσεις από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τις μελέτες πρασίνου – περιβάλλοντος και στερεώσεις πρανών.

Τέθηκε επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για το Περιβάλλον στην Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Ελλάδας και χωρών της ΕΟΚ.

Έχει δώσει συνεντεύξεις για το περιβάλλον σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και επαρχιακών καναλιών και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο, καθώς και σε έγκριτα περιοδικά.

Διαβάστε περισσότερα στο προσωπικό του ιστότοπο http://www.asproucos.gr


Εκτύπωση

Συνεργάτες

Δήμος Αιγιαλείας Ραδιοσυχνότητα ΔΗΚΕΠΑ
Αίγιο-Αιγιάλεια Λιμενικό Ταμείο Αιγίου Classy & Fabulous Aigiorama.gr, τα πάντα για την Αιγιάλεια
                    

Έντυπος και Ηλεκτρονικός Τύπος