Συντάχθηκε από Νέοι Καιροί εν Αιγίω

Σ’ αυτό το τεύχος θα διαβάσετε τις υποχρεώσεις του νονού/νας, δηλαδή του πνευματικού πατέρα ή μητέρας που θα βαπτίσει το παιδί και η πηγή μας είναι το έγκριτο βιβλίο «Savoir Vivre» του Χρήστου Κ. Ζαμπούνη.

  • Η επιλογή του νονού είναι κρίσιμο ζήτημα. Πρέπει να είναι ένας άνθρωπος- όχι απαραίτητα μέσα από την οικογένεια- υπεύθυνος, να αγαπά τα παιδιά και σχετικά νέος. Συχνά ο νονός είναι αυτός που πάντρεψε το ζευγάρι!
  • Ο νονός θεωρείται υιοθετημένο μέλος της οικογένειας και αποτελεί πνευματικό πατέρα ή πνευματική μητέρα του παιδιού μας.
    Αυτό σημαίνει ότι έχει την ευθύνη σύμφωνα με την Εκκλησία, να καθοδηγήσει πνευματικά το παιδί όταν μεγαλώσει και όχι να πράττει μόνο αυτό που συνηθίζεται, δηλαδή να δίνει αν θέλει χαρτζιλίκι στο παιδί, να του αγοράζει δωράκια ή ρούχα και απαραιτήτως τη Πασχαλινή λαμπάδα.
  • Εάν πάλι – και υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα- οι λόγοι που οι γονείς μας επέλεξαν είναι υπολογιστικοί, προσπαθούμε να αρνηθούμε με τον πιο κομψό τρόπο, χωρίς να πληγώσουμε τους αιτούντες.
  • Οι νονοί συνήθως πληρώνουν το χρυσό σταυρουδάκι (δώρο ζωής), τα λεγόμενα «βαπτιστικά» (τα ρούχα, τα υποδήματα, τις κάλτσες, το καπέλο), τα λαδόπανα, τις πετσέτες, το σαπούνι, το λαδάκι, τα μαρτυρικά, τις λαμπάδες, το κουτί των βαπτιστικών και την Εκκλησία. Ότι παραπάνω προσφέρουν οι νονοί είναι γιατί αυτοί το θέλουν! Οι γονείς φροντίζουν τις προσκλήσεις, τις μισές μπουμπουνιέρες και τα γλυκά.
  • Στην Εκκλησία έχουμε κόσμια και σοβαρή εμφάνιση. Δεν φοράμε ρούχα με ανοιχτές πλάτες, κοντά μίνι!

Την επόμενη φορά θα γράψουμε τις υποχρεώσεις του γονιού ή των γονέων του νεοφώτιστου.

Μια κυρία καθώς πρέπει

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω

Email:[email protected]

Προηγούμενο άρθροΤο χειροποίητο εικαστικό κόσμημα: Βραχιόλι
Επόμενο άρθροΗ στήλη της έννοιας – Ευεργεσία