Συντάχθηκε από Νέοι Καιροί εν Αιγίω
Γράφει: ο Μιχάλης Καρβέλας,
Χημικός
Αγαπητοί αναγνώστες,
Όλοι μας πλέον γνωρίζουμε ότι το εμβληματικό τοπικό μας προϊόν, η κορινθιακή σταφίδα, έχει α) καθιερωθεί ύστερα από σχετικές μελέτες, σε όλο τον κόσμο ως υπερτροφή (superfood) και β) έχει εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Για να υπάρχει η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας και να συνεχίσει να προσφέρει τα ευεργετικά οφέλη της στην κοινωνία, τον τόπο και τη χώρα μας, χρειάζεται η άμεση (ει δυνατόν χθες!) εφαρμογή επιδοτούμενου προγράμματος αναμπέλωσης (αναδιάρθρωσης – φύτευσης νέων καλλιεργειών) για την κορινθιακή σταφίδα, με επιχορήγηση κατ’ ελάχιστο ανάλογη αυτής των οινοποιήσιμων αμπελιών, όπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο, από 8/12/2018 άρθρο μας.
H τελευταία αναμπέλωση στην κορινθιακή σταφίδα είχε γίνει γύρω στο 2000, αρκετά χρόνια πριν αν αναλογιστεί κανείς τη διάρκεια ζωής του αμπελιού της κορινθιακής σταφίδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αμπελώνας της να γηράσκει και να προσβάλλεται από ασθένειες, με τεράστια επίπτωση στη διαθέσιμη πρώτη ύλη κορινθιακής σταφίδας. Το παραπάνω στοιχείο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για εξαγωγές, που οδηγεί εκ των πραγμάτων στην αδυναμία κάλυψης αυτής της ζήτησης λόγω της μειούμενης παραγωγής κορινθιακής σταφίδας.
Πριν από λίγα χρόνια η σταφίδα ήταν γύρω στα 144.000 στρέμματα, σήμερα δε υπολογίζεται να είναι κάτω από 100.000 στρέμματα, μπορεί όμως και λιγότερα και σίγουρα διαρκώς μειούμενα. Αυτό γιατί σε περιοχές που καλλιεργείται η κορινθιακή σταφίδα και διαθέτουν επίπεδα εδάφη (Ηλεία, Μεσσηνία κ.α), οι παραγωγοί μην μπορώντας να αντέξουν το κόστος της ανανέωσης των φυτειών κορινθιακής σταφίδας, προχωρούν σε αντικατάστασή τους με ελαιώνες. Επειδή όπως για να ξεκινήσει η παραγωγή ελαιοκάρπου χρειάζονται τουλάχιστον 5 έτη, σε πολλές των περιπτώσεων ο ελαιώνας συνυπάρχει με τη σταφιδοφυτεία που θα κοπεί όμως όταν ο ελαιώνας θα αρχίσει να παράγει.
Στην Αιγιάλεια λόγω των πλαγιών και των επικλινών εδαφών, είναι πιο δύσκολη η αντικατάσταση της κορινθιακής σταφίδας με άλλες καλλιέργειες και για αυτό είναι σαφώς μικρότερη η μείωση των στρεμμάτων της. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι αγρότες αναλαμβάνουν μόνοι τους το κόστος αναμπέλωσης της κορινθιακής και πρέπει να περιμένουν ως 5 χρόνια για να πάρουν καρπό!
Η πολιτεία προς το παρόν «κωφεύει» στο δίκαιο αίτημα των παραγωγών και των συνεταιρισμών, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση και δεν μπορούν να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν προχωρά η αναμπέλωση της κορινθιακής σταφίδας, ενός άκρως εξαγώγιμου προϊόντος το οποίο εισέφερε και εισφέρει και μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα προς όφελος της εθνικής οικονομίας.
Καμπανάκι κινδύνου λοιπόν για την άμεση εφαρμογή επιδοτούμενου προγράμματος αναμπέλωσης (αναδιάρθρωσης – φύτευσης νέων καλλιεργειών) για την κορινθιακή σταφίδα, με επιχορήγηση κατ’ ελάχιστο ανάλογη αυτής των οινοποιήσιμων αμπελιών!
Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου:
Ο Μιχάλης Καρβέλας κατάγεται από οικογένεια καλλιεργητών αγροτικών προϊόντων. Σπούδασε Χημικός M.Sc. στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε Μ.Β.Α. από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια του οποίου εκπόνησε Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία στο Marketing της κορινθιακής σταφίδας. Εργάζεται ως Χημικός και μετέχει σε ειδικά προγράμματα για την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων της κορινθιακής (μαύρης) σταφίδας.
Είναι θερμός υποστηρικτής των ποιοτικών Ελληνικών προϊόντων και επέλεξε συνειδητά την παρούσα περίοδο της οικονομικής κρίσης να μη μεταναστεύσει αναζητώντας καλύτερες συνθήκες αλλά να παραμείνει στην Ελλάδα, δίνοντας τη μάχη εντός των τειχών από το μετερίζι που του αναλογεί!
Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:neoikairoienaigio@gmail.com