Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου
Είναι μία πανέμορφη, ξεχωριστή και αρχοντική πόλη που όσες φορές και να πας δεν τη βαριέσαι!
Ξεχωρίζει όχι τόσο γιατί 5 χρόνια ήταν η επίσημη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αλλά για τα μνημεία της και τα αξιοθέατά της!
Το σημείο αναφοράς της πόλης είναι η πλατεία του Καποδίστρια και στο πάρκο της πλατείας υπάρχει το άγαλμα του Κυβερνήτη.
Η νέα πόλη έχει πολύ φαρδείς δρόμους και καλοκτισμένες πολυκατοικίες.
Η παλιά πόλη έχει την τότε πλατεία Πλατάνου που μετονομάστηκε σε Πλατεία Συντάγματος.
Υπόψη ότι το 1843 ονομάστηκε πλατεία Λουδοβίκου (προς τιμή του πατέρα του βασιλέα Όθωνα) αλλά με την επιτυχία του Συντάγματος πήρε το τελικό της όνομα.
Σ’ ένα δε παλιό τζαμί (Αγά τζαμί) στεγάστηκε το Βουλευτήριο.
Είναι η περιοχή όπου συγκεντρώνεται η περισσότερη τουριστική κίνηση.
Σήμερα το κτίριο του Βουλευτικού έχει αναπαλαιωθεί εξαιρετικά και χρησιμεύει ως συνεδριακός χώρος. Στο ισόγειο του κτιρίου έχει στεγαστεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ναυπλίου.
Ο γνωστός γλύπτης Μιχαήλ Τόμπρος σμίλευσε σε μάρμαρο τον ανδριάντα του Καποδίστρια και το 1932 τοποθετήθηκε στη πλατεία. Το σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου είναι το Μπούρτζι που στα τουρκικά σημαίνει πύργος και κατασκευάστηκε από τους Ενετούς.
Δευτερευόντως μπορεί κανείς να πει πως είναι το Ενετικό φρούριο Παλαμήδι που κατασκευάστηκε το 1687.
Εκεί φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης για 11 μήνες… σε μια υπόγεια τρύπα.
Έχει 999 σκαλοπάτια και αμαξωτό δρόμο.
Οι περιοχές γύρω από το Παλαμήδι και την Ακροναυπλιά είναι προστατευόμενος βιότοπος Natura 2000 λόγω της αξιόλογης χλωρίδας και από πλευράς πανίδας προστατευόμενα είδη είναι οι πράσινες χελώνες, οι σαύρες του Μωριά και οι δεντρογαλιές.
Ο λόφος του Παλαμηδιού οφείλει τ’ όνομά του στον Ομηρικό ήρωα Παλαμήδη.
Αξίζει να κάνετε τη βόλτα σας στη παραλία του Ναυπλίου, να πάτε με βαρκούλα στο Μπούρτζι, να κάνετε το μπάνιο σας στην Αρβανιτιά, να δείτε τα αγάλματα του Κολοκοτρώνη και του Καποδίστρια, να πάτε στο Πολεμικό μουσείο και τέλος στο Μουσείο του Κομπολογιού. Στα τόσα τουριστικά μαγαζάκια θα βρείτε πολλά κομπολόγια χειροποίητα με ημιπολύτιμους λίθους ή κεχριμπάρι!
Επίσης μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Τίρυνθα στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, στην Εκκλησία της Παναγιάς, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, είναι απαραίτητη!
Εκείνο που προσωπικά μου έκανε εντύπωση είναι που στο δάπεδο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα έχει τα δύο Δ του Δαβίδ (δηλ. το αστέρι του Δαβίδ που είναι Ιουδαϊκό σύμβολο) δεν ήταν όμως κανείς εκεί για να ρωτήσω! Έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα έγινε η δολοφονία του Μεγάλου Κυβερνήτη Καποδίστρια και προσωπικά πιστεύω πως πραγματικοί αυτουργοί δεν ήσαν οι Μαυρομιχαλαίοι, αλλά πρωτοστάτησαν οι Άγγλοι οργανώνοντας συνομωσία, διότι δεν ήθελαν Έλληνας και νοήμων να διοικεί την Ελλάδα. Ο Δ. Κοκκινάκης ιστορικός και ερευνητής επί χρόνια μελετούσε τα αρχεία της εποχής, τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και τη δικογραφία της δίκης του Γεωργίου Μαυρομιχάλη.
Από φαγητά θα βρείτε στο Ναύπλιο υπέροχα θαλασσινά!
Οι αστακομακαρονάδες και οι γαριδομακαρονάδες δίνουν και παίρνουν!
Από Αθήνα με τον καινούργιο δρόμο είναι γύρω στα 100’ λεπτά το Ναύπλιο! Για Σαββατοκύριακο είναι υπέροχη εκδρομή!
Σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα!
Ιδιαίτερα οι ερωτευμένοι θα περάσουν ονειρεμένα!
Έχετε την Αγάπη μου
Δ. Γ.
Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.
Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.
-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.
-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».
-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.
-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).
-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.
-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.
-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.
-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.
-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.
-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.
-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.
-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).
-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!
-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS (University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.
-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.
-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.
-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα