Συντάχθηκε από Ηλίας Ασπρούκος

Καταποντίζεται η δημοτικότητα του Ερντογάν.

Την κατιούσα, μαζί με την τουρκική οικονομία φαίνεται πώς έχει πάρει και η δημοτικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, ελάχιστες μάλιστα εβδομάδες μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή του και την ανάδειξή του ως αδιαμφισβήτητου “σουλτάνου”.

Μόλις τρεις μήνες μετά το θρίαμβό του στις εκλογές, το ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνουν απογοητευμένοι από το έργο του Τούρκου προέδρου ανέρχεται πλέον στο 46,7% (από 38,2%). Ικανοποιημένο δηλώνει αντίθετα το 44.5% (από 51,1%) στην ίδια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metropoll, που δημοσιεύει η Cumhuriyet.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η δημοφιλία του Ερντογάν συνήθως αυξανόταν σε περιόδους κρίσεων (έφθασε το 67,6% μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016) κάτι που δεν συμβαίνει ωστόσο, αυτή τη φορά, καθώς οι απλοί Τούρκοι και κυρίως τα λαϊκά στρώματα, που τον στηρίζουν για χρόνια, βλέπουν πλέον το πορτοφόλι τους όλο και πιο άδειο.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι από τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού MHP του συμμάχου του «σουλτάνου», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σχεδόν δύο στους τρεις (67,6%) στηρίζουν τον Ερντογάν, από 30% τον περασμένο Μάιο. Αντίθετα συντριπτικά -όπως αναμενόταν- απορρίπτουν το έργο του οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων (92,4% του κεμαλικού CHP και 94,1% του φιλοκουρδικού HDP).

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Ηλίας Ασπρούκος Email:info@neoikairoi.gr