Συντάχθηκε από Αντώνης Βλαχοδήμος

Σε αυτό το καλοκαιρινό τεύχος οι “Νέοι Καιροί” παρουσιάζουν τον Ελαιώνα, μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες και ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Αιγιάλειας, που προσελκύει κάθε χρόνο αναρίθμητους επισκέπτες, παραθεριστές και φυσιολάτρες.

Τοποθεσία
Το χωριό βρίσκεται ανάμεσα στα Νικολέϊκα και στο Διακοπτό. Από την πλευρά του Διακοπτού, χωρίζεται παραλιακά από τον ποταμό, οι εκβολές του οποίου αποτελούν φυσικό όριο μεταξύ των δύο χωριών. Τα χωριά Ελίκη, Ριζόμυλος, Νικολέϊκα, Διακοπτό, Πούντα επικοινωνούν μέσω της ΠΕΟ Πατρών Αθηνών με κάθετους δρόμους να οδηγούν στις αντίστοιχες παραλίες. Τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Ελαιώνας συνδεόταν με το Διακοπτό με έργο που κατασκεύαζε η εκάστοτε δημοτική αρχή πάνω στις εκβολές του ποταμού. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα μαζί με την άνοδο της στάθμης του υδάτινου στοιχείου, κατέστρεψαν μεγάλα τμήματα του παραλιακού δρόμου, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατη η επικοινωνία των δύο χωριών μέσω της παραλίας.

Ονομασία
Η σύγχρονη ονομασία του χωριού είναι Ελαιώνας και οφείλεται κατά πολλούς στη σημαντικότερη καλλιέργεια της περιοχής, την ελιά. Η παλιά ονομασία ήταν Τρυπιά. Οι ντόπιοι και οι ξένοι επισκέπτες χρησιμοποιούν και τα δύο τοπωνύμια.

Περιγραφή
Το χωριό έχει ιδιαίτερη δόμηση. Τα πεντακάθαρα σπίτια με τους πανέμορφους κήπους και τα ολάνθιστα μπαλκόνια, βρίσκονται κτισμένα κατά μήκος ενός στενού δρόμου που συνδέει την ΠΕΟ με την παραλία Ελαιώνα. Έτσι, δίνεται η αίσθηση νησιωτικής ρυμοτομίας. Κατά μήκος αυτού του στενού δρόμου, εκτείνονται κάθετοι και παράλληλοι δρόμοι που δημιουργούν το χωροταξικό σχεδίασμά του χωριού. Ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία υπάρχουν και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις οργάνωσης, καθαριότητας και ομορφιάς, αποτελώντας εγγύηση για άψογη φιλοξενία και απόλαυση με προσιτό κόστος, δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Στην παραλία, για τους νεώτερους αλλά και για όσους έχουν ως φιλοσοφία το χύμα στυλ στις διακοπές τους υπάρχει οργανωμένο κάμπινγκ μέσα σε ένα καταπράσινο, πανέμορφο τοπίο.

Οι Παραλίες
Η παραλία του Ελαιώνα είναι πανέμορφη. Εκτείνεται σε μεγάλο μήκος και πλάτος ενώ καλύπτεται από ανοιχτόχρωμο βοτσαλάκι και κατά τόπους αμμουδιά. Υπάρχει ένα σύγχρονο και προσεγμένο γήπεδο Μπιτς Βόλεϊ όπου κάθε χρόνο οργανώνεται πρωτάθλημα, με τους λάτρεις του αθλήματος να βρίσκουν ανά πάσα στιγμή τρόπο εκτόνωσης και ψυχαγωγίας. Κατά μήκος όλης της παραλίας υπάρχουν καταστήματα, εστίασης σε προστατευμένο, σκιερό, δροσερό περιβάλλον με κάθε είδους εδέσματα παραδοσιακών και γκουρμέ γεύσεων. Πρωταγωνιστούν τα ολόφρεσκα ψάρια, ο αγαπημένος όλων καφές και τα μπαράκια για τη νυχτερινή διασκέδαση. Στην παραλία του χωριού παρατηρείται πολλές φορές το αδιαχώρητο αφού εκεί κλείνονται τα ραντεβού για κάθε είδους απόλαυση, από παλιούς παραθεριστές που ξανασυναντιούνται το καλοκαίρι, από ντόπιους Αιγιαλείς και πολύ κόσμο από τις γύρω περιοχές.

Εκκλησίες
Ο πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Βασίλειος. Μια πανέμορφη εκκλησία με καλοφροντισμένο εξωτερικό χώρο, που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του χωριού. Κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά προσέρχεται πλήθος κόσμου, ντόπιοι και όχι μόνο, που επιλέγουν να περάσουν την πρώτη μέρα του νέου χρόνου στον Ελαιώνα. Στην παραλία υπάρχει επίσης το μικρό εκκλησάκι του Αγ. Κων/νου που γιορτάζει στις 21 Μαΐου.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις – Σπηλιά του Ηρακλέους
Αν και ο Ελαιώνας αποτελεί κατεξοχήν τουριστικό θέρετρο, δε θα πρέπει να ξεχνάμε τη βασική ασχολία των κατοίκων, που έχει να κάνει με τα ντόπια αγροτικά προϊόντα τα οποία αποτελούν βασικό βιοποριστικό παράγοντα. Επί της εποχής του καποδιστριακού δήμου Διακοπτού, ο τότε δήμαρχος κ. Βασιλείου καθιέρωσε το φεστιβάλ “Λαδιού και Ελιάς” που διοργανώνεται στον Ελαιώνα. Πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση επιστημόνων και επαγγελματιών όπου παρουσιάζονται και ανακαλύπτονται τα ευλογημένα τοπικά προϊόντα της Αιγιαλείας. Με πρωταγωνιστή το λάδι και την ελιά, στην έκθεση παρουσιάζονται και πλήθος άλλων τοπικών προϊόντων όπως μέλι άριστης ποιότητας, τοπική σταφίδα και διάσημα τοπικά κρασιά. Τόπο επισκέψιμο αποτελεί και ο χώρος στη σπηλιά του Ηρακλέους, για τον οποίο έχει προσφέρει σημαντικό έργο η Ντόρα Κατσωνοπούλου. Αν τα οικονομικά βοηθήσουν κάποια στιγμή, υπάρχει σκέψη να δημιουργηθεί χώρος συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Αντώνης Βλαχοδήμος

Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΣυλιβαινιώτικα
Επόμενο άρθροΚαθ’ οδόν προς τον Όσιο Λεόντιο