ΔΩΡΑ ΚΟΥΒΕΛΗ: Το Ημερολόγιό μου (συνέχεια)

Από 20 Ιουλίου έως 15 Αυγούστου 1941

 

Κυριακή 20 Ιουλίου 1941

Ενώ έως τώρα είχαμε ερημιές,  τώρα άρχισαν και έρχονται,  σήμερα ήλθαν αρκετοί.

Η γραμμή «Στάλιν» έσπασε από προχθές αλλά εκόστισε πολύ εις τους Γερμανούς διότι οι Ρώσοι πολεμούν ακόμα και αι γυναίκες, οι Γερμανοί έπιασαν ένα τάγμα γυναικών.

Εμάθαμε ότι ο ραδιοσταθμός του Λονδίνου είπεν ότι 5 πλοία φορτηγά ελληνικά τα εφόρτωσαν οι Γερμανοί τανκς και πολεμοφόδια, έβαλαν μέσα και μερικούς στρατιώτας και έφυγαν για το Ρωσικόν μέτωπον, αλλά τα πληρώματα έδεσαν τους στρατιώτας και εγύρισαν για την Αλεξάνδρεια και τα έδωσαν εις τους ΄Αγγλους.

Ο Βασιλέας μας έγινε αυτοκράτωρ εις την Σομαλία, την οποία μας παρεχώρησε η Αγγλία και Κύπρο.  Η κυβέρνησις της Ιαπωνίας παρητήθη και ως φαίνεται η Ιαπωνία συνεννοείται με την Αγγλία, ενώ έχουν προ πολλού κάμει συμμαχία με τους Γερμανούς.

 


 

Σάββατο 26 Ιουλίου 1941

Σήμερα είναι η εορτή της Αγίας Παρασκευής.  Εφέτος έχομε την ατυχία να μην έχομε παπάν εδώ.  Αλλά σήμερα ήλθε της Περιστέρας ο παπάς κι έτσι δεν εμείναμε αλειτούργητοι.  Αύριο είναι του Αγίου Παντελεήμονος, μπορεί να πάμε.

Χθες εμάθαμε ότι η Ιαπωνία εζήτησε από Γαλλίαν να της δώσει την Ινδοκίνα, αυτό βέβαια έγινε μετά της θελήσεως της Αγγλίας και Αμερικής.

Την νύκτα επήγαν στην Ακράτα την νεκρήν μητέρα των αδελφών Χριστοπούλων, η οποία απέθανε χθες απόγευμα.

Από το τηλέφωνο εμάθαμε ότι απέθανε στην Ακράτα ο

κ. Μεντρενίκος του οποίου η κηδε