Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

Φίλοι  μου!

Η ανάπτυξη στο Νομό Φλώρινας, η πολιτιστική ανάπτυξη άρχισε το 1893 που συνδέθηκε η πόλη της Φλώρινας σιδηροδρομικά με τη Θεσσαλονίκη.

Είναι ένας νομός που έχει από ψαροχώρια στις παραλίες της Μικρής Πρέσπας (τους Ψαράδες) και το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, μέχρι… χιονοδρομική πίστα στο Πισοδέρι.

Στη πόλη βέβαια της Φλώρινας εκείνο που αξίζει περισσότερο είναι ο Ζωολογικός κήπος.

Οπωσδήποτε όμως πρέπει να επισκεφτούμε το παραδοσιακό χωριό Νυμφαίο που είναι ωραιότατο και πλουσιότατο. Θα δούμε τα αρχοντικά του Χρυσικού, τον Ξενώνα Εντερνέ, τη Νίκειο Σχολή και το Καταφύγιο της καφέ Αρκούδας.

Στη Φλώρινα βρίσκεις αυτό που λέμε Εναλλακτικός Τουρισμός με κέντρα Πληροφόρησης, (Infopoints).

Θα αγοράσουμε υπέροχα γλυκά του κουταλιού, κόκκινες γλυκές πιπεριές και θα φάμε κυνήγι με τη ψυχή μας!

Η Φλώρινα είναι μία πόλη του χιονιού, κουκλίστικη. Ιδιαίτερα δε τον χειμώνα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Ελβετία!

Μου θυμίζει αρκετά την αγαπημένη μου Κολμάρ (Colmar) της Αλσατίας και οποιαδήποτε  ώρα πίνεις καφέ πλάι στον ποταμό Σακουλέβα που τη διασχίζει, είναι όνειρο!

Ιδιαίτερα προπολεμικά η Φλώρινα ήταν θέρετρο των Θεσσαλονικιών, έχω φωτογραφία του πατέρα μου με κοντά παντελονάκια, καλοκαίρι που παραθέριζαν!

Η όμορφη αυτή πόλη είναι κτισμένη σε υψόμετρο 687 μ. και έχει γύρω στους 18.000 κατοίκους!

Στην αρχαιότητα λεγόταν Λυγκηστίς.

Αρχικά ήταν ένα αυτόνομο Μακεδονικό κρατίδιο που το κατοικούσαν ελληνικά φύλλα Δωρικής καταγωγής και ο Φίλιππος Β’ ο Μακεδών ένωσε στο δικό του Μακεδονικό βασίλειο.

Περνούσε δε απ’ εκεί η Εγνατία Ρωμαϊκή οδός.

Επί Τουρκοκρατίας οι περισσότεροι κάτοικοι ήσαν Μουσουλμάνοι, αλλά έγινε εμπορικό κέντρο.

Ο Αγαθάγγελος Νεομάρτυς μαρτύρησε στο Μοναστήρι, ο δε σημαντικότερος αγωνιστής του 1821 ήταν ο Αγγελίνας.

Οι αδελφοί Νεδέλκοι ήσαν μέλη της Φιλικής Εταιρείας, Εκδηλώσεις γίνονται πολλές το καλοκαίρι και το Zoo (Ζωολογικός κήπος) λειτουργεί από το 1967 και τώρα τον Αύγουστο 2016 δόθηκε ανακαινισμένος.

Τελευταία φορά πήγαμε τον χειμώνα του 1983 και είχα τη κορούλα μου πολύ μικρή. Της έχω βγάλει φωτογραφία πλάι σ’ ένα… λιοντάρι στο κλουβί, μετά πήγαμε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και «χορτάσαμε» πανίδα… βαλσαμωμένων πελώριων πουλιών και ζώων του δάσους!

Σημαντικό έργο έκανε ο Μητροπολίτης ΑυγουστίνοςΚαντιώτης ο οποίος και στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου πραγματοποιούσε συσσίτια, χτίστηκε δε ένας μεγάλος σταυρός στη κορυφή του λόγου του Αγίου Παντελεήμωνα, που στις 27 Ιουλίου εορτάζουν τη μνήμη του, έχει αργία, διότι είναι ο προστάτης της πόλης. Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, κτίριο του 6ου αι. που επισκευάστηκε το 1998 και έχει ευρήματα από την εποχή του Χαλκού. Επίσης θα πάτε στο Λαογραφικό Μουσείο, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Υπόψη ότι η μικρή αυτή επαρχική πόλη διαθέτει 2 ΤΕΙ, Σχολή Καλών Τεχνών και Σχολή Δασκάλων του Α.Π.Θ. Ας το ακούνε οι Αιγιώτες!

Η μικρή Φλώρινα έχει ένα σωρό Μουσεία με επισκεψιμότητα και ένα σωρό σχολές που δίνουν ζωή στη πόλη. Οι Φλωρινιώτες όμως είναι δραστήριοι και… ας μη συνεχίσω! Μέχρι ποδηλατοδρόμους έφτιαξαν και είναι απόλαυση να βλέπεις στη βόλτα σου τα υπέροχα αρχιτεκτονήματα καθαρά Μακεδονικής τεχνοτροπίας με κάποια Βικτωριανά στοιχεία! Μια πόλη ωραία και πεντακάθαρη στα σύνορα! Αν πάτε, θα ξαναπάτε!

Έχετε την αγάπη μου !

Δέσποινα

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.


Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.

-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».

-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.

-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).

-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.

-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.

-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.

-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.

-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.

-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.

-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.

-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).

-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!

-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS(University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.

-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.

-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.

-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.

Προηγούμενο άρθροΜνημεία πόλεων στον Ελλαδικό χώρο! Στη Σαντορίνη
Επόμενο άρθροΑξιοθέατα και Μνημεία πόλεων στον Ελλαδικό χώρο (Τρίκαλα-Αρχαία Τρίκκη)