Την  Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014, στο «Ελληνικόν Ειδύλλιον» του κ. Ανδρέα Ντρέκη στα Σελιανίτικα, πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή εκδήλωση. Παρουσιάστηκε και παίχθηκε σαν μουσικό -θεατρικό έργο το Λιμπρέττο της Όπερας “Ελίκη Αθάνατος”,  που έχει συγγράψει  στα αρχαία Ελληνικά ο κ. Φρανς Κνάππικ, ΚαθηγητήςΦιλοσοφίας σήμερα στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Ο κ. Κνάππικ διετέλεσε παλαιότερα φοιτητής του σεμιναρίου “Αττικιστί διαλέγεσθαι και φιλοσοφείν“ το οποίο διεξάγεται ανελλιπώς τα τελευταία  23 χρόνια στον κήπο του Ελληνικού Ειδυλλίου. 

Την μουσική συνοδεία επέλεξε ο Καθηγητής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βιέννης κ. Βέρνερ Σούλτσε, ο οποίος και σκηνοθέτησε επιτυχώς την παράσταση των 5 πράξεων του έργου.

Τα χορικά μέρη του, απέδωσε στα αρχαία ελληνικά η προσκεκλημένη από το Ελληνικόν Ειδύλλιον θεατρική  ομάδα „Διθύραμβος“ 18 μαθητών του Αυστριακού ανθρωπιστικού Γυμνασίου Neustadt Βιέννης, ντυμένοι με ποδήρεις χιτώνες και στεφανωμένοι με φύλλα ελιάς.  Οι διάλογοι αποδόθηκαν από 2 συμμετέχοντες του προαναφερομένου  εκπαιδευτικού σεμιναρίου, τον κ. Θεμιστοκλή Δεμερτζόγλου και την φιλόλογο κ. Τζούλια Διαμαντοπούλου που υποδύθηκαν τους ρόλους του  Κλεάνθη και της Διοτίμας αντίστοιχα, καθώς και από βιεννέζους μαθητές. Στο τέλος της παράστασηςσύμφωνα με το σενάριο, οι χορωδοί χόρεψαν ελληνικούς χορούς για να γιορτάσουν την ανεύρεση της Αρχαίας Ελίκης από την Ελληνίδα αρχαιολόγο Ντόρα  Κατσωνοπούλου και την ομάδα της, με τον ίδιο τον Βέρνερ Σούλτσε υποδυόμενο τον Αμερικανό ερευνητή Στήβεν Σότερ και την Λίζα Μπαέρ την Ντόρα Κατσωνοπούλου.  

Η παράσταση, ως μία σπουδή  του έργου, δόθηκε ενώπιον επιλεγμένου κοινού, το οποίο  εξέφρασε με τα πλέον συγκινητικά λόγια τον ενθουσιασμό του.   Όλοι οι συντελεστές αυτού του πράγματι μοναδικού έργου παρακινήθηκαν  και συμφώνησαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε το επόμενο  έτος να παρουσιασθεί επαγγελματικά σε ευρύτερο κοινό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αυστρία. 

Πληρ. Ελληνικόν Ειδύλλιον

www.idyllion.eu

Τηλ. 26910 72488  κοιν.  6972263356

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:neoikairoienaigio@gmail.com