Συντάχθηκε από Δώρα Κουβέλη

Από 10 Ιουνίου έως 16 Ιουλίου 1941

10η Ιουνίου Τρίτη

Δεν έγραψα τις προηγούμενες ημέρες περιμένοντας κάτι, αυτό το κάτι έγινε σήμερα,  γι’ αυτό αρχίζω να γράφω.

Λοιπόν,  το κάτι είναι το άνοιγμα των σχολείων, δεν μπορούσα να το πιστέψω πως θα αρχίσουν τα σχολεία,  έπρεπε να το ιδώ με τα μάτια μου.

Σήμερα λοιπόν σηκώθηκα πρωϊ-πρωϊ,  εφόρεσα την μαύρη ποδιά που λίγο έλειψε και θα την έτρωγε ο σκόρος, και επήγαινα πού; Στο σχολείο,  απίστευτο… έπειτα από 8 μήνες σχολείο.  Και πόση αλλαγή εις τους καθηγητάς,  στους μαθητάς και σε όλα.

Ενώ πρώτα είχαμε των Ελληνικών τον κ. Ηλιάδη,  τώρα θα έχουμε τον κ. Παναγόπουλο, ο οποίος απεσπάσθη εδώ από την Δράμα, ο κ. Ηλιάδης απεσπάσθη στας Αθήνας.  Έχουμε δε αποσπασμένους εδώ από τα μέρη της μη κυρίας Ελλάδος, από την Κρήτη ήλθε ο κ. Κανελλόπουλος και από την Ξάνθη ο κ. Φώτης. 

Εχω μια προαίσθηση ότι δεν θα πάει καλά η χρονιά μου,  αρχίσαμε Τρίτη όπως αρχίσαμε και πέρυσι,  αλλοίμονο …

Σήμερα οι ΄Αγγλοι με Γάλλους ελευθέρους πολεμούν εναντίον των Γερμανών και Γάλλων εις την Συρίαν,  οι ΄Αγγλοι προχωρούν αρκετά.  Τα αίτια ήσαν του πολέμου αυτού ότι Γερμανοί στρατιώται εμπήκαν στη Συρία κρυφά,  άλλοι με πολιτικά και άλλοι με ξένα διαβατήρια. 

12 Ιουνίου Πέμπτη

Η ημέρα πέρασε καλά, το πρωί σχολείο,  το απόγευμα διάβασμα και τίποτα άλλο, πάμε σχολείο πιά…

Από σήμερα ευρισκόμεθα υπό την Ιταλικήν κατοχήν, οι Γερμανοί φεύγουν.

Ο κ. Μουσολίνι είπεν εις τον βαρυσήμαντον λόγον του ότι θα προσπαθήσει να μας ανακουφίσει.  Το πιστεύομεν απολύτως…

21 Ιουνίου Κυριακή 

Μετά την εκκλησίαν, το πρωί, επήγα στην κηδεία του Θανάση Βελισσαρόπουλου.  Ελυπήθηκα τα κορίτσια του που έκλαιγαν απαρηγόρητα για τον χαμό του.

Τώρα έμαθα από τον μπαμπά μου ότι η Γερμανία επετέθη εναντίον της Ρωσίας.

Χθες ευχαριστήθην που έμαθα τους αρραβώνας της Ρένας Δαμασκηνού με τον Μίμη Παπαευσταθίου.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 

Προηγουμένως χαλάζι, βροχή, βροντές, αστραπές με μια λέξη χαλασμός Κυρίου… και τώρα ήλιος, πώς είναι αλήθεια το καλοκαίρι!

Η αλήθεια είναι ότι φοβήθηκα πολύ.  Τέτοια τρομακτική βροχή δεν είχα ακούσει πάλι.

Η βροχή όμως αυτή ήταν καταστρεπτική και οι ελιές έπεσαν όλες, τι ατυχία, να μην κάνουμε ούτε λάδι,  εμείς που περιμένουμε να δώσουμε λάδι και να μας δώσουν στάρι οι χωριάτες. ΄Αλλα χωριά έπαθαν τέλεια καταστροφή.

Τρίτη 23 Ιουνίου 

Μόλις είχαμε γευματίσει και ακούμε ένα αυτοκίνητο που ήρχετο.

Τρέχουμε και τι να ιδούμε;  Ιταλοί!  Πρώτη φορά μας επισκέφθησαν εδώ Ιταλοί!  Κρίμα, κι εγώ έλεγα ότι δεν θα πατήσουν την Ακράτα  Ιταλοί, όπως μας ήλθαν εδώ Γερμανοί και να που σήμερον κατέφθασαν και Ιταλοί. 

Επήγε ο Γιάγκος κοντά στο αυτοκίνητο και ήλθε και μας είπε ότι ήλθαν για λεμόνια και θα φύγουν το βράδυ.  Από το παράθυρο τους παρακολουθούσα, είχαν σταματήσει στου κ. Κανελλόπουλου.  Παιδιά είχαν μαζευτεί γύρω τους,  τους κορόϊδευαν και  για μια στιγμή εφώναξαν όλοι μαζί «αέρα»,  τότε θύμωσε ο Ιταλός, παίρνει το τουφέκι του και ρίχνει στον αέρα,  τα παιδιά εδιαλύθησαν και εκράτησαν τα τουφέκια τους κοντά.  Πόσο δειλοί είναι…

Τετάρτη 9 Ιουλίου 

Χθες επήγα στην παραλία, έκανα μπάνιο κι έπειτα επήγα στην Αιγείρα και είδα την Μπλανς, τον Χριστόφορο και το χαριτωμένο Τζώνη.

Εγυρίσαμε το βράδυ,  εκοιμηθήκαμε στην θειά Ρηνιώ και το πρωί ήλθα με την Μάρι σχολείο.  Αλλά αργήσαμε και τα παιδιά είχαν μπει μέσα,  τί αγωνία επέρασα,  αλλά έπειτα εμπήκα χωρίς να μου κάνει παρατήρησιν και τώρα τα ξέχασα,  αυτά έχει το σχολείο.

Παρασκευή 11 Ιουλίου 

Σήμερα πήγα για τελευταία φορά στο σχολείο γιατί την νύχτα φεύγω για τα  Χαλκιάνικα, τα μαθήματα όμως θα τελειώσουν την Τρίτη.

Τι γρήγορα που πέρασε ο καιρός.  ΄Ωσπου να συνηθίσουμε, τελειώσαμε. Αλλά οι διακοπές μας θα είναι μόνο 11/2 μήνα,  την πρώτη Σεπτεμβρίου θα είμαι (συν Θεώ) πάλι εδώ.

Η Συρία εζήτησε από τους ΄Αγγλους ανακωχή.  Οι Γερμανοί αφού προχώρησαν αρκετά, έχουν φθάσει στην γραμμή «Στάλιν».  Οι Ρώσοι ανθίστανται γενναιότατα και έχουν προξενήσει πολλάς καταστροφάς στους Γερμανούς.  ΄Οταν υποχωρούν οι Ρώσοι, τα καίνε όλα.  Οι ΄Αγγλοι βομβαρδίζουν ανηλεώς την Γερμανία και η Ρωσία την Ρουμανίαν.

Σάββατο 12 Ιουλίου 1941 

Εφθάσαμε έπειτα από 6 ώρες δρόμο.  Είμαι ευχαριστημένη, εδώ είναι μια ησυχία μαγευτική, ευχαριστούμαι όταν σκέπτομαι ότι οι συμμαθηταί μου είναι κλεισμένοι στην τάξη, ενώ εγώ αναπνέω τον καθαρό αέρα του Χελμού.

Τετάρτη 16 Ιουλίου 1941

Είναι βέβαια ωραία εδώ αλλά που δεν μαθαίνουμε τα νέα και όλο διαδόσεις, ότι οι ΄Αγγλοι πήραν την Κρήτη, οι Ρουμάνοι εσυνθηκολόγησαν κι άλλες.

Το βέβαιον είναι ότι οι Γερμανοί,  παρά τας λυσσώδεις επιθέσεις που κάμνουν, δεν κατώρθωσαν να σπάσουν την Γραμμή «Στάλιν», ότι οι ΄Αγγλοι κάμνουν μεγάλες επιθέσεις κατά των Γερμανών και Ιταλών στο Τομπρούκ.  Ο κ. Τσώρτσιλ είπεν ότι αργότερα και η γερμανική επαρχία (δηλ. η Ιταλία) θα δοκιμάσει τας αεροπορικάς του επιθέσεις.

Οι Αμερικανοί στρατιώται αποβιβάσθησαν στην Ισλανδία,  περίπου 80 χλμ. και τώρα αποβιβάζονται εις την βόρειο Ιρλανδία και εις Σκωτία για να βοηθήσει την Αγγλία εις την μάχη του Ατλαντικού.

Οι ΄Αγγλοι από τα χθες ήρχισαν βομβαρδισμούς, εβομβάρδισαν το λιμάνι των Πατρών, το Τατόϊ,  τον Πειραιά και Κόρινθο και εξακολουθούν και σήμερα.  Εμείς εδώ ακούμε τα αεροπλάνα που περνούν κάθε τόσο.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΠαπαντωνοπούλου Τζώρτζια
Επόμενο άρθροΒασίλης Χριστόπουλος