Συντάχθηκε από Νέοι Καιροί εν Αιγίω

Καρποί της Αιγιαλιώτικης γης

19ο Φεστιβάλ Σταφίδας 2014 

Ολοκληρώθηκαν, με την καθιερωμένη επιτυχία, την Τετάρτη 30 Ιουλίου, με την πραγματοποίηση της εξ αναβολής (λόγω καιρικών συνθηκών) Κεντρικής Εκδήλωσης, οι εκδηλώσεις του 19ου Φεστιβάλ Σταφίδας 2014 στο Γρηγόρι Αιγιαλείας, που διοργάνωσε ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Γρηγόρι «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. 

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε την Παρασκευή 18 Ιουλίου με το 15ο Ελληνικό παραδοσιακό χορευτικό πανόραμα, στην πλατεία του χωριού Γρηγόρι. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι παρακάτω χορευτικοί όμιλοι, οι οποίοι παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από διάφορα μέρη του Ελληνισμού, με παραδοσιακές ενδυμασίες και καταχειροκροτήθηκαν από το πολύ κοινό που παραβρέθηκε: Λαογραφικός Όμιλος Αγρινίου «Συντροφιά με την παράδοση», Ηπειρώτικη Αδελφότητα Αιγιάλειας, Παμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και περιχώρων, Πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο Δήμου Ήλιδας, Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας «Άγιος Κωνσταντίνος Αγρινίου», και Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου. 

Μετά από το πρόγραμμα των χορευτικών Ομίλων, και επιθυμία των διοργανωτών, ο Καρβέλας Νικόλαος και ο γιος του Μιχάλης από την Σ.ΚΟ.Σ. Α.Σ.Ε. , απέδωσαν τραγούδια «τραπεζιού», της «τάβλας» με τον δικό τους τρόπο και καταχειροκροτηθήκαν από το κοινό. 

Στη συνέχεια, ο Σύλλογος πραγματοποίησε απονομές αναμνηστικών και δώρων στους υπεύθυνους των Χορευτικών Ομίλων και στους χοροδιδασκάλους. Ακλούθησε γλέντι και χορός για όλους. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αιδεσιμότατος π. Χαράλαμπος Γκίκας Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου Γρηγόρι, ο Αιδεσιμολογιότατος π. Νικόλαος Κίτσος Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Δημητρόπουλου, Καρβέλας Μιχαήλ από την Σ.ΚΟ.Σ. Α.Σ.Ε., Ανδρικόπουλος Δημήτριος εκπαιδευτικός, Αντωνόπουλος Αντώνιος από το Δασαρχείο Αιγίου, Χρυσανθόπουλος Ανδρέας πρόεδρος της Τ.Κ. Γρηγόρι, Χρήστος Δημόπουλος πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρηγόρι, οι κάτοικοι του χωριού και πολλοί επισκέπτες.  

Ποδηλατικός Αγώνας

 Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε την Κυριακή 20 Ιουλίου στις 7:00 μ. με το 14ος Ποδηλατικό Αγώνα, με προεκκίνηση από την Πλατεία Υψηλών Αλωνιών στο Αίγιο και διαδρομή αγώνα: Άγιος Κωνσταντίνος (Θέση Άγιος Νικόλαος) – Μερτίδι – Λάκκα – Τούμπα –και τερματισμό στο Γρηγόρι.

Τα αποτελέσματα του αγώνα, στον οποίο φέτος συμμετείχαν αθλητές και από άλλες περιοχές και Συλλόγους όπως: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ, Π.Ο.Πατρών, ΠΗΓΑΣΟΣ ΚΥΨΕΛΗΣ, Γ. Σ. ΔΥΜΗΣ, ΟΦΝΙ, ΠΕΠΑ, ΠΟΠ ΤΡΙΠΟΛΗΣ είναι: (Ο πίνακας με τα αποτελέσματα είναι στο τέλος του δελτίου τύπου)  

Μετά το πέρας του αγώνα στην πλατεία του χωριού πραγματοποιήθηκαν απονομές κυπέλλων -μεταλλεία στους νικητές και Αναμνηστικά Διπλώματα συμμετοχής

Θεατρική Παράσταση

Επίσης την Κυριακή 20 Ιουλίου στις 9:00 μ. μ. στην Πλατεία Γρηγόρι παρουσιάστηκε, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, η Θεατρική Παράσταση –Κωμωδία: «Υπάρχει και φιλότιμο», από τον Ερασιτεχνικό Θεατρικό Όμιλο Λεχαινών «Ε.Θ.Ο.Λ.». Στην παράσταση συμμετέχει και η χορωδία Μυρτουντίων Λεχαινών. 

Κεντρική Εκδήλωση

 Την Τετάρτη 30 Ιουλίου στην Πλατεία του χωριού Γρηγόρι, πραγματοποιήθηκε η Κεντρική εκδήλωση του 19ου Φεστιβάλ Σταφίδας, που περιλάμβανε: 

* Επίδειξη λιχνίσματος αποξηραμένης σταφίδας σε μάκινα.

* Έκθεση εργαλείων καλλιέργειας της σταφίδας,

* Παρουσίαση του Φωτογραφικό Λεύκωμα με τίτλο: Μαύρη Σταφίδα Ο «Φρουτένιος Χρυσός» της Αιγιάλειας, Ένα συλλεκτικό λεύκωμα, έκδοση του Συλλόγου Γρηγόρι, στο οποίο παρουσιάζονται, όλες οι εργασίες της καλλιέργειας, του τρύγου, της αποξήρανσης, της διάθεσης της Κορινθιακής σταφίδας, οι εργασίες δημιουργίας νέας σταφίδας. Το φωτογραφικό υλικό έχει ληφθεί από τα χωριά της Αιγιάλειας που καλλιεργούν σταφίδα. Ακόμη περιλαμβάνονται και άλλα ενδιαφέροντα κεφάλαια όπως: Η διατροφική αξία της Κορινθιακής σταφίδας του καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου κου Καραθάνου Βάϊου, Σταφίδα και Γαστρονομία του Ερευνητή Συγγραφέα Γαστρονομίας κου Παλησίδη Γεωργίου, Η ιστορία της σταφίδας, Οι παλαίμαχοι εργάτες, Η σταφίδα στην ποίηση, Ο Πολιτισμός της σταφίδας Φεστιβάλ Σταφίδας κ.α.. 

* Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τους Φραγκάκη Γ. Γεωπόνο και Μπεντεβή Β., πρόεδρο ΙΛΕΑ.

 Εκτενέστερη παρουσίαση του λευκώματος προγραμματίζεται το φθινόπωρο στο Αίγιο. 

Στη συνέχεια της Κεντρικής Εκδήλωσης ο Σύλλογος πραγματοποίησε απονομές αναμνηστικών «Τιμής Ένεκεν» σε εργάτες από την Άρτα και τα Καλάβρυτα για την συνεισφορά τους στην καλλιέργεια της Σταφίδας κατά τις προηγούμενες δεκαετίες (1956-1992).

Οι εργάτες που τιμήθηκαν είναι οι εξής:

Χρόνης Χρήστος του Παναγιώτου και Χρόνης Βασίλειος του Παναγιώτου από την Κάτω Βλασία Καλαβρύτων. Μάνος Πολυκράτης του Γεωργίου, Μάνος Ιωάννης του Δημητρίου και Βασιλάκη Σοφία του Δημητρίου από την Περδικοράχη Κλειδίου Άρτας. Κακιώνη- Καλαντζή Κωνσταντινιά του Κων/νου από το Κλειδί Άρτας 

Ο Σύλλογος Γρηγόρι «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ» προσέφερε στους επισκέπτες συσκευασμένη σταφίδα που ήταν προσφορά της Π.Ε.Σ. 

Ακολούθησε δημοτικό λαϊκό γλέντι και χορός για όλους, με μουσική από ορχήστρα με το Γιώργο Μπέκιο. το οποίο κράτησε μέχρι το πρωί. 

Την Κεντρική Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αιδεσιμολογιότατος π. Νικόλαος Κίτσος εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου τις ευχές και τις ευλογίες του οποίου μετέφερε σε όλους, ο Αιδεσιμότατος π. Χαράλαμπος Γκίκας Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου Γρηγόρι, ο Αιδεσιμότατος π. Ζαχαρίας Κυρμαλής Εφημέριος Γουμένισσας, ο Αιδεσιμότατος π Παναγιώτης Σακκάς Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ροδοδάφνης, ο Αιδεσιμότατος π. Βασίλειος Ράπτης Εφημέριος Νεραντζιών, Ανδρέας Τζιλιλής Πολιτευτής Καθηγητής Πανεπιστημίου, Μπεντεβή Β. πρόεδρος ΙΛΕΑ, Φραγκάκης Γ. Γεωπόνος, Αγγελόπουλος Γεώργιος από την Περιφερική Ενότητα Αχαΐας, Χρυσανθόπουλος Ανδρέας πρόεδρος Τ.Κ. Γρηγόρι, Γούσας Κωνσταντίνος πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Τέμενης, Δημητρόπουλος Ανδρέας Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Δημητρόπουλο, Χρήστος Δημόπουλος πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρηγόρι και πολύς κόσμος. 

Πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά. Οι αριθμοί που κέρδισαν τα δώρα της λαχειοφόρου είναι οι εξής: 412, 325, 539, 270, 78, 301, 221, 222, 130, 227, 402, 199, 567, 256, 348, 251, 58, 73, 137, 526, 434, 443, 125, 327, 202, 394. Τηλ. επικοινωνίας: 2691094364, 2691061469, Νικολόπουλος Γρηγόριος. 

Το Δ.Σ. του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Γρηγόρι Αιγιαλείας «O Άγιος Γρηγόριος» ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν και όσους παρευρέθηκαν στο φετινό επιτυχημένο 19ο Φεστιβάλ Σταφίδας 2014. Επίσης ευχαριστεί: 

* Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

* Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

* τους χορευτικούς ομίλους

* τους επισήμους που παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις.

* την Π.Ε.Σ. για την προσφορά συσκευασμένης σταφίδας.

* Τον Σακελαρίου Μάνο σύμβουλο της Εταιρείας K&S KALI ΕΛΛΑΣ (για την προσφορά 1000 κιλών λιπάσματος ΠΑΤΕΝΤ ΚΑΛΙ).

* την Τροχαία Αιγίου.

* τα καταστήματα που προσέφεραν δώρα για τη λαχειοφόρο.

* Τους χορηγούς: Π.Ε.Σ., PRIMAROLI A.E. Κιάτο Κορίνθιας, Τεχνική Εταιρεία Σωτηρόπουλου Ο.Ε. χωματουργικές εργασίες Αίγιο, Αχαϊκά πλαστικά Αφοί Θανασούλια Αίγιο, Μιχαλόπουλος Κωνσταντίνος του Δημητρίου και ΔΗΜΟΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων-Διαχείριση Αναπτυξιακών προγραμμάτων Βορείου Ηπείρου 91 Πάτρα.

* Τα μέσα Ενημέρωσης για την προβολή των εκδηλώσεων.

* Τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς: ACHAIA Τηλεόραση, ΛΥΧΝΟΣ TV, Lepanto, Ράδιο Αίγιο, MELLON FM, Φάσμα FM, ALPHA, Σπορ FM, Ράδιο 9.15, ΡΑΔΙΟ ΓΑΜΜΑ, Σκάϊ 89.4 και Ρυθμός 94.9.

* Τις εφημερίδες: Αιγιάλεια, Πρώτη της Αιγιάλειας, Βήμα της Αιγιάλειας, Ημερήσιος Αχαΐας, Τύπος της Αιγιάλειας, Τα Νέα της Αιγιάλειας, Φιλόδημος, Αλλαγή, Γνώμη, Γεγονότα, Πελοπόννησος, Αχαϊκός τύπος.

* Τις ηλεκτρονικές εφημερίδες: Patras events, Flashstars, The Best, Postin.gr, Filodimos.gr, www.neoikairoi.gr.

* Επίσης το κοινό που περιέβαλε με ενδιαφέρον και αγάπη τις εκδηλώσεις.

Τέλος εύχεται σε όλους τους παραγωγούς καλό τρύγο και καλή σοδειά. 

Το 19ο Φεστιβάλ Σταφίδας 2014 πραγματοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου

Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:neoikairoienaigio@gmail.com

Προηγούμενο άρθροΣε Περιβαλλοντικές Δράσεις Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης του Κοινού προχωρά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελιανιτίκων Ήλιος
Επόμενο άρθροΚαρποί της Αιγιαλιώτικης γης, Σταφίδα