Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

Η ιστορία των Τρικάλων χάνεται στα βάθη των αιώνων, διότι κατοικήθηκε από το 3.000 π.Χ.

Ονομαζόταν Τρίκκη από την ομώνυμη νύμφη που ήταν κόρη του Πηνειού. Από τον 11ο αι. μ.Χ. λέγεται Τρίκαλα και προέρχεται από το «τρις καλός»!

Πολλοί επιδρομείς πέρασαν, οι Γότθοι, οι Σλάβοι, οι Βούλγαροι, οι Νορμανδοί και τέλος οι Τούρκοι!

Είναι μία πόλη που ανέδειξε πολλές φυσιογνωμίες διότι ιδρύθηκαν και πολλές σχολές σε τοπικό επίπεδο!

Επίπεδη πόλη με τον λόφο του Προφήτη Ηλία στο κέντρο, με πλατείες, άλση, ωραίους δρόμους και ο ποταμός Ληθαίος όπου στις όχθες του γεννήθηκε ο Ασκληπιός, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Οι όχθες του είναι (ανάλογα με την εποχή) άλλοτε με γυμνά πανύψηλα δέντρα και άλλοτε είναι καταπράσινες.

Υπάρχουν πολλές γέφυρες που συνδέουν τις δύο όχθες, η κεντρική όμως γέφυρα που κατασκευάστηκε το 1886 έχει πεζοδρομηθεί.   

Το Κάστρο που οι ντόπιοι το λένε Φρούριο (όπως και στη Λάρισα) είναι το πιο αξιοθέατο και σημείο αναφοράς. Η πόλη έχει τριπλή περιτείχιση. Στο τρίτο διάζωμα της περιτείχισης δεσπόζει το θαυμάσιο πανύψηλο ρολόι που φαίνεται από παντού. Επίσης υπάρχει και ένα υπαίθριο θεατράκι όπου το καλοκαίρι γίνονται εξαιρετικές εκδηλώσεις. Από το Φρούριο μπορούμε να δούμε όλη τη πόλη και τον Θεσσαλικό κάμπο ή να απολαύσουμε τον καφέ μας.

Το Βαρούσι βρίσκεται ακριβώς κάτω από το φρούριο και παλαιότερα ήταν η αρχοντική πλευρά (γειτονιά) της πόλης.

Τα πολύ γραφικά σοκάκια της πόλης είναι γνωστά ως «Στενά του Σακαφλιά» από το τραγούδι του Τσιτσάνη.

Όλη αυτή η συνοικία με το εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέα.

Η πρώην λαχαναγορά ανακαινίστηκε και τώρα υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες και μπαράκια.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται τα ερείπια του περίφημου Ασκληπιείου. Εκεί λατρευόταν ο Ασκληπιός, ο γιατρός της αρχαιότητας που μάζευε τα βότανά του από το βουνό του Κόζιακα.

Οι ανασκαφές ανέδειξαν ένα μέρος από το Ασκληπιείο.

Νότια της πόλης έχουμε το Κουρσούμ Τζαμί έργο του Σινάν Πασά. Είναι ένα μνημείο καθαρά ανατολικής Τέχνης και Αρχιτεκτονικής με μολυβοσκέπαστο θόλο (Kursum=μολυβένιος). Το μνημείο έχει τέλεια ακουστική και είναι έργο προστατευόμενο από την UNESCO.

Δεν πρέπει επίσης να παραλείψουμε να επισκεφθούμε τον Μύλο Ματσόπουλου, όπου ήταν το πρώτο μακαρονοποιείο και αλευροποιείο της Ελλάδος. Θεωρείται βιομηχανικό Μνημείο, έχει συντηρηθεί, λειτουργεί σαν πολιτιστικό κέντρο και εκεί στεγάζεται ο θερινός και χειμερινός κινηματογράφος, καθώς και το Δημοτικό Θέατρο.

Ο Ζωολογικός κήπος φιλοξενεί πολλά είδη ζώων και εύλογα γίνεται πόλος έλξης.

Πολλοί είναι αυτοί που χαρακτήρισαν τα Τρίκαλα, σαν την ομορφότερη πόλη που δεν έχει θάλασσα, διότι συνδυάζει τις ανέσεις μιας μοντέρνας πόλης και την ομορφιά της ζωής στη φύση.

Ας εξετάσουμε όμως και την ορεινή πλευρά του τύπου, αν και παλαιότερα σας έγραψα ένα οδοιπορικό στο Περτούλι. Έξω από τη πόλη σε υψόμετρο 1.200 με 1.300 μ. θα μείνει άφωνος κανείς…. από την άγρια ομορφιά της φύσης, και το πράσινο του έλατου. Η περιοχή εύλογα χαρακτηρίζεται ως Ελβετία της Ελλάδος, διότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις Ελβετικές Άλπεις.

Πρώτος σταθμός της διαδρομής αυτής είναι η όμορφη κωμόπολη Πύλη στους πρόποδες της Πίνδου.

Δύο αντικριστά βουνά, ο Κόζιακας και ο Ίτανος διαχωρίζονται από τον Πορταϊκό ποταμό και σχηματίζουν μία φυσική πύλη, απ’ όπου λέγεται και η κωμόπολη. Παλιά ήταν γνωστή σαν Πόρτα και Πόρτα Παζάρ.

Βρισκόμαστε σ’ ένα πανέμορφο περιβάλλον, που είναι κέντρο σπουδαίων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων και γεφυριών διαφορετικής τεχνικής (πέτρινα, τοξωτά, μπετόν και κρεμαστά). Η λίθινη γέφυρα του Πορταϊκού χτίστηκε το 1514 μ. Χ. και εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ.

Ο Βυζαντινός ναός της Πόρτα-Παναγιάς χτίστηκε 1283 μ.Χ.

Ο ναός είναι με τρίκλητη, βασιλική, θολωτή, από τα λίγα σωζόμενα δείγματα αυτού του ρυθμού στην Ελλάδα. Είναι χτισμένος πάνω σε αρχαίο ναό της Αθηνάς και έχει ωραίες τοιχογραφίες και μοναδικά ψηφιδωτά, όπως οι πολύχρωμες ψηφιδωτές εικόνες του Χριστού και της Θεοτόκου Βρεφοκρατούσας.

Στη Πόρτα-Παναγιά γεννήθηκε ο Μητροπολίτης Λάρισας Βησσαρίων Β’ που ανακηρύχτηκε Άγιος και Πολιούχος της Καλαμπάκας, των Τρικάλων και της Πύλης. Παλιά ήταν πολύ εύπορο μοναστήρι με 365 κελιά και πλούσια βιβλιοθήκη και σήμερα λειτουργεί ως άβατο με ελάχιστους μοναχούς που φυλάγουν τα κειμήλια του Αγίου, τη διαθήκη με την υπογραφή του, το ραβδί, τα άμφιά του και την Αγία Κάρα Του!

Ανηφορίζοντας φθάνουμε στην όμορφη Ελάτη (950 μ. υψόμετρο), είναι ολόιδιο Ελβετικό χωριό και αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Μέχρι το 1955 ονομαζόταν Τύρνα, λέξη σλαβόφωνη που σημαίνει «μέρος με αγκάθια». Μετονομάστηκε σε Ελάτη καθώς είναι χωμένη μέσα στα έλατα. Και έχει δροσερό και υγιεινό κλίμα το καλοκαίρι.

Από την Ελάτη ακολουθώντας τον οδικό άξονα Τρικάλων- Άρτας, με κατεύθυνση προς το Νεραϊδοχώρι, διασχίζοντας τα υπέροχα λιβάδια, βρισκόμαστε σε μια ανείπωτη ομορφιά με αναλλοίωτη με άγρια χλωρίδα και πανίδα, πυκνά δάση από έλατα, πεύκα, οξιές και βελανιδιές.

Η περιοχή ενδείκνυται για παιχνίδια στο χιόνι, σκι στο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, ορειβασία, τοξοβολία, πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία και πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς!

Ο επόμενος σταθμός είναι το Περτούλι, χτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά του βουνού Φούρκα!

Έχει πολύ πυκνή βλάστηση, καταπράσινα λιβάδια, αγριολούλουδα, χείμαρρο, υδρόβια φυτά. Το Περτούλι έχει γραφικά πέτρινα αρχοντικά και σπίτια με κόκκινες και πέτρινες στέγες.

Το χωριό καταστράφηκε από τους Αρβανίτες και τους Γερμανούς και ξαναχτίστηκε μετά την απελευθέρωση, δημιουργήθηκε δε εργοστάσιο ξυλείας.

Το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου λειτουργεί στη θέση Λιβάδια. Έχει όλες τις ανέσεις από τελεφερίκ, μέχρι σαλέ και ωραίες ταβέρνες.

Ένας ακόμα παράγοντας που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη είναι το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου που θεωρείται το πιο καλοδιατηρημένο ελατόδασος στην Ελλάδα. Τα ζαρκάδια, τα ελάφια, οι αρκούδες και κάθε είδους πτηνό… φθάνουν  μέχρι το χωριό.

Το Πανεπιστημιακό δάσος ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εκεί κάνουν τη πρακτική τους εξάσκηση οι Δασολόγοι- Περιβαλλοντολόγοι.

Προσωπικά το χωριό αυτό το αγαπώ πολύ. Ίσως γιατί πήγαμε πολλές φορές, πιστεύω όμως πως περισσότερο μετρά για μένα ότι στο Περτούλι… έμεινα έγκυος στη κόρη μου Χριστίνα!

Αξίζει να επισκεφτείτε τα Τρίκαλα και να φθάσετε μέχρι το Περτούλι! Είναι μία εκδρομή φανταστική!

Έχετε την Αγάπη μου 

Δ. Γ.

Φωτογραφίες : 1) wikimapia, 2) trikkipress, 3)trikaladay, 4)trikalnews, 5)tresor holtels & resorts, 6)Βυζαντινών Ιστορικά Blogger, 7)Ladylike

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:dgrigoriadou@neoikairoi.gr

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.


Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.

-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».

-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.

-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).

-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.

-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.

-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.

-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.

-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.

-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.

-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.

-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).

-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!

-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS (University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.

-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.

-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.

-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.