Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

Υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά για να διακριθούν κοινωνικά και να καλυτερέψουν την οικονομική τους κατάσταση, υπάρχουν όμως και άνθρωποι που έχουν αναλωθεί κυριολεκτικά προσφέροντας, αλλά ποτέ δεν υπήρξαν κυνηγοί θέσεων, αν και είχαν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στα έξοδα ενός προεκλογικού αγώνα.

Για όσους δεν γνωρίζουν διότι ή δεν ασχολούνται ή είναι… γιαλαντζί ιστορικοί,(διότι Ιστορικοί είναι οι Πτυχιούχοι του Ιστορικού –Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής και όχι οι απλοί Φιλόλογοι), πληροφοριακά θα πούμε πως η Σάμος ανακηρύχθηκε Ηγεμονία τον Δεκέμβρη του 1832 υπό την εγγύησιν των τριών προστάτιδων Δυνάμεων, Γαλλίας, Αγγλίας και Ρωσίας. Απενεμήθη δε από την Υψηλή Πύλη εσωτερική αυτονομία πλήρης και ο μόνος περιορισμός ήταν το δικαίωμα της Πύλης να διορίζει τον Πρίγκιπα (Ηγεμόνα), ο οποίος είχε και τη προεδρία της Βουλής καθώς και την εσωτερική διοίκηση της νήσου. Με τη λειψανδρία μορφωμένων που υπήρχε τότε, εύλογο ήταν να επιλεγεί Έλληνας αποδεκτός και από τις προστάτιδες δυνάμεις!

Όταν γραφεί ένα βιβλίο πολύ μεταγενέστερα για κάποια γεγονότα ή περίοδο, είναι εύλογο ο συγγραφεύς να γράψει εκ παραδρομής κάποια εντελώς αναληθή πράγματα, διότι απλά δεν τα έχει ζήσει ή οι πηγές του δεν λογίζονται και τόσο αξιόπιστες π.χ. μία αντιπολιτευτική φυλλάδα.

Είναι γνωστό ότι ο Ηγεμών Καραθεοδωρής ο οποίος θεωρείται ίσως και ο πιο αποδοτικός σε έργο Ηγεμών,… κατά τα γραφόμενα του συγγραφέα Πτίνου… ο εν λόγω Πρίγκιπας έφυγε συνοδευόμενος- και πέρα από το λιμάνι- με τις έντονες αποδοκιμασίες του λαού, ύστερα από 9 ολόκληρα χρόνια στον Ηγεμονικό Θώκο, όπου εργάστηκε με αυταπάρνηση!

Επίσης ο 12ος Ηγεμών Κωνσταντίνος Βαγιάννης θα ήτο δυνατόν να παραμείνει στην Ιστορία σαν ο καλύτερος όλων, παρά ταύτα ο ίδιος συγγραφέας γράφει πως ο Ηγεμών εξελισσόταν σε… τυραννίσκο!

Τον δε 13ο Ηγεμόνα Μιχαήλ Γρηγοριάδη, τον παρουσιάζει… ανίκανο, πνευματικά κατώτερο και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν ο μισθός του και τίποτα άλλο κι’ ας έκανε τόσα έργα!

Οφείλω για αποκατάσταση της μνήμης του να αναδημοσιεύσω από το έγκριτο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του 1902 του σύγχρονου του ιστορικού Κ.Φ. ΣΚΟΚΟΥ, βιογραφικά στοιχεία της Α.Υ. του Πρίγκηπος Μιχαήλ Γρηγοριάδη, όσον αφορά δε για το έργο Του υπάρχουν Ηγεμονικά Διατάγματα και πρακτικά συνελεύσεων στο Βουλευτήριο, στο Ιστορικό Αρχείο της Σάμου. Επίσης και ο συγγραφές Λάνδρος γράφει πολλά σε σύγγραμμα του!

Το τέλος του εν λόγω Πρίγκηπος ήταν θλιβερό!

Τη προσφορά του στον Σαμιακό λαό και τα προνόμια που έδωσε, καθώς και τη συνεργασία του με τον Θεμιστοκλή Σοφούλη για αντίσταση στο Οθωμανικό κράτος,… τα πλήρωσε όχι μόνο με τη καθαίρεσή του, αλλά πηγαίνοντας στη Μεγάλη Πύλη όπου εκλήθη,… δεν επέστρεψε στη Σάμο και η τύχη του αγνοείται!

Αντιλαμβάνεστε τι συνέβη και με ποια ποινή τιμωρήθηκε από τον Σουλτάνο και όπως μου είπε ο κ. Λάνδρος, Διευθυντής Ιστορικού Αρχείου Σάμου.. τους Πρίγκιπες τους εκτελούσαν (εστραγγάλιζαν) με χονδρό μεταξωτό κορδόνι.

Και όπως γράφει ο συγγραφέας μεταγενέστερα…

«Το ωραιότατον προς Ανατολάς, προπύργιον του μαχόμενου Έθνους» κατά τον ιστορικόν, η Σάμος που περήφανα εκράτησε υψωμένη την σημαία της Ελευθερίας στο Αιγαίο, δεν είχε την τύχη να περιληφθεί στα όρια του νεοελληνικού κράτους!».

Ας μάθουν κάποιοι όψιμοι «Άρχοντες» να μη παραφέρονται στον αέρα (υπάρχει η κασέτα), προσπαθώντας με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν τις καταβολές μιας απλής δημότισσας Αιγιάλειας που δεν έχει πρόσβαση σε τοπικά ραδιόφωνα για να απαντήσει!

Απαντά όμως τώρα, που έχει τη πλήρη βιογραφία του προγόνου της και νιώθει υπερήφανη γι’ Αυτόν!

Δέσποινα Φωκ. Γρηγοριάδου

Αρθρογραφικό υστερόγραφο:

Με το σύνταγμα του 1974 δεν υπάρχουν τίτλοι ευγενείας, όλοι είμαστε ίσοι και αυτή είναι η έννοια της Δημοκρατίας.

Το παρόν απλά γράφτηκε για Αποκατάσταση της Αλήθειας και μόνον.

Σε περίπτωση δε που θελήσουν οι Αναγνώστες, μπορούμε να αναφερθούμε και στο έργο εκάστου Πρίγκηπος, βάσει Ηγεμονικών τους Διαταγμάτων και Πρακτικών από τις Συνελεύσεις του Βουλευτηρίου, όπου στεγάζεται τώρα το Δημαρχείο Σαμίων.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:dgrigoriadou@neoikairoi.gr