Συντάχθηκε από Ηλίας Ασπρούκος

Κάθε φορά που βλέπω πηχυαίους τίτλους σε τοπική εφημερίδα με αναφορές στις αναπλάσεις που πρόκειται να γίνουν και θα κοστίσουν ποσά μαμούθ, ανακαλώ στη μνήμη μου τις μακέτες και τους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων μιας άλλης εποχής.  

Πράγματι αναπλάσεις στο Δήμο Αιγίου πολλές φορές, πολλές χρονιές και όλες λίγο πριν-λίγο μετά τις εκλογές. Η ουσία όμως είναι πως εκείνες οι αναπλάσεις έγιναν σε μια άλλη εποχή και κάτω από άλλες συνθήκες, τότε που τα λεφτά υπήρχαν όποτε μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για τη βιτρίνα της πόλης μας. Σήμερα στον διευρυμένο πια Δήμο Αιγιαλείας… δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε έργα βιτρίνας; Η περιβόητη ανάπλαση στην καρδιά του Αιγίου, στην πλατεία Αγίας Λαύρας που θα στοιχίσει πακτωλό χρημάτων έγινε γνωστή λίγους μήνες πριν τις εκλογές… τυχαίο ή μοιραίο; Δεν ξέρω να σας πω. Εκείνο που ξέρω είναι πως τώρα πια λεφτά δεν υπάρχουν και μάλιστα για έργα βιτρίνας και όχι ουσίας.

Κανένας δεν γνωρίζει τι είδους ανάπλαση είναι αυτή. Τι θα προσφέρει στην πόλη; Οι μακέτες που βρίσκονται; Πόσο θα στοιχίσει το έργο αυτό στην ολότητά του; Οι δημότες και οι κάτοικοι της Αιγιάλειας και του Αιγίου έχουν μαύρα μεσάνυχτα γύρω από όλο αυτό που συμβαίνει με το έργο της ανάπλασης.

Σκέπτομαι συχνά, έτσι όπως εξελίσσονται οι κατά καιρούς αναπλάσεις του Αιγίου θυμίζουν κάτι από το γεφύρι της Άρτας ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν. Κάθε νέα δημοτική αρχή κάνει και μια ανάπλαση για να δείξει έργο και να αλλάξει κάποια πλακάκια στα πεζοδρόμια.

Όποιος νοιάζεται πραγματικά για το κέντρο του Αιγίου, ας κάνει κάποια μικρά αλλά θαυματουργά βήματα να γίνει η ζωή των δημοτών και των επισκεπτών πιο λειτουργική. Καιρός να δουν τι θα κάνουμε τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων στην πλατεία. Όπου το καλοκαίρι όλη η πλατεία γίνεται ένα απέραντο ψητοπωλείο. Ας ασχοληθούν με τα αδέσποτα που σε αγέλες όλο το χειμώνα κυκλοφορούν στο κέντρο. Ας αδειάζουν πιο συχνά τους κάδους και τα καλαθάκια της πλατείας. Μικρά πράγματα που δεν στοιχίζουν χρήματα και κάνουν την καθημερινότητα πιο όμορφη.

Δεν χρειάζεται μεγάλη σκέψη, ούτε τεράστια χρηματικά ποσά για ανάπλαση, απλά μικρά καθημερινά πράγματα χρειάζονται για να γίνει η καθημερινότητα υποφερτή. Όπως λέει και κάποια διαφήμιση δεν χρειάζεται κόπος αλλά τρόπος. Άντε να δούμε πότε θα δούμε μια άσπρη μέρα σε αυτή την πόλη !

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Ηλίας Ασπρούκος Email:info@neoikairoi.gr

Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας από πατέρα βέρο Aιγιώτη και από μητέρα παλιάς οικογένειας της Ακράτας (Κουμπή).

Είναι παντρεμένος με την Μεταφράστρια – Διερμηνέα του ΥΠΕΧΩΔΕ και Ιστορικό Τέχνης Δέσποινα Φ. Γρηγοριάδου από την Θεσσαλονίκη.

Έχει μια κόρη, τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό International Master of Business Administration (Liverpool Hope University). Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Παπαδόπουλο, Οικονομολόγο με Master of Business Administration.

Η Χριστίνα είναι στέλεχος στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» του Υπουργείου ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ και εκδότρια του εφημεριδοπεριοδικού «Νέοι Καιροί εν Αιγίω». Έχει δύο κόρες, την Μαριάννα και την Ηλιάνα που γεννήθηκαν το 2007 και το 2013 αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη.

Υπηρέτησε στην Αεροπορία και έγινε επάξια Έφεδρος Ανθυποσμηναγός, αποφοιτήσας 2ος από τη ΣΕΑΠ Ηρακλείου, κι ας ήταν Αεροπόρος.

Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Προϊστάμενος στο ΥΠΕΧΩΔΕ με υπευθυνότητα το Πράσινο Λεκανοπεδίου Αττικής με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας και παράλληλα του είχε ανατεθεί ο συντονισμός των μεγάλων έργων πρασίνου πανελλαδικά και η στερέωση των πρανών των Εθνικών δρόμων από τις διαβρώσεις.

Υπηρέτησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ επί 35 χρόνια.

Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα.

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Δημοσίων Έργων ως και Ειδικός Σύμβουλός του σε θέματα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής

Διετέλεσε Διευθυντής Γραφείου του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Διετέλεσε Κοσμήτωρ του ROTTARY CLUB Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Εκλέχθηκε για 14η συνεχή φορά πανελλαδικά με συντριπτική πλειοψηφία στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Υπήρξε ο μακροβιότερος αιρετός εκπρόσωπος στο Ανώτατο Υπηρεσιακό και Πειθαρχικό Συμβούλιο σε όλα τα Υπουργεία από συστάσεως του θεσμού αυτού.

Υπήρξε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ΕΚΟ του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά από μακροχρόνια θητεία στη θέση του προέδρου. Του απενεμήθηκε από τις Οργανώσεις αυτές τιμητική διάκριση – πλακέττα για το πολύπλευρο έργο του.

Διετέλεσε ακόμα Πρόεδρος της Δευτεροβαθμίου ΔΑΚΕ Ομοσπονδίας ΥΠΕΧΩΔΕ, Γενικός Γραμματέας της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος στην Εκτελεστική της ΔΑΚΕ Δ.Τ. πανελλαδικά, Ενεργό Μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ΠΕΔΔΥ.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ)

Διετέλεσε ιδρυτής και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Μέλος της Γραμματείας Συνδικαλισμού της ΝΔ (τιμής ένεκεν).

Υπήρξε Απόφοιτος Σχολής Στελεχών ΝΔ.

Υπήρξε Μέλος Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Ο.Κ.Ε.)της ΝΔ στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1982.

Είναι ο Μελετητής και Επιβλέπων του περιβάλλοντα χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Καλογρέζας.

Είναι ο Συντάκτης προδιαγραφών & ανάλυσης τιμών εργασιών περιβάλλοντος.

Έχει εκτελέσει οδοιπορικά σε όλη την Ελλάδα σε πληγείσες περιβαλλοντικά περιοχές, τα οποία έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και επαρχιακό τύπο.

Διετέλεσε Πολιτικό Στέλεχος της ΝΔ με απόφαση του Προέδρου.

Έχει διακρίσεις από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο για τις μελέτες πρασίνου – περιβάλλοντος και στερεώσεις πρανών.

Τέθηκε επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για το Περιβάλλον στην Κοινοπραξία Δημοσιογράφων Ελλάδας και χωρών της ΕΟΚ.

Έχει δώσει συνεντεύξεις για το περιβάλλον σε τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας και επαρχιακών καναλιών και αρθρογραφεί στον ημερήσιο Αθηναϊκό και Επαρχιακό Τύπο, καθώς και σε έγκριτα περιοδικά.

Διαβάστε περισσότερα στο προσωπικό του ιστότοπο http://www.asproucos.gr

Προηγούμενο άρθροΤο Δενδρολίβανο
Επόμενο άρθροΤιμητική εκδήλωση για τον αείμνηστο Δήμαρχο Αιγίου Γεώργιο Παναγόπουλο