Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

193- Χρόνια πέρασαν από τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας

Πέρασε η 26η Ιανουαρίου και δεν γράψαμε δύο λόγια για τους νεότερους, για τη περιβόητη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, που έλαβε χώρα πριν 193 χρόνια, δηλαδή το 1821, στη διασταύρωση Μητροπόλεως και Δεσποτοπούλων, όπου βρισκόταν το αρχοντικό του Παναγιώτη Δεσποτόπουλου.

Πριν 43 χρόνια με τη συμπλήρωση των 150 ετών, είχε τοποθετηθεί τιμητικά μία μαρμάρινη πλάκα όπου επεσήμανε το μεγάλο γεγονός στη μετέπειτα οικία Χριστοδουλίδη.

Στη Μυστική αυτή Συνέλευση πήραν μέρος Δεσπότες με πρώτο τον Π. Πατρών Γερμανό και Αχαιοί Κοτζαμπάσηδες με πρώτο τον Αιγιώτη Ανδρέα Λόντο που τους παρότρυνε.

Τον Αλέξανδρο Υψηλάντη εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δικαίος, γνωστός ως Παπαφλέσσας που ως γνωστό… 4 χρόνια μετά… σκοτώθηκε ηρωικά στο Μανιάκι.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το 1971 έγιναν Εκδηλώσεις πανελλαδικά για τα 150 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, οπότε η τότε Μυστική Συνέλευση γιορτάστηκε και στο Αίγιο με πρωτοβουλία του αείμνηστου δημάρχου μας Γεωργίου Παναγόπουλου.

Έγιναν εκδηλώσεις και η καλύτερη όλων ήταν η θεατρική παράσταση.

Τότε τυπώθηκε και το αναμνηστικό γραμματόσημο με τη Μυστική Συνέλευση.

Η Συνέλευση κράτησε μέχρι της 30 Ιανουαρίου του 1821 και για να παραπλανήσουν τους Τούρκους διέδιδαν ότι υπήρχαν διαφορές περιουσιακές στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και στη Μονή Ταξιαρχών.

Υπήρξαν διχογνωμίες και συγκρούσεις μεταξύ Παπαφλέσσα και Γερμανού, αλλά τελικά επικράτησε η σωφροσύνη και το κύρος του Ανδρέα Λόντου ως τοπικού παράγοντα για την έναρξη του αγώνα την 25η Μαρτίου!

Ο Παπαφλέσσας δικαιώνεται από τα γεγονότα, διότι ήδη ο λαός είχε ξεσηκωθεί και στις 21 Μαρτίου οι Τούρκοι φεύγουν από το Αίγιο.

Τελικά στις 23 Μαρτίου ο Π. Πατρών Γερμανός ευλογεί τα όπλα των μαχητών.

Η Επανάσταση πραγματοποιήθηκε!

Δέσποινα ΓρηγοριάδουΛίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα ΓρηγοριάδουEmail:dgrigoriadou@neoikairoi.gr

Σχετικά

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.


Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.

-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».

-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.

-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή(Μission Laique Francaise).

-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.

-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της(πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.

-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.

-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.

-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.

-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.

-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.

-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).

-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!

-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS(University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.

-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.

-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.

-Από μικρό παιδί δούλευε(παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα.

Προηγούμενο άρθροΣυνεργάτες
Επόμενο άρθροΓιατί άραγε διαμαρτυρόμαστε για την ονομασία των Σκοπίων σε Μακεδονία. Είμαστε άξιοι της τύχης μας