Συντάχθηκε από Μιχάλης Καρβέλας
Αγαπητοί αναγνώστες,
Είναι ευχάριστο συναίσθημα να βλέπουμε να διαδίδονται τόσο στον ηλεκτρονικό τύπο όσο και στον έντυπο τα νέα ενθαρρυντικά στοιχεία που προέκυψαν για τη διατροφική αξία της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, ενός ιστορικού προϊόντος τόσου σημαντικού για τον τόπο μας. Βέβαια η διάδοση αυτών των σημαντικών πληροφοριών για τη σταφίδα δε γίνεται πάντα με τον ορθότερο τρόπο και ειδικότερα σε κάποια διαδικτυακά μέσα παρατηρούνται κάποιες ανακρίβειες που προκαλούν σύγχυση στο κοινό και εντείνουν κάποιους μύθους γύρω από το προϊόν. Το βασικότερο αρνητικό είναι η επιμονή στην τοποθέτηση λάθος φωτογραφιών σε ορισμένα διαδικτυακά άρθρα, και τι εννοούμε: Ενώ το άρθρο αναφέρεται ξεκάθαρα στη μαύρη κορινθιακή σταφίδα και στα ευεργετήματά της, στη φωτογραφία απεικονίζεται συνήθως ξανθιά σταφίδα σουλτανίνα !
Υπάρχει ήδη η διαστρεβλωμένη γνώση περί του ποιο ακριβώς είδος σταφίδας είναι η κορινθιακή και που παράγεται, έρχονται και αυτά τα «λαθάκια» διαδικτυακών άρθρων που απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών, εντείνοντας τη λανθασμένη αντίληψη που έχει το κοινό για το προϊόν. Για άλλη μια φορά ξεκαθαρίζουμε ότι η κορινθιακή σταφίδα, προέρχεται από την αποξήρανση του μικρού, μαύρου και αγίγαρτου (χωρίς κουκούτσια) σταφυλιού, της ποικιλίας με την επιστημονική ονομασία Vitis vinifera L. var. Apyrena. Η μαύρη (κορινθιακή) σταφίδα εκτός από την Κόρινθο και την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, παράγεται επίσης στην Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά και το όνομά της το οφείλει στον Κορινθιακό κόλπο από τα λιμάνια του οποίου ξεκίνησαν οι πρώτες εξαγωγές της.
Ένας δεύτερος μύθος που είναι ριζωμένος στην αντίληψη των καταναλωτών είναι ότι «η μαύρη σταφίδα παχαίνει». Κι όμως ομορφαίνει δεν παχαίνει! Οι κλινικές μελέτες σε ανθρώπους στις οποίες έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μας, καταρρίπτουν το μύθο ότι η κορινθιακή σταφίδα παχαίνει και δείχνουν ότι στην πραγματικότητα τα άτομα που έτρωγαν σταφίδες σε καθημερινή βάση, κατανάλωναν και 100-150 λιγότερες θερμίδες συνολικά μέσα στην ημέρα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα, επειδή η κορινθιακή σταφίδα βοηθά στον κορεσμό (χόρτασμα), λόγω των περιεχόμενων φυτικών ινών και της γλυκύτητάς της !!!
Μύθος νούμερο 3: «Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα έχει ζάχαρη και δεν είναι κατάλληλη για τους διαβητικούς». Η μαύρη σταφίδα είναι από τη φύση της γλυκιά, επειδή περιέχει κυρίως φρουκτόζη που έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (19) έναντι της γλυκόζης (100), με αποτέλεσμα η σταφίδα να έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (55-63). Συνεπώς, σύμφωνα και με τις παραπάνω κλινικές μελέτες, η μαύρη κορινθιακή σταφίδα καθίσταται ιδανική τροφή και για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής !
Συμπεραίνουμε ότι, έχει δημιουργηθεί σημαντική γνώση γύρω από τα οφέλη που παρέχει η μαύρη κορινθιακή σταφίδα στην ανθρώπινη υγεία. Όσο όμως δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μάρκετινκ (έννοια που βρίσκεται σε εμβρυακό αν όχι ανύπαρκτο στάδιο για τα περισσότερα Ελληνικά-ποιοτικά-αγροτικά προϊόντα) αυτά τα στοιχεία θα παραμένουν αναξιοποίητα και συν τις άλλοις θα συνεχίζει να επικρατεί η σύγχυση για το προϊόν, την οποία περιγράψαμε παραπάνω. Τι μπορεί όμως να κάνει, καθένας από εμάς που πιστεύει στο προϊόν και γνωρίζει καλά την αξία του; Μπορεί να χρησιμοποιήσει την επονομαζόμενη τεχνική του μάρκετινκ «word-of-mouth», ή ελληνιστί «από στόμα σε στόμα». Όσο δηλαδή θα ζητάμε και θα αναμένουμε από το κράτος ή κάποιον άλλο αρμόδιο φορέα να υλοποιήσει ένα οργανωμένο, στοχευμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο μάρκετινκ για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, έκαστος ημών θα μπορούσε να διαδίδει την αξία (διατροφική κλπ) της σε φίλους και γνωστούς του, που πιθανόν δεν τη γνωρίζουν ή ακόμα χειρότερα έχουν λανθασμένη αντίληψη για αυτήν.
Λίγα λόγια για το συντάκτη του άρθρου
Author: Νέοι Καιροί εν Αιγίω Email:[email protected]