Συντάχθηκε από Νέοι Καιροί εν Αιγίω

6/2017                                                                                  6 η Μαρτίου 2017  

Με την άφιξη του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ.κ. Αμβροσίου στην Ιερά μας Μητρόπολη, και συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 1980, αποφασίστηκε να διεξάγεται στις περιοχές της Μητροπολιτικής περιφέρείας μας ο ΕΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ. Ένας ετήσιος ερανικός θεσμός, που ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 διεξήγετο παραμονές Χριστουγέννων στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και σε αρκετές Μητροπόλεις.

Σκοπός του Εράνου ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για τις βιοποριστικές ανάγκες ενδεών αδελφών μας εν όψει των Αγίων ημερών. Λειτουργεί, λοιπόν, πειραματικά τα Χριστούγεννα του 1980 και τα αποτελέσματά του ήταν τόσο ενθαρρυντικά, ώστε αποφασίστηκε ως θεσμός έκτοτε να λειτουργεί κάθε χρόνο.

Η πορεία του Εράνου της Αγάπης έκτοτε ήταν εντυπωσιακή. Κάθε χρόνο παρουσίαζε σημαντική αύξηση. Θετικοί παράγοντες γι’ αυτό το αποτέλεσμα ήταν ασφαλώς: α) Η εμπιστοσύνη που ενέπνευσε στους πιστούς μας, καθ’ ότι διεξάγονταν με έντιμες και διαφανείς διαδικασίες και με τη χρήση έγκυρων σφραγισμένων κουπονιών, β) τη διεξαγωγή του είχαν αναλάβει εθελοντικά ευυπόληπτα πρόσωπα με επικεφαλής τους ιερείς των ενοριών και οι οποίοι με λεπτότητα και ευγένεια επισκέπτονταν πόρτα – πόρτα τους αδελφούς μας και ζητούσαν τη συνδρομή τους, γ) η άμεση και συνεχώς αυξανόμενη πρόθυμη ανταπόκριση των αδελφών μας στον Έρανο, ακόμα και εκ του υστερήματός τους και δ) κι αυτό, βέβαια, επειδή έβλεπαν έμπρακτα τα χρήματα που διέθεταν να διανέμονται δίκαια σ’ αυτούς που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Έτσι ο Έρανος της Αγάπης, συνεχώς αυξανόμενος μπορούσε πια όχι μόνο να καλύπτει τις προσφορές προς τους εν ανάγκαις αδελφούς μας τις ημέρες των εορτών, αλλά ταυτόχρονα ενίσχυε και πολλές άλλες φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Μητροπόλεώς μας.

Αυτή όμως η περίοδος της ακμής σκόνταψε στον ύφαλο της οικονομικής κρίσεως, πού από τις αρχές του 2011 έπληξε τον τόπο μας και δημιούργησε κάμψη στα έσοδα του Εράνου, όπως και σε όλες τις άλλες κοινωνικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες τόσο της Εκκλησίας μας όσο και άλλων σχετικών φορέων.

Το συγκεντρωθέν ποσό του Εράνου της Αγάπης 2016 των 21.585,00 € αντιπροσωπεύει το σύνολο των προσφορών είτε υπό μορφή κουπονίων, είτε υπό μορφή αποδείξεων, πού εζήτησαν μερικοί επιχειρηματίες και το ποσό αυτό, με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, θα κατενεμήθη στα Ιδρύματα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως (Κελάρι της Αγάπης, Στέκι της Αγάπης) καθώς και στα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία.

Ευχαριστούμε θερμότατα εκ βάθους καρδίας το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητροπόλεώς μας δια την προσφορά από το υστέρημά τους, προκειμένου να συνδράμουν τους εν ανάγκη ενδεείς αδελφούς μας.

 ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΤο μπάχαλο της απλής αναλογικής … στις οθόνες μας !
Επόμενο άρθρο«Η αληθινή συμμετοχή μας στην εορτή των Χριστουγέννων»