Η οικονομική μας κατάσταση είναι απελπιστική και από τα στοιχεία που προκύπτουν εξάγεται το συμπέρασμα ότι κατά 60% το χρέος μας οφείλεται στις δαπάνες αυτού του τομέα. Για να δούμε όμως τι συμβαίνει σήμερα στον αποδέκτη των φαρμάκων που είναι τα φαρμακεία κυρίως.
Σε κάθε φαρμακείο αντιστοιχούν τουλάχιστον 50-100 πολίτες που ζητούν να πάρουν τα φάρμακά τους βερεσέ, ενώ τα ποσά που γράφονται στα τεφτέρια κυμαίνονται από 10 έως και 400 ευρώ.
Οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να κάνουν και… δόσεις για εκείνους που δεν μπορούν να πληρώσουν άμεσα όλο το ποσό. Οι χρεώσεις αυτές πολλές φορές φθάνουν το τρίμηνο ή το εξάμηνο και μπορεί να φθάσουν έως και τρία χρόνια.
Οι τελευταίοι επειδή αδυνατούν να πληρώσουν μετά από πολύ καιρό καταφεύγουν σε άλλα φαρμακεία, για να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους, κάνοντας αρχή σε ένα νέο κύκλο χρεών.
Όσοι είναι μισθωτοί περιμένουν το τέλος του μήνα για να πάρουν την σύνταξη προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρωστούμενα.
Πήραμε τη σύνταξη λένε. Τι να πρωτοπληρώσουμε; Λένε οι περισσότεροι. Και όπως καταλαβαίνετε πρώτα πληρώνουν τηλέφωνα, ΔΕΗ, νερό και ότι απομείνει το δίνουν για τα φάρμακα.
Κάποιοι πληρώνουν με κάρτα πιστωτική, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα γιατί αντί να χρωστούν στο φαρμακοποιό χρωστούν στην τράπεζα που είναι χειρότερο. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Πολλές φορές οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να τους λένε δώσε ότι έχεις 3,5,10 € έναντι, προκειμένου να μη ξεκόψουν και εξαφανιστούν. Κάποιοι βέβαια χάνονται ή εξαφανίζονται ακόμη και από ντροπή που δεν έχουν να πληρώσουν. Αυτό είναι πιο έντονο στις μεγάλες πόλεις.
Υπάρχουν και αυτοί που παίρνουν λιγότερες δόσεις φαρμάκου ή τα καταργούν εντελώς με όλες τις συνέπειες στην υγεία τους.
Με τις λιγότερες δόσεις παιρνούν 40 μέρες αντί 30 και όσοι παίρνουν 3 ή 4 φάρμακα για πίεση, σάκχαρο και το στομάχι καταργούν 1 ή 2 από αυτά.
Κάποια φάρμακα, όταν μειώνεται η τιμή τους την επομένη ημέρα ή εβδομάδα εξαφανίζονται από την αγορά.
Χαρακτηριστικά βλέπουμε ότι στη Θεσσαλονίκη έβαλαν λουκέτο 42 φαρμακεία μέσα στο 2016 με μείωση εσόδων από 50% έως 80%.
Αιτίες για αυτήν την κατάσταση είναι από τη μία οι φαρμακοβιομηχανίες που δεν τροφοδοτούν κάποιο φαρμακοποιό, όταν ζητά φάρμακα είτε θέλουν προκαταβολικά τα χρήματα και από την άλλη το ότι εκκρεμούν απαιτήσεις από τον ΕΟΠΥΥ από προηγούμενα χρόνια.
Για όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ, καθώς οι ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας έχουν πλέον φτάσει σε μη ανεκτό επίπεδο.
Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Ηλίας Ασπρούκος Email:[email protected]