Γράφει: η Δέσποινα Γρηγοριάδου
Με την ευκαιρία του 37ου Πανελληνίου περάσματα στο Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ορειβασίας –Χιονοδρομίας- Αναρρίχησης Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων.
Οι φετινές εκδηλώσεις αναφέρονταν στο Παγκόσμιο έτος βιώσιμου και αειφόρου τουρισμού δηλαδή το 2017, στην επιβίωση του Οδοντωτού Διακοπτού-Καλαβρύτων και στην 98η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού πληθυσμού.
Βεβαίως αναφέρθηκαν και στη ζωή και το έργο του ορειβάτη Κωστή Τζιβελέκα.
Η παρουσία του κυρίου Χαρίλαου Ερμείδη, προέδρου, διοργανωτή του Συλλόγου και του Δήμου Καλαβρύτων ήσαν καταλυτικές για αυτές τις εκδηλώσεις.
Οι εκδηλώσεις είχαν απόλυτη επιτυχία, κάτι βεβαίως που ήταν αναμενόμενο!
Η πόλη των Καλαβρύτων είναι πανέμορφη και κρίνω σκόπιμο πως δεν θα’ταν απαραίτητο αυτή τη φορά… η ταπεινότητά μου να σας προτείνει πού θα πάτε και τι θα δείτε και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό!
Ο λόφος της θυσίας των Καλαβρυτινών είναι το βασικότερο!
Για τη διαδρομή με το τρένο από το Διακοφτό στα Καλάβρυτα (Φαράγγι Βοραϊκού) γράψαμε σε προγενέστερα τεύχη. Οφείλουμε όμως να υπενθυμίσουμε ότι ο οδοντωτός εγκαινιάστηκε το 1896 επί Τρικούπη και ήταν από τα δυσκολότερα έργα της εποχής και η μελέτη ανατέθηκε σε Γάλλους επιστήμονες.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού, ενώ οι τεχνίτες έκαναν με ξύλο και πέτρα ένα έργο που μοιάζει να το έφτιαξε η φύση από μόνη της!
Κατωτέρω παραθέτουμε τον χάρτη της ακριβής διαδρομής με τον οδοντωτό!
Το ότι πήγαμε στα όμορφα Καλάβρυτα στάθηκε αφορμή να γνωρίσω τη Ρούλα Ερμείδη, που κυριολεκτικά μας… ανέβασε το σάκχαρο με τα καλούδια κεράσματα της!
Καθ’ότι δε…. Κι εγώ από προσφυγική οικογένεια,… τα κεράσματα αυτά και τη φιλοξενία τα ξέρω καλά και τα εκτιμώ τω δέοντι.
Η ιστορία δεν των Ερμείδηδων είναι πραγματική… σαν παραμύθι!
Διαβάστε λοιπόν παρακάτω και επισκεφτείτε το ζαχαροπλαστείο ή το εργαστήρι, στην κεντρική οδό της 25ης Μαρτίου.
Έχετε την Αγάπη μου
Δ. Γ.
Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.
Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.
-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.
-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».
-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.
-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).
-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.
-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.
-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.
-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.
-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.
-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.
-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.
-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).
-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!
-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS(University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.
-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.
-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.
-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.