Συντάχθηκε από Αντώνης Βλαχοδήμος

Οι “Νέοι Καιροί”, σε αυτό το ανοιξιάτικο τεύχος επέλεξαν να σας ξεναγήσουν σε ένα χωριό της Ανατολικής Αιγιάλειας, τον Καλαμιά. Πρόκειται για μια μαγευτική τοποθεσία στην αριστερή όχθη του Κράθη ποταμού, μια εύφορη γη με εκπληκτική θέα στον Κορινθιακό κόλπο και πολλές ιδιαιτερότητες.

Το 1912, η κοινότητα Κάτω Ποταμιά περιλάμβανε το ομώνυμο χωριό, τον Ποταμίτικο Γιαλό και τον Καλαμιά. Η Κάτω Ποταμιά, αρχικά αποτελούσε το κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Το 1972, η κοινότητα μετονομάστηκε σε Καλαμιάς και ανήκε στην επαρχία Καλαβρύτων ως το 1944, οπότε και διοικητικά προσαρτήθηκε στην επαρχία Αιγιάλειας.

Ιστορικά στοιχεία
Από το 1821, οι Καλαμιώτες έδωσαν ηρωικό αγώνα για την πατρίδα, με πρωταγωνιστές τον Γεώργιο Στεφόπουλο, το Νικόλαο Λινάρδο, τον ιερέα Ιωάννη Οικονόμου και τον επίσης ιερέα, Παναγιώτη Σιάτα.
Αργότερα, στον Ελληνοβαλκανικό πόλεμο στα 1912-13, το 1940-41 και κατά τον εμφύλιο πόλεμο, πολλοί κάτοικοι έπεσαν στα πεδία των μαχών. Τα ονόματα των θυμάτων έχουν αναγραφεί στο ηρώο του χωριού.

Η ανάπτυξη
Η ανάπτυξη, η πρόοδος και η δημιουργία προϋποθέσεων επιβίωσης ξεκίνησαν το 1950 με τον αυτοκινητόδρομο, το ηλεκτρικό ρεύμα και τη μεταφορά νερού από ιδιωτικές πηγές για πόσιμο. Για την άρδευση των κτημάτων κατασκευάστηκαν γεωτρήσεις.
Με αργά και σταθερά βήματα οι κάτοικοι άρχισαν να προκόβουν και να ανεβάζουν σταδιακά το βιοτικό τους επίπεδο. Πολλοί νέοι έφυγαν μετανάστες στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και την Αμερική. Είναι εκείνοι που στη συνέχεια “επένδυσαν” στο χωριό, συμβάλλοντας οικονομικά σε έργα υποδομής και σε τεχνογνωσία.

Ιεροί Ναοί
Ο Ιερός Ναός Υπαπαντής του Χριστού δεσπόζει στο κέντρο του χωριού. Είναι ρυθμού βασιλικής και ανεγέρθηκε το 1862. Όπως αναφέρει η σχετική επιγραφή, το 1937 ανακαινίστηκε με εράνους που έγιναν μεταξύ των κατοίκων αλλά κυρίως με συνεισφορές των ξενιτεμένων Καλαμιωτών. Τέλος, την περιοχή κοσμούν και τα εκκλησάκια του Αγ. Δημητρίου, του Αγ. Ανδρέα και του Αγ. Μηνά.

Στην κοίτη του ποταμού Κράθη, υπήρχε μικρό Μοναστήρι, του Αγ. Ιωάννη, όπου σε παρακείμενη σπηλιά φυλάσσεται οστεοφυλάκιο μοναχών. Παράμερα, στη θέση Κέρπινα, υπάρχει “του ασκητή η τρύπα”, καταφύγιο εν ζωή ενός μοναχού.
Η Κάτω Ποταμιά έχει δύο ενοριακούς ναούς, τον Αγ. Γεώργιο, τη Μεταμόρφωση και δυο ξωκλήσια, του Αγ. Νικολάου και του Προφήτη Ηλία. Το τελευταίο σήμερα έχει εγκαταλειφθεί.

Σχολεία
Το 1908 ιδρύθηκε παρθεναγωγείο που λειτουργούσε το χειμώνα στην Κάτω Ποταμιά και το καλοκαίρι στον Καλαμιά, όπως και το Δημοτικό. Το 1931 ο σύλλογος “Αναγέννηση”, με πρωτεργάτη τον Δ. Γκολφίνο, δραστηριοποιείται για την ανέγερση σχολείου. Μετά τη συγκινητική παραχώρηση εκτάσεων κατοίκων της περιοχής, με προσωπική δουλειά και μια μικρή κρατική επιχορήγηση, το όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Αρχαιολογικά Ευρήματα
Στα σύνορα Καλαμιά και Κάτω Ποταμιάς, στη θέση Έρημο Χωριό ή Σκεπαστό, έγιναν ανασκαφές. Η σκαπάνη έφερε  στο φως ευρήματα αρχαιολογικής αξίας όπως έναν ταφικό πίθο, οστά νεκρών, τέσσερα αγγεία, ενώ σε μικρή απόσταση οι ανασκαφές μαρτυρούν την ύπαρξη νεκροταφείου και αρχαίου οικισμού.

Ασχολίες των κατοίκων
Κύριες ασχολίες των κατοίκων ήταν η γεωργία, η κτηνοτροφία, το ρετσίνι και η μεταξουργία. Σήμερα οι κάτοικοι εξακολουθούν να ασχολούνται με τη γη αλλά ακολουθούν σύγχρονες καλλιέργειες, παράγοντας προϊόντα Α ποιότητας. Η κτηνοτροφία διατηρείται και εκσυγχρονίζεται. Η οινοποιία των αδελφών Κροκιδά, στη θέση Κρυονέρι, αποτέλεσε πηγή ανάπτυξης για την περιοχή. Με σύγχρονα Ευρωπαϊκά συστήματα, η παραγωγή και η εμφιάλωση πρωτοποριακής ποιότητας κρασιού από τα περίφημα σταφύλια της Αιγιάλειας, είναι το σήμα κατατεθέν.

Ευεργέτης του χωριού υπήρξε ο γυμνασιάρχης Νικόλαος Γεωργίου, ο οποίος μετά το θάνατό του άφησε περιουσιακά στοιχεία στο χωριό, για κοινωφελείς σκοπούς. Προς τιμήν του, η κεντρική πλατεία του χωριού, πήρε το όνομά του. Σήμερα, πολλοί από τους κατοίκους είναι επιστήμονες, κατέχουν σημαντικά αξιώματα και θέσεις στην Αθήνα και το εξωτερικό. Στον Καλαμιά, λειτουργεί ο σύλλογος “Αναγέννηση” που προσφέρει σημαντικό έργο στην τοπική κοινωνία.

Γιατί πρέπει να επισκεφτείτε τον Καλαμιά;
Είναι ένα πανέμορφο μέρος με απεριόριστη θέα, αμφιθεατρικά κτισμένο. Περιμετρικά του χωριού υπάρχει εξαιρετικό δάσος, κυρίως με πεύκα αλλά και έλατα, έκτασης 2.000 στρεμμάτων. Για την ασφαλή επιβίωσή του, μαζί με τις αρχές φροντίζουν και οι κάτοικοι. Η περιοχή είναι καταπράσινη με πανέμορφα σύγχρονα κτίσματα (βίλες) και παλαιότερα κτίρια. Μια βόλτα προς την Κάτω Ποταμιά, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το χωριό Βαλιμή, δυτικά του Κράθη, συναντά ο επισκέπτης το βουνό Ψηλός Σταυρός, σε υψόμετρο 716μ.

Για τη φιλοξενία και τη διασκέδαση, κανείς δε μένει παραπονεμένος. Ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές με παραδοσιακά εδέσματα και ντόπιο κρασί σας περιμένουν. Οι κάτοικοι έχουν πάντα καλή διάθεση και το κυριότερο είναι ότι εκεί θα βρείτε όλη τη νεολαία της περιοχής. Ευτυχώς ο Καλαμιάς είναι από τις ελάχιστες περιοχές που κρατούν τη νεολαία στα σπλάχνα του, με αποτέλεσμα ελάχιστη μείωση του πληθυσμού.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Αντώνης Βλαχοδήμος

Email:[email protected]Σχετικά

Προηγούμενο άρθροEditorial – Φθινόπωρο 2019
Επόμενο άρθροΣυλιβαινιώτικα