Ο φίλος μας Μιχάλης Καρβέλας μας έστειλε την παρακάτω επιστολή με σημαντικές επισημάνσεις.
Αγαπητοί αναγνώστες,
Ήδη διανύουμε τις πρώτες ημέρες της Άνοιξης, της εποχής που μας δίνει τη δύναμη για μια ελπιδοφόρα επανεκκίνηση!
Δεν πέρασαν πολλές ημέρες από τις εορταστικές εκδηλώσεις για το φετινό καρβανάλι, που έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να ξεφύγουν από τη δύσκολη καθημερινότητα, αφήνοντας πίσω τους για λίγο τα προβλήματα και να διασκεδάσουν.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, η δημιουργία του γειτονικού μας Πατρινού καρναβαλιού του μεγαλύτερου εν Ελλάδι, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό αφενός στον πλούτο από τις εξαγωγές της σταφίδας (η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα ήταν το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν μεταξύ 1830-1900) και αφετέρου στις επιρροές από μεγάλα καρναβάλια της δυτικής Ευρώπης, όσων ασχολούνταν με το εμπόριο της μαύρης σταφίδας (Έλληνες έμποροι, ελληνικός πληθυσμός των παροικιών και Άγγλοι, Γερμανοί κ.α. ως αντιπρόσωποι ή επιχειρηματίες των εξαγωγών).
Σημείο αναφοράς ιδιαίτερα τα περασμένα χρόνια για τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού και ιδιαίτερα για τα «Μπουρμπούλια», αποτελούσε το Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων”, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργει το 1872 και αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου.
Η κατασκευή του θεάτρου Απόλλων χρηματοδοτήθηκε και από το συνάλλαγμα που συνέρρεε από την εξαγωγή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού. Δεν είναι τυχαίο ότι στην επιτροπή ανέγερσής του συμμετείχαν τρεις σταφιδέμποροι, ο Εδουάρδος Χάνκοκ, ο Μ. Γερούσης και ο Κυριάκος Ν. Λάππας. Η επιτροπή αυτή ανέθεσε το σχεδιασμό του θεάτρου στον φημισμένο Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ!
Ακόμα και σήμερα, το κατεξοχήν ποτό του καρναβαλιού η περίφημη Μαυροδάφνη, παράγεται και από σταφύλια ποικιλίας Κορινθιακής σταφίδας, στην οποία οφείλει τη γλυκιά του γεύση!
Πλέον αφήνοντας πίσω μας το καρναβάλι και τη σύνδεση του ιστορικά, κοινωνικά και πολιτισμικά με τη μαύρη σταφίδα μας, διανύουμε την περίοδο της Νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που δίνει την ευκαιρία της νηστείας και της «αποτοξίνωσης» του οργανισμού μας για όσες και όσους το επιθυμούν. Πόσα μα πόσα, ωραία φαγητά και γλυκά με κορινθιακή σταφίδα μπορούμε να απολαύσουμε αυτήν την περίοδο της νηστείας; Για πρωινό για παράδειγμα, ένα νηστίσιμο γλύκισμα κέικ με ταχίνι-πορτοκάλι-σταφίδες και για μεσημεριανό μύδια γεμιστά, ντολμάδες με μαύρη σταφίδα!
Κλείνοντας, μέσα στον Μάρτη θα εορτάσουμε για μία ακόμη χρονιά τη διπλή εορτή της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Είθισται, την ημέρα αυτή να έχουμε στο τραπέζι μας κάποιο έδεσμα με μπακαλιάρο, όπως μπακαλιάρος πλακί με σταφίδες. Πού όμως οφείλεται αυτός ο συνδυασμός; Υπεύθυνοι για την παρουσία τον μπακαλιάρου στην ελληνική αγορά, κατά πάσα πιθανότητα είναι οι Άγγλοι. Εξετάζοντας την ιστορία τον εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας, διαπιστώνει κανείς ότι οι Άγγλοι έστελναν μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου, τον οποίο αντάλλασσαν με σταφίδες! Παλαιότερα, ένα πρόβλημα των κατοίκων των ορεινών και απομακρυσμένων χωριών ήταν ότι τότε δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέσα ώστε να μπορούν να μεταφερθούν φρέσκα ψάρια σε μακρινές περιοχές. Ο ερχομός του παστού μπακαλιάρου έλυσε αυτό το πρόβλημα μιας και εκτός του ότι ήταν φτηνό ψάρι μπορούσε να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου.
Βλέπουμε ότι αν πραγματικά το θελήσουμε, μπορούμε να βρούμε πολλούς λόγους για να συνδέσουμε τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα με την καθημερινότητά μας και να την τοποθετήσουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
Και πέρα από αυτό, με αφορμή την αναφορά στην 25η Μαρτίου, μήπως ήρθε η στιγμή να προωθήσουμε το Αίγιο και την Αιγιάλεια, μέσω και της ανάδειξης στο Πανελλήνιο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, στην οποία αποφασίστηκε ο ξεσηκωμός των Ελλήνων;
Ας εκμεταλλευτούμε επιτέλους τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και τις ευκαιρίες που βρίσκονται εν υπνώσει…
Πηγές :
· ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ, https://greekraisins.wordpress.com/
Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι-πορτοκάλι-σταφίδες, http://fouit.gr
- MΥΔΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ (ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ), http://www.athensgo.gr/pages/article.aspx?id=8666
- Μπακαλιάρος Πλακί με Σταφίδες, http://users.sch.gr/mfanarioti/SYNTAGES/Katalogos/psarika/bakaliaros.html
Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:[email protected]