Συντάχθηκε από Μια κυρία καθώς πρέπει

Η Βάπτιση είναι μια Θρησκευτική τελετή, ένα μυστήριο με το οποίο αποκτούμε το χριστιανικό μας όνομα. Από ανέκαθεν δε το όνομα του παιδιού προκαλούσε έριδες μεταξύ των γονέων.
– Τα απαραίτητα πιστοποιητικά για την εκκλησία είναι η ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού και μία βεβαίωση από την εκκλησία της ενορίας μας, αν θέλουμε να βαπτίσουμε το παιδί σ’ άλλη εκκλησία.
– Τα προσκλητήρια δε τυπώνονται και στις 2 γλώσσες, αν οι γονείς δεν είναι της ίδιας εθνικότητας.
– Εμείς οι Ορθόδοξοι συνηθίζουμε συνήθως να δίνουμε μόνο ένα όνομα στο παιδί.
Αν μεν είναι αγόρι δίνουμε το όνομα του παππού από τον πατέρα για να συνεχιστεί το όνομα της οικογένειας, αν και η παράδοση αυτή εκλείπει σιγά-σιγά. Τα διπλά ονόματα ή και τα τριπλά ακόμα τα δίδουν άλλες χριστιανικές ομολογίες ( Καθολικοί, Διαμαρτυρόμενοι) και άλλες θρησκείες (μωαμεθανισμός). Οι Εβραίοι συνηθίζουν να δίνουν το όνομα ενός εκλιπόντα συγγενή ή το όνομα του πατέρα, οπότε σ’ αυτή τη περίπτωση το παιδί μαζί με το όνομά του έχει και τον τίτλο «ο νεώτερος» δηλ. Ααρών ο νεώτερος.
– Η ιδανική ηλικία είναι το παιδί να βαπτίζεται 8-10 μηνών.
– Είναι αγένεια να κοροϊδεύουμε κάποιον για το όνομά του. Ίσως κάποια κοπέλα να μην ήθελε να τη βαπτίσουν… Παγώνα, Σουλτάνα ή Παρθένα!
– Συχνά ο νονός είναι αυτός που πάντρεψε το ζευγάρι και θεωρείται ο πνευματικός πατέρας ή η πνευματική μητέρα του παιδιού και συνηθίζεται να κάνει δώρα στο παιδί, να του αγοράζει τη Πασχαλινή λαμπάδα και να το καθοδηγεί πνευματικά.
– Αν μας προτείνουν να γίνουμε νονός ή νονά του παιδιού… είναι τιμή για μας, αν όμως αντιληφθούμε πως οι λόγοι που μας επέλεξαν είναι υπολογιστικοί… αρνιόμαστε με κομψό τρόπο για να μη προσβάλουμε τους αιτούντες.
– Οι νονοί πληρώνουν τον χρυσό βαπτιστικό σταυρό και τα βαπτιστικά ρούχα. Το κόστος της εκκλησίας συνήθως το πληρώνουν οι γονείς του παιδιού.
– Οι γονείς φροντίζουν για τις προσκλήσεις, τις μπομπονιέρες και τα γλυκά.
– Στολίζουμε την κολυμπήθρα με λουλούδια και τρία κεριά.
– Το μωρό δεν χρειάζεται να’ ναι παρόν στο γεύμα που γίνεται μετά, προτείνουμε μία γρήγορη εμφάνιση του ήρωα της ημέρας.
– Ένα πολύ φροντισμένο δώρο από την πλευρά των γονιών για τον νονό ή τη νονά είναι το πιο όμορφο ευχαριστώ.
– Το νερό της βάπτισης δεν το πετάμε, το ρίχνουμε στο κήπο μας (αν έχουμε) ή στη θάλασσα.
Το δε παιδάκι το πλένουμε τη τρίτη μέρα μετά τη βάπτιση στο σπίτι των γονιών ή του νονού.
– Οι λαμπάδες της βάπτισης μένουν στην εκκλησία, ο εξωτερικός δε χώρος της εκκλησίας στολίζεται πολύ διακριτικά!

Οι παραπάνω ήσαν οι βασικοί κανόνες για το πως πρέπει να γίνεται μια βάπτιση, τα πάντα βεβαίως εξαρτώνται από το βαλάντιο του κουμπάρου και των γονιών.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:neoikairoienaigio@gmail.com