Συντάχθηκε από Δέσποινα Γρηγοριάδου

Η θαλασσογραφία είναι ένας τομέας της τοπιογραφίας που ενέμπνευσε πολλούς Έλληνες εικαστικούς, από παραθαλάσσια μέρη στο να ασχοληθούν, εμπνευσμένοι από τη γαλάζια μας θάλασσα!

Οι Ιταλοί εμπνεύστηκαν επίσης και όχι μόνο από τη θάλασσά μας, αλλά και από την Ελληνική Μυθολογία.

– Ο Μποτιτσέλι φιλοτέχνησε τη θεά Αφροδίτη αναδυομένη από το νερό μέσα σ’ ένα όστρακο που φυσούν ο Ζέφυρας και η Αύρα προς την ακτή της Κύπρου ή των Κυθήρων. Στην ακτή την υποδέχεται μία από τις Ώρες, (θεότητες), που της προσφέρει έναν μανδύα!

– Ο Βασίλειος Χατζής σπούδασε μεν στη σχολή καλών Τεχνών της Αθήνας, αλλά από παιδί ήταν κοντά στη θάλασσα και ταξίδεψε με πλοία. Φιλοτέχνησε το καράβι όσο κανείς και διακρίθηκε στις πολεμικές θαλασσογραφίες.

– Ο Κώστας Βολονάκης καταγόμενος από τη Βολάνη του Ρεθύμνου σπούδασε στην Ακαδημία του Μονάχου, η θάλασσα ήταν η βασική πηγή έμπνευσής του και υπήρξε από τους σημαντικότερους του 19ου αι.

– Ο Γιάννης Αλταμούρας έχει γραφτεί στην Ιστορία Τέχνης και σπουδαίος θαλασσογράφος! … Και οι δύο γονείς του ήσαν ζωγράφοι.

– Ο Νίκος Χ’ Κυριάκος Γκίκας Ο πατέρας του ήταν από τα Ψαρά, αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού και η μητέρα του από την Ύδρα.

Κάθε καλοκαίρι στην Ύδρα επηρεάστηκε η καλλιτεχνική του θαλασσογραφία.

-Ο Σπύρος Παπαλουκάς επίσης ασχολήθηκε με τη θαλασσογραφία αλλά τα έργα του συνδυάζουν τον ιμπρεσιονισμό του Sezanne  και Henri Matisse.

-Ο Νίκος Λύτρας γιος του Νικηφόρου Λύτρα που σπούδασε στην Αθήνα και κατόπιν στη Γερμανία.

– Ο Θεόφιλος Χ’ Μιχαήλ ήταν από την Μυτιλήνη και αριστερόχειρας.

Οι ζωγραφιές του δείχνουν σκηνές από την επανάσταση και την αρχαία Ελλάδα.

Δ. Γ.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Δέσποινα Γρηγοριάδου Email:[email protected]

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στην Ανάληψη.


Κόρη του Φωκίωνος και της Χριστίνας Γρηγοριάδη εκ Κωνσταντινουπόλεως.

-Φοίτησε στο Ελληνοελβετικό δημοτικό Αγλαΐας Σχοινά και στη συνέχεια στο Ελληνογαλλικό κολλέγιο Calamari. Αυτό ήσαν δύο ιστορικά σχολεία της Θεσσαλονίκης.

-Από μικρή είχε μία ιδιαίτερη κλήση στον γραπτό λόγο και πήρε από την Εθνική Τράπεζα το Πρώτο βραβείο στη Θεσσαλονίκη για την έκθεση που έγραψε με θέμα: «Η Αποταμίευση».

-Είχε κλήση επίσης στην Ιστορία, στη Γεωγραφία, με αποτέλεσμα αργότερα να γίνει επίτιμο μέλος του National Geographic.

-Γνωρίζει άριστα Γαλλικά με δίπλωμα από τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή (Μission Laique Francaise).

-Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά.

-Φοίτησε στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe αλλά δεν ολοκλήρωσε το εντατικό τμήμα σπουδών, διότι παντρεύτηκε 19 ετών. Είναι αλήθεια ότι τη θλίβει πολύ το γεγονός ότι άφησε τη Γερμανική γλώσσα και το πιάνο που η μητέρα της (πολύ καλή πιανίστα) την εκπαίδευε.

-Από πολύ μικρή ζωγράφιζε, κεντούσε και έγραφε ποιήματα. Σκέπτεται να εκδώσει τη πρώτη ποιητική της συλλογή.

-Από βιώματα που έχει και λόγω της έφεσης της στις ξένες γλώσσες, καταλαβαίνει και Ιταλικά και Τουρκικά, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει! Στόχος της είναι να μάθει και πιστεύει φανατικά στη δια βίου μάθηση.

-Εργάσθηκε στη Γερμανική Καπνεμπορική Εταιρεία Intertab, S.A και στην Αμερικάνικη Καπνεμπορική Εταιρεία Gretoba, S.A, καθώς και στη ΔΕΗ με σύμβαση.

-Μετά διορίσθηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων σαν Μεταφράστρια-Διερμηνέας και συνταξιοδοτήθηκε με 22 χρόνια υπηρεσία.

-Είναι παντρεμένη με τον Γεωτεχνικό- Περιβαλλοντολόγο Ηλία Ασπρούκο, προϊστάμενο στο ΥΠΕΧΩΔΕ και έχει μία κόρη τη Χριστίνα, πτυχιούχο Γαλλικής Φιλολογίας, και μία εγγονή 4 ετών τη Μαριάννα.

-Εκλεγόταν επί σειρά ετών με τη ΔΑΚΕ που ήταν ιδρυτικό μέλος στην ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. Έργων).

-Έλαβε μέρος ως εκλεγμένη σύνεδρος σε 3 συνέδρια της Νέας Δημοκρατίας περισσότερο για αλλαγή απόψεων και λιγότερο από «κομματικό χρέος», δεδομένου ότι διαφωνεί σε πολλά, ιδιαίτερα δε σε γυναικεία θέματα, περιβάλλοντος και εργασιακά!

-Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Τέχνης μη Δυτικών Χωρών, Ζωγραφική και Χρωματολογία, Επικοινωνία-Δημόσιες Σχέσεις και Εικαστικό Κόσμημα, στο ATHENS COLLEGE OF FINE ARTS (University of Bolton) και πήρε μέρος σε πολλά σεμινάρια που αφορούν τη Τέχνη. Κάνει συνέχεια οδοιπορικά που αφορούν τη Τέχνη των Λαών και αρθρογραφεί.

-Είναι συνεργάτης στο εφημεριδοπεριοδικό «ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΝ ΑΙΓΙΩ» όπου εκδότρια είναι η κόρη της.

-Η κατασκευή του Εικαστικού Κοσμήματος ιδιαίτερα τη συγκινεί και ήδη έκανε μία επιτυχή έκθεση στη ΧΕΝ Γλυφάδας.

-Από μικρό παιδί δούλευε (παράλληλα με το σχολείο) στο δικηγορικό γραφείο του παππού της ποινικολόγου Εμμανουήλ Λεωνίδα. 

Προηγούμενο άρθροΟδοιπορικό αφιέρωμα στη βασανισμένη χώρα των Φαραώ και στην Αιγυπτιακή Τέχνη
Επόμενο άρθροΤέχνη : Το έργο και η ζωή του ευρυμαθούς Leonardo da Vinci