Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

Ογδόντα πέντε (85.-) εξαίρετοι πίνακες της Νεοελληνικής Ζωγραφικής παρουσιάζονται στην έκθεση, με σκοπό να προβάλουν την εικόνα της γυναίκας στους δύο αιώνες του ελεύθερου εθνικού μας βίου.

Η έκθεση αυτή δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει τις μεταμορφώσεις της εικόνας της Ελληνίδας, μέσα από αντιπροσωπευτικές προσωπογραφίες, ηθογραφικές και οριενταλιστικές σκηνές, συμβολισμούς, αλληγορίες και πίνακες σύγχρονων ζωγράφων. Έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων υψώνουν έναν ύμνο στη γυναίκα, ενώ παράλληλα μας μιλούν έμμεσα για τη θέση της μέσα στην Ελληνική Κοινωνία.

Η γοητευτική αυτή θεματική έκθεση μας επιτρέπει επίσης να παρακολουθήσουμε την πολύπλευρη εικόνα των αισθητικών τάσεων και τις διαφορετικές εικαστικές αφετηρίες των δημιουργών.

Όλα τα έργα προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, με μια μικρή, αλλά φωτεινή συμπλήρωση από τις συλλογές του Σωτήρη Φέλιου, Μάκη Μάτσα, Φωτεινή Τριανταφύλλη, Πίτερ και Στέλλας Κατσίχτη και του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη.

Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος με χαιρετισμό του Βασίλη Θεοχαράκη και κείμενα της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης
κ. Λαμπράκη Πλάκα, και της επιμελήτριας της έκθεσης κ. Λαμπρινής Καρακούρτη- Ορφανοπούλου

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΟ Φωβισμός
Επόμενο άρθροΜε επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και ζωγραφικής «Συνειδητό Όνειρο»